Mozaik
DORF 2018 FILMOVI U REGIONALNOJ SELEKCIJI

Autor Phil Cox će biti gost festivala
Objavljeno 23. lipnja, 2018.
Završni dio festivala održat će se od 23. do 25. kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, bit će prikazano 6 filmova

U programu regionalne konkurencije DORF 2018, u kolovozu u Primoštenu i Vinkovcima, posjetiteljima će biti prikazano šest filmova iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Ljubiteljima glazbenih dokumentaraca premijerno će biti prikazani filmovi o prvom albumu kultnog slovenskog avangardnog rock-sastava Laibach, kao i o pioniru elektronske glazbe Mihi Kralju.

Treći film u serijalu „Glasba je časovna umetnost“, o najvažnijim albumima slovenske rock-glazbe, u režiji Igora Zupea, bavi se prvim albumom Laibacha, objavljenim 1985. Saznajte sve o uzbudljivim prvim danima, uz ekskluzivne razgovore i fotografije u inovativnom LP formatu ekipe iz Nord Cross Production. Druga hrvatska premijera je „Električni snovi“, dvostrukog DORF pobjednika - redatelja Dušana Moraveca, u produkciji RTV-a Slovenija. Mihu Kralja nazivali su jugoslavenskim Jeanom Michelom Jarreom, svojim albumima i sviranjem od kraja 70-ih otvorio je put brojnim glazbenicima.

Odgovori na pitanja

Njegova glazba i danas zvuči svježe i zanimljivo, a u filmu je uz impresivne arhivske snimke portretirana vizija tog ustrajnog i talentiranog autora.

U selekciji će biti prikazani i filmovi „Glasnije od oružja“, redatelja Miroslava Sikavice – odličan film o soundtracku ratnih 90-ih i ulozi glazbe u Domovinskom ratu, film „Veja“ autora Nevena Mihaela Dianeževića u produkciji HRT-a o multiinstrumentalistu i etnomuzikologu Goranu Farkašu iz Pazina i film „Pope, vrati se“ autora Tonija Volarića – o legendarnom splitskom pjesniku i osebujnom novinaru Momčilu Popadiću.Autor Milan Nikodijević, drugi put na DORF-u, predstavlja svoj najnoviji film „Zarobljeno vrijeme“, o legendarnom novinaru i zaljubljeniku u glazbu Petru Peci Popoviću, koji u filmu putuje od Vardara do Triglava i susreće se s prijateljima i kolegama u pokušaju da pronađu odgovore na pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti rock and rolla.O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj).

Priznanja

Za unikatne nagrade laureatima na festivalu i ove godine zadužen je mladi splitski kipar&strip autor Miro Župa. Autor ovogodišnjeg DORF vizuala nagrađivani je mladi dizajner Martin Peranović iz Otoka.Posebna DORF priznanja ove godine posvećena su osobama iz svijeta književnosti. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku, novinaru, koji nas je upoznao s djelima brojnih važnih američkih autora. Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine odlazi u koprivnički „Šareni dućan“.

Podsjećamo, filmski program na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održat će se od 4. do 6. kolovoza, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program. Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnoj funk-megazvijezdi „Betty – Kažu da sam drukčija“ (2017.), autora Phila Coxa (Velika Britanija), koji će biti gost festivala. Izdvajamo i projekciju nagrađivanog filma „Bunch of kunst“ (2017.) Christine Franz, koja je na turneji nekoliko godina pratila izvrsni britanski dvojac Sleaford Mods, još jedna hrvatska premijera.Završni dio ovogodišnjeg DORF-a održat će se 23. – 25. kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Festival DORF 2018 održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Partneri festivala su Žedno Uho i Gradski muzej Vinkovci. Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF-a. J.Kn.

Film o manageru Danny Fieldsu
Završna od četiri ovoljetne DORF warm up večeri u Ljetnom vrtu donosi premijernu projekciju odličnog filma o jednoj od najvažnijih osoba u povijesti rock glazbe – manageru i promoteru Danny Fieldsu, u nedjelju 8.srpnja. Ulaz je slobodan. U nizu linkova koji se dodaje uz njegovo ime su Doors, Cream, Lou Reed, Nico, Stooges, MC5, Ramones, Jonathan Richman.

Film ga prati od studentskih dana, muvanja po Warholovom Factoryju, pa do A&R voditelja u Elektra Records. Uz animirane dijelove, more arhivskih snimaka i fotografija, uvid u privatan život...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike