Osijek
PROJEKT VRIJEDAN GOTOVO ČETIRI MILIJUNA KUNA

Obnova Sakuntala parka počinje drugog dana srpnja
Objavljeno 22. lipnja, 2018.
Zadnja prilika za uživanje u Sakuntali ovog ljeta je In Da Sofa 30. lipnja

Radovi na uređenju Sakuntala parka počinju 2. srpnja. Ovo je konačan datum koji je u četvrtak na licu mjesta potvrdio sam gradonačelnik Ivan Vrkić, nakon što je upravo u parku pred novinarima potpisao ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji paraka s građevinskom tvrtkom Sitolor d.o.o. iz Slavonskog Broda.
Naime, ova tvrtka imala je najnižu ponudu na ponovljenom natječaju za izvođenje radova, a zajedno s tvrtkom Ukras d.o.o. ponudila je izvođenje radova za 3,85 milijuna kuna s PDV-om. Riječ je o projektu koji se većim dijelom financira iz sredstava Europske unije. Naime, Osijek je zajedno s gradom Suboticom od Europske unije dobio zeleno svjetlo za prijavu projekta S.O.S. - turistička ruta Secesija Osijek – Subotica, a koji je odobren u okviru INTEREG - IPA projekta programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija i bavi se valorizacijom secesijske kulturne baštine i promocijom zajedničke kulturno-turističke ponude Osijeka i Subotice. Potpisivanju ugovora uz gradonačelnika Ivana Vrkića i vlasnika tvrtke Sitolor Marka Brajkovića, nazočio je i direktor Turističke zajednice grada Osijeka Saša Uranjek, te savjetnik u Upravnom odjelu za EU projekte Grada Osijeka, Krunoslav Plečaš.
Izgradnja vrtnog paviljona
- Obnova će zahvatiti prostor od oko 6100 četvornih metara i uključuje obnovu elektrotehničkih instalacija i vodoopskrbe, ali i rekonstrukciju 15 parkirališnih mjesta, izgradnju vrtnog paviljona na sjevernoistočnom djelu parka, postavljanje nove javne rasvjeta s 18 stupova i led rasvjetom. U cijelom parku bit će navodnjavanje jer će se raditi sveobuhvatno krajobrazno uređenje, ali i nova komunalna oprema, klupe i koševi za smeće, objasnio je Plečaš
Podsjetimo kako je još prilikom prošlogodišnjeg predstavljanja projekta naglašeno kako će uređenje ići u smjeru secesijske prošlosti i suvremenosti, ali neće biti samo preslik onoga kako je park nekada davno izgledao, nego će se kroz suvremeni način obnove iskazati trajanje identiteta grada.
– Parku je nemoguće vratiti autohtoni identitet iz secesijskog doba, jer se njegov oblik u međuvremenu promijenio. Osim toga, složili smo se da stabla koja su zdrava, a koja su kasnije sađena te se danas lijepo uklapaju u prostor, ne uklanjamo. No, ono što će sigurno biti uklonjeno jesu biste poznatih Osječana, koje su u park postavljene u drugoj polovini 20. stoljeća i nemaju nikakve veze sa secesijom. Riječ je o radovima našeg znamenitog kipara Vanje Radauša, kojima će se naći adekvatan prostor na koji će biti premještene - objasnila je još ranije Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku.
Inače, vlasnik tvrtke Sitolor napomenuo je kako su rokovi za izvođenje radova 150 dana, što znači da obnova Sakuntala parka mora biti završena do početka prosinca. - Tvrtka Sitolor uskoro slavi 30 godina rada i upošljava 120 djelatnika. Ovo nam je već drugi projekt ove godine koji radimo u Osijeku jer smo već započeli sanaciju objekta HEP TE-TO u Osijeku. Naša građevinska firma posjeduje certifikate ISO 9001 14001 i 18001, što znači da ćemo radove izvesti u roku u vrhunskoj kvaliteti. Kod nas su radovi uvijek gotovi dan prije, nikada dan poslije, tvrdi Brajković.
U secesijske fasade već uloženo 10 milijuna kuna
Gradonačelnik Vrkić ovom je prilikom naglasio kako će novouređeni Sakuntala park biti novi biser u niski ogrlice secesijskog niza koji vodi prema Tvrđi, u koju se trenutno ulaže 60 milijuna kuna. - Vjerujem kako će uskoro ulaganje dosegnuti i 120 milijuna kuna, a do sada je već desetak milijuna kuna uloženo u uređenje pročelja secesijskih zgrada na Europskoj aveniji, naglasio je Vrkić, koji je obnovu Sakuntala parka najavio prije točno godinu dana u okviru predizborne kampanje.
Zbog radova ovoga ljeta Osječani neće moći uživati u hladovini Sakuntala parka, a posljednja ovogodišnja prilika za guštanje u starom i neuređnom Sakuntala parku bit će 30. lipnja, kada Grad organizira prvu ovogodišnju Osječku ljetnu noć u sklopu koje će upravo u Sakuntala parku biti manifestacija "In Da Sofa".N.Z.Eberhard

Kipovi kao skrivena metafora koja je do danas zaboravljena
Park Sakuntala projektirali su Viktor Axmann i Ivan Domes 1890. godine i to kao park tada na periferiji Gornjega grada. U park je smješten kip Sakuntala koji je 1881. godine naručila I. Krausz, a nalazio se u Pukovnijskom vrtu. Od 1896. na sjevernom ulazu iz Kapucinske ulice u park nalaze se i dva kipa sfingi koje je postavio Petar pl. Modesti. Cijeli je park zamišljen kao sredstvo prenošenja poruke. I kipovi Sakuntale i sfingi alegorija su, metafora, zagonetka i simboli određene ideje, koja je do danas zaboravljena. U okviru spomenutog projekta bit će uređena i tzv. secesijska soba i to u zgradi GISKO-a na Europskoj aveniji, odnosno u kući Hengl. Cilj je oživjet radnu sobu ovog nekadašnjeg gradonačelnika Osijeka, a u cijelu će priču biti uklopljeni i suveniri te fotoizložba.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana