Regija
ĐAKOVAČKI VEZOVI TRAJAT ĆE 18 DANA

Ovdje je moja domovina - poruka je s 52. Vezova
Objavljeno 22. lipnja, 2018.

ĐAKOVO

Trajat će 18 dana, prvi put imaju zemlju partnera - Ukrajinu, Male vezove proširuju novim sadržajima, a u svečanoj povorci prodefilirat će oko 60 skupina, glavne su poruke s jučerašnje presice na kojoj su najavljeni 52. Đakovački vezovi koji su počeli sinoć Ivanjskim krijesovima.

- Zemlji partneru dat ćemo vrijeme i prostor da se predstavi svojom tradicijskom kulturom, čime potvrđujemo europske okvire smotre. Tijekom 18 dana predstavit ćemo sve što nudi Đakovo i hrvatska kultura - najavio je gradonačelnik Marin Mandarić. Skraćivanje Vezova s prijašnjih pet tjedana na 18 dana pojasnio je stavljanjem naglaska na izvornost folklora i tradicijske kulture.

– Uvođenjem zemlje partnera smjestili smo se u europsku priču – Europsku godinu kulture, a gostima iz Ukrajine posvećena je većina programa 7. srpnja u Velikom parku. Vezovi će biti otvoreni u petak, 6. srpnja, u 21 sat, ispred katedrale, scenskom slikom “Ovdje je moja domovina”, prema tekstu Mirka Ćurića i u režiji Darka Milasa. Godina je 1838., Juraj Tordinac objavljuje pjesmu Moja domovina, najavio je zamjenik gradonačelnika Robert Francem. Dio programa održavat će se i na Strossmayerovom trgu gdje će programi početi 29. lipnja, kada počinjui sadržaji u šatoru: Gastrofest od 2. do 5. srpnja, koncerti... Mali vezovi, na kojima će 1. srpnja biti 30 dječjih skupina, dobivaju Festival Baština djeci 30. lipnja, u Strossmayerovom parku, uz prikaz stvaralaštva djece vezanih uz tradicijsku kulturu. Predsjednik Folklornog odjela Tomislav Vuković najavio je folklorne priredbe i svečani mimohod 8. srpnja.

– U njemu će proći 60 skupina, 40-ak zaprega i 30-ak konjanika - rekao je Vuković. Na Međunarodnoj smotri folklora uz Ukrajinu, nastupit će skupine iz SAD-a, Australije, Vojvodine, BiH. Ističući kako su dio Vezova i Bonavita, Rezovi, izložba oldtimera, programi na Ergeli, direktorica Turističke zajednice Đakova Marija Burek dodala je da je posjećenost tada u Đakovu 100.000 ljudi te da su se Vezovi nametnuli u top-događanja u RH. Glazbeni program u šatoru čine tamburaši, Hladno pivo, Stavros, Pravila igre, Radio Luxemburg te koncert Diva tamburaške glazbe. Vezovi se zatvaraju 8. srpnja, u Velikom parku izborom najljepših nošnji.Suzana Župan

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana