Regija
PROJEKT V.R.I.S.A.K. BARANJE

Mladi će istraživati legende, mitove i bajke o Baranji
Objavljeno 22. lipnja, 2018.
Sudionici projekta imat će pune ruke posla, budući da je Baranja prepuna raznih mističnih legendi

KNEŽEVI VINOGRADI

Uvodnom konferencijom u restoranu Panon na SRC-u Bazeni u Kneževim Vinogradima, započeo je projekt V.R.I.S.A.K. (vizija, razvoj, identitet, scena, aktivizam, kultura) Baranje, čiji je nositelj Udruga za ruralni turizam Đola iz Darde, a partneri Općina Kneževi Vinogradi i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek.

Riječ je o projektu vrijednom 840.948,05 kuna, od kojih EU iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 85 posto, a ostalo ide iz državnog proračuna. Cilj je okupiti 32 mlade osobe iz Baranje koje će kroz sudjelovanje u 20-ak aktivnosti (tijekom 14 mjeseci) prikupiti, dokumentirati, oslikati, snimiti i odglumiti mitove, legende i bajke Baranje.

- Radionice kreativnog pisanja, izrade ilustracija, multimedijalne i glumačke radionice, druženja uz vatru, izrada YouTube kanala i living history predstave, samo su neke od aktivnosti projekta kroz kojeg će mladi dobiti priliku naučiti bogatu povijest Baranje, prepoznati turistički potencijal, razviti socijalne vještine i razviti vlastiti poduzetnički pothvat temeljen na bogatoj kulturno-povijesnoj baštini - objašnjava predsjednica Udruge Bogdanka Čudić-Vilić, napominjući kako će glavne aktivnosti biti provođene od srpnja ove do travnja iduće godine u Dardi, Kneževim Vinogradima i Osijeku. One će obuhvatiti brojne radionice poput snimanja radio priča, izrade brošura, uprizorenja baranjskih mitova, predstava i slično. Prikupljeni materijal bit će iskorišten za kreiranje priča, izradu dramskih tekstova, kreiranje brošure i monografije, izradu grafita, organizaciju izložbi te slično. Sudionici projekta imat će pune ruke posla, budući da je Baranja prepuna raznih legendi, među kojima su neke zaista mistične. Još ranije se, naime, postavljalo pitanje zašto turisti, uz vodiča, ne bi obišli nekoliko lokacija i doživjeli pravu mističnu Baranju. Podsjetimo samo na neke priče. Prema legendi, na Dragojlovom brijegu, kod ulaska u pustaru Jasenovac, Osmanlije su nakon povlačenja iz ovih krajeva zakopali pokradene dragocjenosti. Po njih su, nastavlja legenda, mnogi dolazili, ali ih nikada nisu odnijeli. Jedna se legenda veže i uz Dardu, uz kuću u kojoj je živio bračni par koji je izgubio bebu. Netko od mještana u kući je vidio sjenu žene koja drži bebu i tako je sve počelo. Usmena predaja kaže još kako se u podrumu kuće nalazila nadgrobna ploča s naopako postavljenim križem. Razmak godina i smrti na križu bio je ravno - stotinu godina. Dakako da se u cijelu priču uklapa Sulejmanov most, koji je povezivao Osijek i Dardu, a na čijem se istraživanju intenzivno radi, što nije mit već činjenica. Sličnih je povijesnih priča, legendi i mitova još mnoštvo. Jedna je povezana s crkvom svetog Petra i Pavla kod Topolja, koju je 1722. godine dao izgraditi princ Eugen Savojski. Druga, o silueti djeteta vodi u Kozarac, a treća govori o vještičjem gnijezdu kod Branjina Vrha, gdje su zalutale vještice sa obližnjeg Haršanja. Četvrta o zmajevačkoj Crvenoj Marti...

Najurbanija i najsvježija kaže kako su, nekoliko godina prije Domovinskog rada, po jednoj kući u Belom Manastiru letjeli razni predmeti i kamenje, za što navodno postoje i svjedoci. O "kamenju niotkud" brujao je tada cijeli grad, ali ni tri desetljeća poslije nema objašnjenja. Osim da je kuća izgrađena na nekadašnjem groblju na temeljima od dijelova nadgrobnih ploča.Ivica Getto

Naučiti voljeti Baranju
Cijeli je projekt osmišljen iz neizmjerne ljubavi prema Baranji i iz želje da ju se što prije pozicionira kao najatraktivniju kontinentalnu turističku destinaciju, kaže Čudić-Vilić. Ona dodaje kako im je, osim toga, glavni cilj, kroz kulturne i umjetničke sadržaje, mlade naučiti voljeti Baranju i njene ljepote, a sve kako bi se, u presudnom trenutku, odlučili u Baranji stvoriti život i ne odseliti se iz nje.

Najčitanije iz rubrike