Sport
IDEMO U OSMINU FINALA

Argentina na koljenima:
Rebićev volej, Modrićeva bomba
i Rakitićeva "točka na i"
Objavljeno 21. lipnja, 2018.
Pogotcima u nastavku Hrvatska je deklasirala Argentinu i ostvarila plasman u osminu finala

Dvostruki svjetski prvaci i finalisti s prošlog Svjetskog prvenstva završili su na koljenima. Diego Maradona zaplakao je na tribinama Nižnjeg Novgoroda. Veliki Lionel Messi nalazi se na korak do ispadanja sa Svjetskog prvenstva. Hrvatska nogometna reprezentacija omogućila nam je svima čudesnu večer. Sjajnom igrom iskorisili su sve slabosti "gaučosa" i ostvarili jednu od najvećih pobjeda u povijesti. Za plasman Hrvatske u drugi krug Svjetskog prvenstva. Prvi put nakon Francuske 1998. godine.

 

 


Zlatko Dalić načinio je ipak jedno iznenađenje. Umjesto najavljenog Milana Badelja u veznom redu poziciju je zauzeo Marcelo Brozović koji je jako dobro reagirao nakon ulaska u igru protiv Nigerije. Argentinski izbornik Jorge Sampaoli promijenio je sastav mnogo više. U odnosu na sastav protiv Islanda ispali su Rojo, Di Maria i Biglia, a umjesto njih zaigrali Mercado, Acuna i Perez.

Perezov promašaj


Prvo je sijevnulo ispred argentinskih vrata. Perišić je probio lijevo krilo, ušao u kazneni prostor, odlično je pucao, ali je i argentinski vratar Caballero još bolje reagirao i izbacio loptu u korner. Zaprijetila je Hrvatska i u 11. minuti. Rakitić je odlično ubacio iza leđa argentinske obrane prema Vrsaljku koji ipak nije uspio spustiti loptu u idealnu poziciju prema Rebiću. Argentinci su prvi put zaprijetili u 13. minuti. Messi je sjajno dao povratnu loptu za Salvia, ali je u posljednji trenutak njegov udarac blokirao Dejan Lovren. Očešala je gredu Subašićevih vrata lopta u 22. minuti kada je centrirao Acuna. Golemu priliku imali su Argentinci u 30. minuti. Loše je reagirao Rebić, pogrešno je dodao loptu, opasnost nije uspio otkloniti Lovren, Subašić je napustio svoja vrata, a Enzo Perez nije pogodio praznu mrežu, što je definitivno postao promašaj dosadašnjeg dijela SP-a. Uzvratio je Mandžukić nakon sjajnog proigravanja Vrsaljka lijevom nogom. Pomoćni sudac svirao je zaleđe, premda je dojam kako Mandžukić nije bio u nedopuštenoj poziciji. No, ne bi pomoglo, jer je hrvatski napadač vrlo loše pucao glavom. Pred kraj poluvremena zaiskrilo je na obje strane, Rebić je požutio, a trebao je javnu opomenu dobiti i argentinski igrač nakon krvničkog starta na Vrsaljku. U nastavku te akcije Modrić je sjajno proigrao Rebića, koji u idealnoj situaciji nije dobro prihvatio loptu pa je pucao preko vrata. Dojam je kako su se obje reprezentacije mučile u kreaciji igre posebice u situaciji kada je suparnik zaigrao presing na posljednju liniju.

Caballerov poklon


Argentina je u 53. minuti prvi put preko Aguera pucala u okvir hrvatskih vrata. I odmah potom, praktički u sljedećem naletu naših, lopta je završila u argentinskoj mreži. Vratar Caballero nonšalantno je želio otkloniti opasnost. Kao da je htio prebaciti preko Rebića. Nije uspio već je napadaču Eintrachta praktički bacio na volej. Rebiću je lopta "sjela" i iskoristio je veliki poklon argentinskog vratara. Vidio je Sampaoli kako bi mu momčad mokla potpuno klonuti. Umjesto Salvia i Aguera ušli su Pavon i Higuain. Ubrzo je i strijelac prvog hrvatskog pogotka morao zbog ozljede izvan igre, pa ga je Zlatko Dalić zamijenio Kramarićem. Opasno su zaprijetili Argentinci u 63. minuti. Higuain je ušao u kazneni prostor s lijeve strane ubacio u peterac gdje je Subašić uz pomoć Rakitića spriječio udarce iz neposredne blizine Meze i Messija. Sampaoli je uveo i posljednjeg aduta, ušao je Paulo Dybala. Za kojeg znate priču kako ne igra u udarnoj momčadi jer igra na istoj poziciji kao i Messi. Na agresivno prvo poluvrijeme podsjetila je 76. minuta. Rakitić je dobio udarac u trbuh i završio na travi. Messi nije prekinuo igru, već je nastavio napadati. Tek kada je uzbekistanski sudac prekinuo akciju i smirio strasti. Nije Hrvatska posustajala unatoč prednosti. Čekala se prava prigoda, jednu je propustio Kramarić, kada je bio malo sebičan, želeći iskosa sam završiti akciju. No, dočekali smo našeg "plavog čarobnjaka". Onoga iz Real Madrida. Modrić je naime u 81. minuti nekoliko trenutaka "snimao" što učiniti, lomio je Otamendija, a onda pucao s otprilike 18 metara. I pogodio! Lijevi kut Caballerova vrata. Za već tada veliko slavlje na tribinama među hrvatskim navijačima. Zamalo je Argentina potpuno deklasirana. Rakitić je sjajno naciljao iz slobodnog udarca, ali je pogodio mjesto gdje se spajaju greda i vratnica. No, dočekali smo Rakitićevu "točku na i" u sudačkoj nadoknadi. Prije toga Argentina je imala prigodu za smanjenje vodstva. No, u začetku hrvatske akcije, Rakitić je dugo vukao loptu od sredine terena, potom na rubu kaznenog prostora i pucao. Udarac je obranio Caballero, ali se lopta odbila do Kovačića koji je nesebično vratio Rakitiću i pogodio mrežu za 3:0. Veličanstvenu pobjedu Hrvatske nad dvostrukim svjetskim prvacima. I veliko slavlje na terenu i na tribinama među hrvatskim navijačima. Srce vatreno odjekivalo je iz razglasa. I čut će se još ovoga ljeta u Rusiji.

Dalibor KELER

Rezultati by SofaScore

NIŽNJI NOVGOROD - Vrijeme i teren idealni za igru. Gledatelja: 43.319. Sudac: Ravšan Irmatov (Uzbekistan) - 6. Strijelci: 0:1 Rebić (53), 0:2 Modrić (81), 0:3 Rakitić (90+1). Žuti kartoni: Mercado, Otamendi, Acuna (Argentina), Rebić, Mandžukić, Vrsaljko, Brozović (Hrvatska). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE LUKA MODRIĆ (HRVATSKA)

HRVATSKA

3 (0)

Subašić 7, Vrsaljko 6,5, Lovren 7,5, Vida 7, Strinić 6,5, Brozović 6,5, Rakitić 7, Perišić 6,5 (od 81. Kovačić -), Modrić 7,5, Rebić 7 (od 56. Kramarić 6,5), Mandžukić 6,5.

ARGENTINA

0

Caballero 5, Mercado 5,5, Otamendi 6, Tagliafico 6, Salvio 5,5 (od 55. Pavon 5), Mascherano 6, Perez 6 (od 68. Dybala 5,5), Acuna 5,5, Messi 5,5, Meza 5,5, Aüguero 5,5 (od 54. Higuain 5,5).

1:0
Vratar Caballero je katastrofalno reagirao. Umjesto da otkloni opasnost prebacio je loptu taman na Rebićev volej, koji odmah pogađa pod gredu.
2:0
Brozović je proigrao Modrića na 18-19 metara od vrata, naš kapetan je „zaljuljao“ Otamendija i onda precizno pogodio lijevi kut.
3:0
Rakitić je pucao, Caballero kratko odbio, loptu je prihvatio Kovačić i nesebično je vratio do Rakitića kojem nije bilo teško, iz blizine pogoditi mrežu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike