Osijek
BORIS PILIŽOTA NAJAVIO NOVU MANIFESTACIJU BikeOS

Urbani bike festival Osijek
održat će se 30. lipnja
Objavljeno 20. lipnja, 2018.

BikeOS - novu manifestaciju koja promovira biciklizam i k tome odgovorno upravljanje tim vozilom po 50-ak km biciklističkih staza po Osijeku zbog čega je, kako kažu neki u drugim gradovima, naš grad prozvan "malim Amsterdamom" predstavio je u gradskoj upravi jučer mr. sc. Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika.


Piližota je istaknuo da je to manifestacija koju su pripremali na inicijativu Tomislava Horvata, zaposlenika HNK Osijek i "Lipinog" pjevača, a u Organizacijski odbor su se od samog početka njima dvojici priključili i direktor tvrtke Tržnica d.o.o. Igor Medić sa svojim pomoćnikom Alenom Majićem te Saša Uranjek, direktor ureda TZ Osijek.


- BikeOS - urbani bike festival Osijek će se održati 30. lipnja, istog dana kada i prva Osječka ljetna noć, na Trgu slobode od 17 do 21 sati i pozivam sve koji žele da nam se pridruže. Osječani prednjače u korištenju bicikala, a možemo se pohvaliti da smo, razmjerno broju stanovnika u odnosu na dužinu biciklističkih staza, glavni biciklistički grad u Hrvatskoj. Stoga smo i središte cikloturizma, kao početna točka u odnosu na ostatak ovog dijela države. BikeOS - Urbani bike festival Osijek, uz podršku policije i udruga koje propagiraju zajedno s nama biciklizam kao sport, razonodu, zdrav život ili pak kao ekološki prihvatljiviji i jeftiniji prijevoz, zamislili smo kao dinamičan i zabavan projekt na kojem se svi građani mogu uključiti u "BikeOS OLIMPIJADU" na kojoj će provjeriti spretnost u vožnji, vještinu popravaka bicikla. Za prvih 100 sudionika osigurane su posebne majice i prigodne nagrade za najbolje natjecatelje po disciplinama, a glavna nagrada pobjedniku je bicikl. Detalji se mogu naći na stranici www.bikeos.hr, prijave se već primaju - pozvao je sugrađane dogradonačelnik Boris Piližota.


Organizatori navode da se natjecatelji mogu prijaviti na e-mail olimpijada@bikeos.eu, a moraju najkasnije do 18 sati početi s natjecanjem i završiti do 20 sati. Za izlagače je na trgu od "jarbola" do Supera osigurano 20 štandova, dio ih je za prodavače, a dio za policiju koja je, kaže Horvat rado prihvatila poziv da educiranje vozača.


- Osijek je bio "na glasu" kao najkažnjavaniji grad biciklista. Nije vožnja bicikla samo održavanje ravnoteže već i pravilno ponašanje u prometu i sigurnost i zato policija rado sudjeluje - kazao je inicijator Horvat.


Zašto je Tržnica u ovom projektu kao i propozicije BikeOS OLIMPIJADE detaljnije su pojasnili direktor Medić i njegov pomoćnik Majić. Tako će natjecatelje dočekati isprobavanje spretnosti vožnje teretnim biciklom nakrcanim voćem i povrćem.

Druga će pak disciplina biti nacrtati kako zamišljaju najbolji ili najljepši bicikl. Udruga Pannonian uključila se u projekt i oni osmišljavaju sadržaje, a bit će i okušavanja u primjerice izmjeni probušene gume ili tome sličnih klasičnih biciklističkih "peripetija". D. Pejić

DIGITALNA KARTA STAZA


Uranjek kaže da TZ podržava manifestaciju jer je cikloturizam turistička aktivnost koja je u usponu. Karta s pozicijama staza i ruta bit će digitalizirana kako bi se mogla nadopunjavati. Piližota navodi kako im je cilj još bolje prezentirati i povezati sve sudionike u jedan zajednički događaj koji će se održavati nekoliko puta godišnje. "Osmislit ćemo i nove aktivnosti i atrakcije kako bi nam biciklistička druženja Osječana bila što bolja i zanimljivija", naveo je dogradonačelnik mr. sc. Boris Piližota.

Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike