Osijek
KRAPINSKO NASELJE ZABORAVLJENO PRIJE 50 GODINA

U 2019. dva milijuna kuna za Krapinsko naselje?!
Objavljeno 23. lipnja, 2018.
Vrkić je najavio obilazak tamošnjih stanovnika i sredstva iz proračuna za 2019.

Lines of Text:

Nakon što je sagrađeno početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, u Krapinskom naselju u osječkoj Industrijskoj četvrti nije rađen ni jedan infrastrukturni projekt, pa stanovnici tog naselja danas žive bez nogostupa, ali i parkirališnih mjesta.
Na problem ovog naselja na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ponovno je upozorio vijećnik HDZ-a i dugogodišnji predsjednik ove gradske četvrti Zdravko Nailo. - Sve što je rađeno u ovom naselju, rađeno je isključivo iz skromnih sredstava gradske četvrti. Znači, malo smo uređivali hortikulturu, osvježili dječje igralište i stavili sprave za fitness na otvorenom, ali uređenja nogostupa, rasvjete ili ostale komunalne infrastrukture ovdje se nisu dogodila već više od 50 godina - upozorava Nalio.
Prema procjenama ovog vijećnika, za uređenje Krapinskog naselja trebalo bi najmanje 1,5 - 2 milijuna kuna, što je iznos koji se mora osigurati iz gradskog proračuna. - Ovdje imamo 24 ulaza sa po četiri stana plus još 25 privatnih kuća. Za sve njih postoji samo 30 parkirališnih mjesta. Nažalost, zbog toga ljudi parkiraju i na zelenu površinu, a da apsurd bude veći, znalo se događati i da zbog toga dobiju kaznu od komunalnog redara, pa smo morali tražiti malo više fleksibilnosti od gradskih redara o tom pitanju. Također, ovdje uopće nema nogostupa, pa djeca na putu iz škole i u školu hodaju po cesti. Za sve ovo ima prostora i stvari se mogu riješiti. Stoga sam zatražio od samog gradonačelnika Ivana Vrkića da iziđe sa svojim ljudima na teren i da konačno nešto poduzme u pogledu rješavanja problematike u ovom naselju, a na što upozoravamo već duži niz godina. Drago mi je da je gradonačelnik prihvatio moju inicijativu i potvrdio dolazak - naglašava Nalio. Jedan od tamošnjih stanara kaže za naš list: "Zaboravljeni smo i prepušteni sami sebi i vlastitom snalaženju u komunalnim problemima prouzročenim 50-godišnjom nebrigom odgovornih." I doista, kada se iz Vinkovačke, jedinim ulazom/izlazom, zađe u ovo kružno naselje, na prvi trenutak pomislite kako ste iz gradske gužve zašli u neko zaboravljeno malomještansko dvorište. Velik broj stambenih zgrada još ima originalno pročelje, cesta je vidljivo dotrajala, a dojam pojačavaju zahrđali nosači javne rasvjete.
Sam gradonačelnik Ivan Vrkić za naš list kaže kako nije zaboravio na najavu dolaska u Krapinsko naselje, ali kako ovih dana otvara čak deset građevinskih radilišta na području Osijeka, pa je svoj posjet malo vremenski pomaknuo.
- Kao što sam obećao, otići ću u Krapinsko naselje da osobno porazgovaram s tamošnjim stanovnicima. Naime, moj je cilj da sredstva za uređenje nogostupa i infrastrukture na toj lokaciji osiguramo sljedeće godine u proračunu. Stoga to već smatram riješenim, a učinit ću to ne samo zbog inicijative vijećnika već zbog sebe, jer i to su moji sugrađani na koje kao gradonačelnik moram misliti - komentirao je Vrkić.Nefreteta Zekić Eberhard

RASVJETA U PET ULICA
Čelništvo Gradske četvrti Industrijska četvrt tijekom posljednjih godinu dana radilo je ponajprije na uređenju rasvjete koju je dobilo pet ulica. Najvažniji projekt bilo je uređenje javne rasvjete u zapadnom predgrađu. - To vam je onaj dio C-poligona gdje su nekad bile pustare. To područje datira od 30-ih godina prošlog stoljeća, a mi smo negdje pred prošli Božić ljudima podarili javnu rasvjetu - kaže Nalio. U Vukanskoj je ulici nedavno dovršena, a u ovoj godini slijedi i uređenje javne rasvjete u Dunavskoj ulici. Jedan od najvažnijih projekata za čelništvo Industrijske četvrti u idućem razdoblju je i uređenje sekundarne odvodnje u Trebižatskoj ulici. Problem je i prometna izoliranost naselja Filipovica te nedostatak cestovnog pristupa Bosutskom naselju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike