Ekonomija
PREDSTAVNICI HPK-a SASTALI SE S HOGANOM

Novi prijedlog ZPP -a ne prati stanje u poljoprivredi
Objavljeno 21. lipnja, 2018.
Većinu članica EU - a zabrinuo je prijedlog smanjenja proračuna

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) dva su dana sudjelovali na sastancima Skupštine Copa-Cogeca, koje je između ostalog posjetio povjerenik Phil Hogan, izvijestio je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Tijekom skupštine, kako se ističe u priopćenju iz HPK, na kojoj je sudjelovalo 28 država članica i oko 150 predstavnika poljoprivrednih proizvođača, najviše se raspravljalo o novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP-u).

- Većinu članica zabrinuo je proračun koji svojim smanjenjem ne prati trenutačno stanje u poljoprivredi. Složili su se i kako bi nova poljoprivredna politika umjesto prema pojednostavljenju mogla ići prema dodatnoj komplikaciji i sve većim zelenim zahtjevima za koje nisu predviđena dodatna financijska sredstva. Povjerenik Hogan nastojao je prisutnima što detaljnije objasniti novi ZPP i napor koji je uložen oko njega naglasivši važnost malih poljoprivrednih gospodarstava te kako će doći do ograničenja poticaja po korisniku. U dijelu koji se odnosi na ruralni razvoj neke države još nisu odredile koliko se može sufinancirati iz nacionalnog dijela - naveo je Jakopović.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore iznijeli su neka iskustva o situaciji u Hrvatskoj koja bi mogla biti rješenje za boljitak u poljoprivredi. - Jedan je od pozitivnih primjera potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednik regije istočna Hrvatska Antun Vrakić, kojem cijela obitelj živi i radi na poljoprivrednom gospodarstvu. Uspjeli su spojiti ratarstvo i stočarstvo u slavonskom selu koje su gotovo svi napustili, a jedni su od rijetkih koji su uspjeli sami investirati bez dodatnih poticaja i kredita. Kao aktivni predstavnik poljoprivrednika i primjer dobre prakse na sastanku je iznio prijedloge što je potrebno hitno poduzeti, navedeno je u priopćenju HPK-a. Jedna od mjera koja je istaknuta jest donošenje strateškog plana poljoprivrede.Zdenka Rupčić

Potpore poljoprivrednicima koji nemaju proizvodnju, ni stoke..
- Strateški plan Hrvatske poljoprivrede trebao bi biti dostatna proizvodnja hrane za vlastite potrebe. Sadašnjih 40 %, uz svakodnevni pad ne smije biti smjer prema kojem želimo ići. Trebamo se ugledati na razvijene članice EU-a koje proizvode 130 % i više, te su u stalnom porastu proizvodnje, ali i posljedično rasta gospodarstva generalno, istaknuli su predstavnici HPK-a na sastancima Skupštine Copa-Cogeca. Dodali su i da se potpore isplaćuju poljoprivrednicima koji nemaju proizvodnju, ni stoke za ispašu, ni nasade koji donose rod, a uzimaju poticaje onima koji zapošljavaju, prodaju svoje proizvode na tržištu i imaju mogućnost daljnjeg rasta. Isplatu poticaja treba preusmjeriti na poljoprivrednike koji su u mogućnosti povećati proizvodnju i zapošljavati - naveli su iz HPK-a i dodali kako bi poljoprivrednu komoru trebalo osnažiti.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete