Sport
HRVATSKA - ARGENTINA

Rasplakati “gaučose” i pokazati se svijetu
Objavljeno 21. lipnja, 2018.
Hrvatska bi pobjedom osigurala plasman u osminu finala

Hrvatska će večeras u Nižnjem Novgorodu imati priliku osigurati plasman u drugi krug Svjetskog prvenstva već nakon dvije odigrane utakmice. Kako to samo lijepo zvuči, ali na putu do tog cilja stoje nam Leo Messi i Argentina pa stoga zadaća neće biti nimalo jednostavna.


Zanimljivo, kad god bi izborila plasman u drugi krug, Hrvatska je to osiguravala već u drugoj utakmici. Dogodilo se to na EP-u u Engleskoj 1996., pa na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998., onda i u Austriji i Švicarskoj 2008. Na svim tim natjecanjima imali smo obje pobjede u prva dva nastupa, a na posljednjem Euru u Francuskoj 2016. osvojili smo četiri boda iz prve dvije utakmice. No, i to je bilo dovoljno za osminu finala prije posljednje utakmice u kojoj smo svladali Španjolsku.

Samopouzdanje


Startni trijumf nad Nigerijom još je malo podigao samopouzdanje našim reprezentativcima. Koliko smo mogli zaključiti iz svakodnevnih kontakata s njima, svi vjeruju kako su sposobni "rasplakati" Argentinu i baciti ju na koljena. I u tome je vjerojatno ključ. "Gaučosi" imaju najboljeg na svijetu Lea Messija, imaju i strašno neugodnog Sergija Agüera, ali Hrvatska definitivno ima bolje uravnoteženu momčad.


- Kada je s druge strane igrač poput Messija, nikada ne možeš reći da si favorit u toj utakmici. Moraš se baviti razmišljanjem kako ga najbolje ukrotiti, ali mi smo Hrvatska i ne smijemo razmišljati samo o tome kako se obraniti. Uvjeren sam da ćemo pronaći način kako nanijeti štetu Argentini - rekao je Milan Badelj, veznjak naše reprezentacije, za kojeg se vjeruje kako će krenuti u početnoj postavi nakon što je u susretu s Nigerijom bio na klupi.


Argentinu treba poštovati, ali u prošlosti smo se uvijek previše klanjali suparnicima tog kalibra kao da nismo vjerovali u svoje sposobnosti. Ovaj se put čini drugačije, bar tako govore igrači. Hrvatska se definitivno nema razloga nikoga bojati. Uostalom, ova se reprezentacija nikada nije znala braniti. U svim utakmicama u kojima smo zauzeli nešto rezerviraniji stav nismo dobro prošli. Nositelji igre naše reprezentacije poput Modrića, Rakitića, Mandžukića, Perišića ili Lovrena naviknuli su se na ofenzivan pristup jer igraju u klubovima koji njeguju takav stil igre i pobjednički gard. Kad im je to već u genima, zašto to ne iskoristiti i u dresu reprezentacije.

Po pobjedu


Ni sam izbornik Zlatko Dalić ne vjeruje u kalkulantski pristup. Naravno, to ne znači kako će Hrvatska krenuti "grlom u jagode", već samo da izborniku ne pada na pamet "parkirati kamion" pred Subašićem i vjerovati u Messijev loš dan. Hrvatska će svakako pokušati poduzeti korake koji će je voditi prema pobjedi. Koliko god se Argentina smatrala teškim suparnikom, ipak je ona u ovoj utakmici u lošijem položaju. Ako ne pobijedi, znatno će kompromitirati svoje izglede za plasman u drugi krug, a mi, ako i izgubimo, još uvijek ćemo imati priliku za popravni protiv Islanda. I to nam daje mogućnost nastupa bez grča i napetosti.


- Nećemo igrati na bod jer to jednostavno nema smisla. Pruža nam se mogućnost osigurati plasman u drugi krug i trebamo je pokušati iskoristiti. Moramo pokazati tko smo, moramo igrati na svoj način - poručio je hrvatski izbornik.

Puno se proteklih dana pričalo o Messiju, puno se pričalo i o mogućim promjenama u našoj, ali i u argentinskoj momčadi. Argentinski izbornik Sampaoli često zna mijenjati formacije, dok bi moguće modifikacije hrvatski izbornik proveo isključivo kako bi se što kvalitetnije limitiralo Lionela Messija. I zato je izvjestan nastup Milana Badelja koji će čuvati leđa Modriću i Rakitiću, ali i prostor u koji najčešće zalazi Messi s loptom. To je prilično logičan izbor. Ostalo, u odnosu na početnu momčad koja je započela susret s Nigerijom, ne bi trebalo dirati. Posebno ako se plan igre naše momčadi ne temelji samo na defenzivi. Ako želimo igrati, onda nam trebaju ofenzivni braniči, onda moramo i preuzeti određeni rizik. Uostalom, eventualnom pobjedom nad Argentinom pokazali bismo svijetu svoju snagu, svoju moć. U drugi krug ušli bismo vrlo autoritativno. Isplati se pokušati. Zar ne?

Dalibor KELER

DOSADAŠNJI SUSRETI


4. lipnja 1994. – Zagreb: Hrvatska - Argentina 0:0 (prijateljska)

26. lipnja 1998. – Bordeaux: Hrvatska - Argentina 0:1 (SP u Francuskoj)

29. siječnja 2006. – Basel: Hrvatska - Argentina 3:2 (prijateljska)

12. studenoga 2014. – London: Hrvatska - Argentina 1:2 (prijateljska)

 

Protiv Argentine igrali smo dosad četiri puta. Samo jedna od tih utakmica bila je natjecateljskog karaktera, a dogodila se na SP-u 1998. u Francuskoj. Bio je to treći susret u skupini, kada su oba suparnika već izborila plasman u drugi krug natjecanja. Argentina je slavila 1:0. Ostala tri susreta bila su prijateljskog karaktera, a posebno se pamti onaj iz 1994., kada su "gaučosi" u Zagreb stigli predvođeni Diegom Maradonom u sklopu priprema za SP 1994. u SAD-u. Završilo je bez pobjednika. Pamti se i susret u Baselu 2006., kada je Hrvatska slavila 3:2. Tada je debitirao Luka Modrić, a prvi pogodak za reprezentaciju postigao je Leo Messi. Posljednji put ogledali smo se u Londonu prije četiri godine. Hrvatska je igrala s pričuvama koje su pružile jak otopr, ali su na kraju poražene 2:1. D.Kl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike