Sport
ZLATKO DALIĆ:

Ostvarili smo prvi cilj, ali ostanimo mirni
Objavljeno 21. lipnja, 2018.
Ako budemo ovakvi kao dosada, da svi igraju za momčad, onda možemo jako puno, rekao je hrvatski izbornik

Sreća, osmjesi, razdraganost... krasili su igrače i stručni stožer hrvatske reprezentacije sinoć. Apsolutno razumljivo, jer ne dobiva se svaki dan dvostruki svjetski prvak s tri pogotka razlike. Argentinci nisu mogli vjerovati što ih je snašlo, nisu imali ni minimalne šanse protiv raspoložene Hrvatske, u čijim redovima nije bilo slabog mjesta.


Druga pobjeda u Rusiji, koja znači drugi krug na SP-u, prvi puta nakon povijesne 1998. godine, nije mogla proći i bez velikog doprinosa najboljeg hrvatskog nogometaša. Luka Modrić još je jednom sjajno odigrao u nacionalnom dresu, a njegov pogodak za 2:0 i definitivno je prelomio susret na našu stranu.


- Hvala na čestitkama, što reći. Odigrali smo kako smo i htjeli, savršenu utakmicu, pogotovo drugo poluvrijeme. Protiv ovakve Argentine smo i morali da bi pobijedili. Zabili smo tri prelijepa pogotka, otvorilo nam se, ali najvažnije je da smo odigrali veliku utakmicu svih 90 minuta i ispunili prvi cilj, prolazak u osminu finala - bile su prve riječi hrvatskog kapetana.


Pobjeda u Nižnjem Novgorodu ostat će u sjećanju svih Hrvata, a jasno i izbornika Zlatka Dalića, koji nije nimalo dvojio da mu je to najveća pobjeda u trenerskoj karijeri.


- Apsolutno najveća pobjeda, sjajnu smo utakmicu odigrali, bili bolji u svakom segmentu. Radili smo što smo se i dogovorili. Ulazak Brozovića u sastav je bio za očekivati, jer je on najbrži od svih naših zadnjih veznih, najagresivniji. Razgovarao sam sa svima njima, rekao im što očekujem i sa stožerom tako odlučio. I odigrao je jako, jako dobro. Ali, cijela je momčad bila sjajna, kompaktna, stvorili smo tri zicera u drugom poluvremenu. Moramo biti sretni, ostvarili smo pobjedu, prošli u drugi krug već nakon dvije utakmice i ostvarili prvi cilj - osminu finala. Ali moramo ostati mirni, dostojanstveni i ići dalje - rekao je hrvatski izbornik u prvoj reakciji nakon velike pobjede, a kasnije je još malo "secirao" utakmicu i izdanje svoje momčadi.


- Čestitke svim igračima, odigrali smo fantastičnu utakmicu, kompaktno, odgovorno, disciplinirano u igri. Na kraju moramo biti presretni, jer smo ostvarili puno ciljeva. Ante je u prvom poluvremenu bio malo nervozan, preagresivan, što je dobro, ali je morao paziti zbog kartona. Rekao sam mu da ćeu ga brzo mijenjati, ali odradio je maksimalno svoj dio posla. Taj naš visoki presing urodio je plodom i onda je mogao ići van.


Dalić ne namjerava dopustiti "let u oblake", što je jasno naglasio, prepustivši euforiju navijačima.


- Ako ne ostanemo mirni, dostojanstveni, ponizni, disciplinirani, kompaktni - ne možemo ništa. Ali ako budemo ovakvi kao do sada, da svi igraju za momčad, onda možemo puno. Idemo korak po korak, ova momčad vrijedi, a ovime smo dobili još jedan zamašnjak. Sada samo moramo ostati čvrsto na zemlji. Island? Prva ideja mi je da pružim priliku i drugima, ali vidjet ćemo.


Sjajan u obrani bio je Dejan Lovren, koji je i blokirao jednu vrlo opasnu situaciji po naš gol.

- Svi su oduševljeni, nismo očekivali ovakav rezultat, ali vjerujemo od početka da možemo daleko proći, jer smo prava ekipa, i van terena, a pogotovo na terenu. Fantastično smo odigrali, bili kompaktni u bloku, iskoristili naše prilike i zasluženo pobijedili. Vjerujem da u Hrvatskoj sada "gori". Dalibor KELER

HRVATSKI PARTY U NI-NO


Ako je Hrvatska protiv Nigerije u Kalinjingradu imala osjećaj kao da je kod kuće onda se to u Nižnji Novgorodu moglo reći za Argentinu. Navijača „gaučosa“ bilo je barem dvostruko više na tribinama. Kada bi podignuli glas stvorila bi se zaglušujuća buka u kojoj se naši navijači gotovo uopće nisu čuli. Osim toga dojma smo kako su hrvatski navijači bili nekako raštrkani po cijelom stadionu što sigurno nije pomoglo u borbi glasnicama protiv grupiranih i puno brojnijih Argentinaca. U jednom trenutku javili su se ruski navijači, ali su izviždani od ostatka stadiona ubrzo utihnuli. Oni nisu bili pozvani na hrvatsko-argentinski party te večeri. Na njegovom kraju veselili su se naši navijači koji su bučno proslavili veliku pobjedu naše reprezentacije. D.Kl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana