Novosti
ODBOR ZA USTAV O INICIJATIVI "NAROD ODLUČUJE"

Vlada treba provjeriti broj vjerodostojnih potpisa
Objavljeno 20. lipnja, 2018.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je jednoglasno odlučio pozvati Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu "Narod odlučuje" za promjenu izbornog zakonodavstva te da provjeri jesu li potpisi skupljani u skladu sa Zakonom o referendumu. Prema proceduri taj se zaključak uvrštava na dnevni red Sabora, nakon čega se šalje Vladi, a ako Vlada utvrdi da je broj potpisa dovoljan, Odbor će ponovno odlučivati šalje li pitanja Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.


Rasprava koja je trebala biti proceduralnog karaktera ipak je prerasla u raspravu o meritumu referendumskih pitanja, posebice ono koje se odnosi na uskraćivanje prava zastupnicima nacionalnih manjina da glasuju o povjerenju Vladi i proračunu, pri čemu većina zastupnika smatra da je riječ o neustavnom pitanju. SDP-ov Peđa Grbin ustvrdio je kako je za njegovu stranku neprihvatljiv referendum kojim se dijelu građana želi uskratiti prava. Podsjetio je da će i predstavnici referendumske inicijative Istina o Istanbulskoj, kojom se pokušavaju smanjiti prava žena, predati Saboru prikupljene potpise te je najavio da će Klub zastupnika SDP-a u slučaju obje inicijative tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja. Mostov Robert Podolnjak, koji je inicijativu "Narod odlučuje" savjetovao pri sastavljanju referendumskog pitanja, podsjetio je da je ministru uprave Lovri Kuščeviću uputio zastupničko pitanje o broju birača u Hrvatskoj, s obzirom na to da je utvrdio kako je DIP u rujnu 2016. objavio dva različita broja birača s diskrepancijom od 209.000 birača. Na pitanje kako je to moguće, odgovorio mu je SDP-ov Arsen Bauk da vjerojatno nije brojao birače iz manjinske, 12. izborne jedinice.


Za HNS-ova Milorada Batinića sadržaj pitanja apsolutno je neprihvatljiv jer je protuustavan.


"Kampanja referendumske inicijative proizvela je iznimno štetne i vrlo zabrinjavajuće posljedice za zastupnike nacionalnih manjina i za ostale pripadnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava, poput tolerancije i nacionalne ravnopravnosti", ustvrdio je SDSS-ov Milorad Pupovac. Kampanja inicijative "Narod odlučuje" obilovala je obmanama i lažima, a modeli zastupljenosti manjina prikazivani su selektivno, rekao je Pupovac, navevši kao laž tvrdnju organizatora da Hrvatska ima jedinstveni model osiguravanja prava manjina, kao ni jedna druga država. Brojne druge zemlje imaju svoje jedinstvene modele, ali i dalje osiguravaju manjinama prava, kaže Pupovac.


HDZ-ov Branko Bačić složio se s ocjenom da se referendumom žele smanjiti prava manjina te upozorio kako bi se također promijenila arhitektura Sabora, jer bi imali dvije skupine zastupnika koje ne bi imale ista prava. H

Možda ste propustili...