Osijek
DRŽAVNA MATURA

Maturanti bez teškoća na Engleskom
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

Jučerašnji obvezni ispit državne mature iz Engleskog jezika na višoj i nižoj razini pisalo je približno dvije tisuće osječko-baranjskih maturanata. Nakon što su prošloga tjedna riješili mnogima od njih teži – ispit iz Hrvatskog, test it Engleskog jezika pisali su, kažu, bez problema, iako su rezultati probne mature pokazali lošije rezultate od prijašnjih godina. Ispit se sastoji od provjere vještina pisanja, čitanja i slušanja. Za višu, A razinu, maturanti su imali 180, a za ispit niže, B razine, 85 minuta vremena. Imali su, kažu i više nego dovoljno vremena pa su mnogi izišli više od pola sata prije završetka ispita. Filip Fintić iz Ekonomske i upravne škole pisao je A razinu i zadovoljan je.

- Ispit uopće nije bio težak i mogu reći da sam ga dobro napisao, posebice s obzirom na to da sam se jako malo pripremao. Esejska tema o "advertisingu" nije bila baš neka, ali uspio sam se snaći. Teorijski dio i slušanje bili su stvarno jednostavni – kaže Filip, kojemu je veliku muku zadao ispit iz Hrvatskog jezika i morat će ga ponavljati na jesenskom roku.

- Nisam očekivao Pupačićevu pjesmu, nadao sam se lektiri – kaže Filip, koji će željeni studij Ekonomije moći upisati tek sljedeće akademske godine nakon što uspješno položi državnu maturu. Lara Krstanović iz III. gimazije bez problema je riješila ispit iz Engleskog jezika.

- Ispit iz čitanja bio je jako razumljiv i lagan, jednako tako i što se tiče slušanja. Tema eseja bila je zahvalna za pisati – kaže Lara koja namjerava upisati studij veterine, pa je osim ispita iz Matematike čeka još i prijamni ispit. J. Pejaković

Posljednji tjedan mature
U posljednjem, četvrtom tjednu državne mature, od 26. do 29. lipnja, na rasporedu su Njemački jezik (A i B razina), Povijest, Matematika, Grčki jezik, test iz materinskog jezika za pripadnike nacionalnih manjina, esej iz materinskog jezika pripadnika nacionalnih manjina te Latinski jezik. Mnogim maturantima kojima polaganje izbornih predmeta nije uvjet za upis na studij, Matematika je posljednji ispit državne mature. Prvi rezultati bit će poznati 11. srpnja, a konačne ljestvice poretka 16. srpnja.

Najčitanije iz rubrike