Kultura
HUMANITARNI KONCERT FILMSKE GLAZBE

Prikupljeno od ulaznica više od 20 000 kuna!
Objavljeno 22. lipnja, 2018.
S prošlogodišnjih 250 ove je godine broj prodanih ulaznica porastao na čak 380!

Što god bio razlog/povod, veseli činjenica da je s prošlogodišnjih 250 ove godine broj prodanih ulaznica za (već tradicionalno humanitarni) koncert osječkog HNK - Lipanjska operna noć - porastao na 380 (a tražila se i stolica više!). Tomu treba dodati više od stotinu Osječana koji su bili spremni i duže od dva i pol sata stajati, uživajući u glazbi.


Sav prihod od prodaje ulaznica HNK u Osijeku namijenio je Društvu za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Osijek. Te je večeri prikupljeno više od 20 tisuća kuna, a HNK u sljedećim danima očekuje i donacije gospodarskih subjekata, ali i poziva sve Slavonce da se priključe, uplatom na račun Društva, što je moguće do kraja tjedna.


Uz one koji su na Noć filmske glazbe u amfiteatru Eurodoma došli ciljano, gosti obližnjeg kafića koncert su “dobili gratis”, neki su bili u prolazu (pješice ili na biciklima) pa su zastali ili ostali, ili samo produžili, a jedan je mladi tata (pro)ljetnu večer i ugodnu glazbu iskoristio za šetnju i uspavljivanje bebe (u “klokanici”). Bilo je u publici svih generacija, ali i mnogo djece, kojima hitovi - kako glazbeni tako i filmski - za koje su se izvođači odlučili možda i nisu (još) poznati, ali je lijepo što su ih roditelji doveli kako bi se upoznali i sa žanrom filmske glazbe.


Na plećima je maestra Mladena Tutavca, koji je koncertom te večeri ravnao, ali i sastavio program, bio najveći zadatak i odgovornost, ali je on imao i najveći osmijeh zadovoljstva i ponosa. Uz to, cijeli se - vidno pomlađeni - orkestar (uz manja pojačanja) predstavio na koncertu, ali i solisti: Sanja Toth, Filip Hozjak, Ivana Medić, Davor Solanović, Gordana Kalmar, Stefany Findrik i Tomislav Moržan.


Glazba Johna Williamsa iz filma “Jurski park” otvorila je večer, a već se u sljedećoj pjesmi “My heart will go on” iz megapopularnog filma “Titanic” predstavila prva solistica Ivana Medić. Slijedilo je Hans Zimmer (koji potpisuje glazbu za “Pirate s Kariba”), John Barry (“Ples s vukovima”), Patrick Doyle/John Williams (“Harry Potter i plameni pehar”) te u prvom djelu i Howard Shore (“Gospodar prstenova - Prstenova družina”) i ponovno Zimmer (“Gladiator”) na kraju prvoga dijela.


Nakon stanke, drugi je dio otvorio legendarni Ennio Morricone, čija je skladba “Gabriel’s oboe” iz filma “Misija” bila prigoda za solo nastup Dejana Činčuraka. Mjesto u programu našla je i orkestralna suita iz mjuzikla “Priča sa zapadne strane”, ali i “Ratova zvijezda”, a Ivana Medić i Filip Hozjak izveli su pjesmu “Tale as old as time” iz animiranog filma “Ljepotica i zvijer”. Glazba iz još jednog crtića - “Kako izdresirati zmaja” - našla se u izboru maestra Mladena Tutavca, kao i nezaobilazne “Aquarius” i “Let the sun shine in” iz mjuzikla “Kosa”.


Oduševljena publika izmamila je glazbenike na još dva bisa - u prvom su Ivana Medić i Filip Hozjak otpjevali broj iz operete “Kod bijelog konja” (na što se publika i rasplesala), a Sanja je Toth izvela, pak, pjesmu iz mjuzikla “Moje pjesme, moji snovi”.


Svi koji su se na koncertu našli sigurno nisu otprve prepoznali sve skladbe, a po njima ni filmove, no riječ je o uistinu veličanstvenim brojevima koje vrijedi čuti i zapamtiti. S obzirom na to koliko se pozornosti, posebice u Hollywoodu, posvećuje glazbi (tu je i borba za Oscara), nije čudo da mnoge pjesme, kako kaže dirigent Tutavac, žive i izvan filmova, vrlo često na koncertnim pozornicama. Odlična glazba popularnosti filma daje novu dimenziju.

Vidljivo ganuti članovi i štićenici Društva koji su nazočili koncertu, na kraju su večeri nabijene emocijama solistima uručili cvijeće, a kazalištu i glazbenicima zahvalili od srca na razumijevanju i podršci. Narcisa VEKIĆ

Prihod od prodaje ulaznica namijenjen je Društvu za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike