TvObzor
ANTE BRKLJAČIĆ

Uređivanje Sporta izazovan je posao koji nosi veliku odgovornost
Objavljeno 22. lipnja, 2018.
Sportska redakcija u ovih mjesec dana živi Svjetsko nogometno prvenstvo. Gotovo cijeli program podredili smo Mundijalu kroz prijenose, emisiju “Zabivaka” te informativni program

Milijuni gledatelja diljem zemlje prikovani su svakodnevno uz HRT-ov sportski program. Kao što valjda već znaju i oni koji nisu ludi za nogometom, ovih dana započelo je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a vrijedna ekipa s javne televizije ima pune ruke posla kako bi svojim gledateljima prenijela sve što moraju znati o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

HRT-ov sportski urednik i novinar, karizmatični Ante Brkljačić, naše ovotjedno lice s naslovnice, podijelio je s našim čitateljima zanimljivosti iz trenutačno užurbane sportske redakcije, a otkrio nam je i bi li volio imati vlastitu emisiju te koliko je zapravo sport prisutan u njegovom privatnom životu.

Živimo za SP

Svjetsko nogometno prvenstvo već je u punom jeku. Možete li nam približiti stanje ovih dana u Sportskoj redakciji HRT-a?

- Sportska redakcija u ovih mjesec dana živi Svjetsko nogometno prvenstvo. Gotovo cijeli program podredili smo Mundijalu kroz prijenose, emisiju “Zabivaka” te informativni program. Dio ekipe je u Rusiji, a dio je u Zagrebu. Rasporedili smo se u šihte i točno se zna tko što radi koji dan. Dinamično je, ali mi smo na to navikli. Na kraju - mi to volimo raditi.

Možete li ovo razdoblje u redakciji usporediti s nekim mirnijim kada nema toliko prijenosa?

- Naravno, osim nogometa, ima i ostalih sportova koje moramo pokrivati i objavljivati u našem programu. U principu nema mirnijeg razdoblja u našoj redakciji, jer sportaši ne odmaraju dugo (smijeh). Sportova je mnogo, tako da natjecanja, tema i priča nikada ne nedostaje. Svi zajedno marljivo radimo kako bismo našim gledateljima pružili što zanimljiviji i kvalitetniji sadržaj.

U kojoj mjeri i na koji način, kao voditelj sportskog bloka u središnjem Dnevniku sudjelujete u stvaranju sadržaja?

- Moram reći da je to vrlo izazovan i zanimljiv posao koji nosi veliku odgovornost. Prije svega prema gledateljima. Možda neki od vas ne bi vjerovali, ali na dan kad radim sportski blok dnevnika koji traje pet, šest minuta, na poslu provedem - cijeli dan! Jednostavno moraš biti prisutan jer stalno izlaze nove informacije i vijesti, a kao urednik moram biti spreman sve to obuhvatiti na pravi način. Prvo i najvažnije, moram biti informiran. Redovito čitam novine, pratim sve portale i društvene mreže da imam što bolji uvid u ono što me očekuje. Preko mailova dobivamo jako puno informacija, stoga i kad nisam na poslu redovito provjeram sandučić preko mobitela. Danima prije pripremam sadržaj koji se kasnije prolazi s urednikom redakcije i potom vijećamo što će ići u program.

Borba s vremenom

Ukratko, kako izgleda jedan vaš radni dan?

- Poželjni su jutarnji sastanci, odnosno kolegiji na dnevnoj bazi. Nakon toga kreće se u akciju - snimaju se uvijek zanimljive pressice, rade se prilozi u montaži, pišu se najave, vodi se borba s vremenom, i tako redom. Na kraju dana odjenem odijelo, stavim kravatu i krećem prema studiju. Ostalo, dakako, možete vidjeti i sami na malim ekranima (smiješi se).

Upoznali smo vas kao novinara sportskih vijesti Studija 4. Nedostaju li vam rad na terenu, reportaže, javljanja uživo?

- Rada na terenu, reportaža i javljanja uživo uvijek je bilo i uvijek će biti. I dalje volim otići na teren. Spremni smo na svaki zadatak koji nam dodijeli šef redakcije.

Koliko se vođenje sportskih vijesti Studija 4 razlikuje od vođenja sportskog bloka u Dnevniku 2? Postoje li uopće neke bitne razlike?

- Razlika je u tom što se moram puno ranije probuditi, ha, ha, ha... Šalim se. Jutarnje sportske vijesti u Studiju 4 ipak imaju malo ležerniji pristup. Dnevnik je najvažnija i najgledanija infomativna emisija dana, tako da nosi i znatno veću odgovornost.

Volim ćevape s lukom

Na HRT-u ste šest godina, što nije malo. Kad se sada osvrnete, koje trenutke najviše pamtite?

- Probijanje leda. Uvijek se sjetim svog prvog Dnevnika. Trema me držala dva dana prije (smiješi se). Isto tako, sjetim se prvog priloga i javljanja uživo.

Biste li, uz sadašnji angažman, voljeli voditi i kakvu sportsku emisiju ili talk-show?

- Emisiju bih volio, a talk-show… Hm, reći ću samo – možda. Nikad ne reci nikad, tko zna što donosi budućnost.

Koliko su sport i rekreacija prisutni u vašem privatnom životu?

- Jednom tjedno s prijateljima igram nogomet. Trudim se redovito otići na trčanje. Kad nađem slobodnog vremena, volim zaigrati stolni tenis s kolegama iz redakcije.

O vama, zapravo, ne znamo baš mnogo, nisu dostupni neki konkretni, pa ni osnovni podaci na internetu. Što još moramo znati?

- Ajde, otkrit ću vam da jaaako volim ćevape s lukom. Stoga vam je bolje da se, za svaki slučaj, držite nekoliko metara od mene kada me sretnete na ulici (smijeh).

Razgovarao: Adrian ANDREJEKFoto: Krasnodar PERŠUN/HRT
SRETAN I ZAHVALAN

Prošlog listopada uplovili ste u bračnu luku. Je li život u braku baš onakav kakvim ste ga zamišljali? Koji je općenito po vama recept za uspješan brak?

- Ne mogu se žaliti. Sretan sam i zahvalan. Smatram da je za brak najvažnija ljubav, vjera, poštivanje i kompromis.

DNEVNIK JE NAJVAŽNIJA I NAJGLEDANIJA INFOMATIVNA EMISIJA DANA TAKO DA NOSI I ZNATNO VEĆU ODGOVORNOST

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike