Regija
RAZVOJNA STRATEGIJA

Kanal Dunav - Sava
izbačen je iz dokumenta
Objavljeno 21. lipnja, 2018.
Dožupan Barna najavio je kako će zatražiti izuzimanje gradnje i iz Nacionalne strategije

VUKOVAR

Nakon višemjesečne najave i brojnih polemika Skupština Vukovarsko-srijemske županije usvojila je većinom glasova Razvojnu strategiju te županije za razdoblje do 2020. godine.

Najviše je prijepora bilo oko gradnje kanala Dunav - Sava, s obzirom na to da je on bio uvršen u strategiju, čemu su se protivile sve političke stranke u Vukovaru.

Posljednji se sukob dogodio prije mjesec dana, kada je na koordinaciji gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije rečeno kako će se strategija, uključujući i gradnju kanala, naći pred županijskim vijećnicima. Župan Božo Galić tada je naglasio kako Županija nije kočnica razvoju Vukovara, dodajući kako je županijska strategija definirana državnim strateškim projektima, a Vukovarci sami odlučuju o samorazvoju unutar strategije.

I čelništvo Vukovara, ali i dožupan Damir Barna tom su prigodom ponovili stav kako gradnju kanala ne žele te, ako on bude dio strategije, takvu odluku neće poštovati. Njihovo je protivljene očito urodilo plodom jer je Razvojna strategija usvojena, no iz nje je izuzeta gradnja kanala Dunav - Sava. Barna je izrazio zadovoljstvo takvim razvojem događaja.

- Veseli me što su na tragu vijećnika Gradskog vijeća Vukovara sličnu odluku donijeli i vijećnici u našoj županijskoj skupštini. Kao zamjenik župana, ali i kao Vukovarac, izražavam zahvalnost što su prihvaćene sugestije vijećnika Gradskog vijeća Vukovara koji su konsenzusom izrekli mišljenje vezano uz gradnju kanala Dunav - Sava te njegove štetnosti za Vukovar. Drago mi je što su te sugestije uvažene i što se na ovaj način gradnja kanala Dunav - Sava izuzima iz Razvojne strategije Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje do 2020. godine - rekao je Damir Barna.

Da vijećnici nemaju jednak stav o strategiji jasno govori podatak kako je za njezino usvajanje bilo 25 vijećnika, a osam vijećnika bilo je protiv, dok su dva ostala suzdržana. No, kada je riječ o kanalu, ovo je tek prvi korak u stopiranju njegove gradnje, s obzirom na to da je on dio Nacionalne razvojne strategije, na temelju koje je i rađena Razvojna županijska strategija. Stoga će uslijediti “borba” da se gradnja kanala izuzme iz Nacionalne strategije.

- Znam razmišljanje gradonačelnika Ivana Penave, ali i Vukovaraca o ovome pitanju, i stoga ćemo ići prema državnoj razini. Sigurni smo da, ako bi došlo do izrade studije izvodivosti i isplativosti, ona bi pokazala kako kanal Dunav - Sava neće pridonijeti razvoju gospodarstva, i to ne samo u Vukovaru već u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji - naveo je Barna i izrazio uvjerenje kako će njihov stav prihvatiti i odgovorni na državnoj razini.

Zrinka Čobanković, pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, pojasnila je kako je Razvojna strategija izrađena na temelju Zakona o regionalnom razvoju i smjernicama za izradu županijskih razvojnih strategija.

- Njezino je uporište usklađenost s Nacionalnom strategijom regionalnoga razvoja i s prostorno-planskom dokumentacijom naše regionalne i središnje razine - izjavila je Čobanković.Dragana Korpoš

Čekalo se na usvajanje
Mnogima je bilo čudno što se Razvojna strategija za razdoblje do 2020. godine donosi tek polovinom ove godine. Zrinka Čobanković pojasnila je kako je razlog tomu činjenica da je Nacionalna razvojna strategija, kao akt više razine, usvojena u srpnju prošle godine.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike