Magazin
TJEDNI OSVRT

Prijeti li Bernardiću puč?
Objavljeno 23. lipnja, 2018.

Prijeti li predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću puč? Jedno je to od u posljednje vrijeme najčešće postavljanih pitanja na političkoj sceni, jer su zahtjevi za odlazak šefa oporbe sve glasniji. Navodno se sprema način kako ga ukloniti s čela stranke, a postoji i akcijski plan za njegovo rušenje. A zaredali su i javni zahtjevi niza SDP-ovaca koji obnašaju vlast na lokalnim razinama za Bernardićev odlazak.


Unutarstranačko nezadovoljstvo, kako se doznaje, raste ne samo zbog pada podrške SDP-u na 18 posto nego i zbog načina na koji se provode unutarstranački izbori u županijskim organizacijama SDP-a. Naime, sumnja se u namještanja.


“Nezadovoljstvo njegovim načinom vođenja stranke poprima širu frontu, nije to više samo Zastupnički klub SDP-a, koji Bernardić otpočetka smatra ‘Milanovićevom ostavštinom u SDP-u’. Ljudi na terenu postaju svjesni da za njega glavni kriterij nisu ostvareni rezultati, nego on članove dijeli na one koji su s njim i na one koji su protiv njega”, ističe jedan od SDP-ovaca.

Ipak, još nema jasnog plana tko bi ga mogao naslijediti. Kao ključni kandidati koji bi mogli preuzeti vodstvo SDP-a spominju se Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić i Joško Klisović. “Tko god bio, moraju se dogovoriti oko jednog kandidata. Nove podjele SDP-u ne trebaju. Ključan će biti dogovor Grbina i Hajdaša Dončića”, ističe za Jutarnji list jedan od sugovornika iz SDP-a. Za Bernardićeve protivnike to je dokaz da više ne treba čekati i zato u iduća dva do tri tjedna planiraju inicirati sastanak na kojem će zatražiti ostavku predsjednika SDP-a, odnosno pokušati šefa oporbe uvjeriti da se makne s funkcije predsjednika. Što je malo vjerojatno, jer doznaje se da je šef SDP-a uvjeren da ima podršku članstva i može vratiti rejting na oko 25 posto – i zato se nipošto ne namjerava povući. Osim toga, uvjeren je i da njegovi oponenti nemaju većinsku potporu i spreman je ići do kraja kako bi to dokazao. Jedan od šefovih protivnika je i Gordan Maras, koji je pobijedio na unutarstranačkim izborima u Zagrebu, i time dobio vjetar u leđa, no baza mu odbija sudjelovati u Bernardićevu rušenju, očito svjesna da je najjača oporbena stranka u velikom problemu ako bi joj Maras trebao biti spasitelj. Uz to, dio članstva je i stava da se "nije iskazao cijeli vrh stranke, a ne samo šef". A u samom vrhu je i sam Maras. Uglavnom, zagovornici smjene su jaki, ali mnogo je i onih koji se tomu protive, što znači da bi pokušaj rušenja mogao dovesti do otvorenih podjela unutar SDP-a, a to je scenarij koji opozicija želi izbjeći pod svaku cijenu.Damir Gregorović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike