Regija
PRIJAVE ZA UPISE U VINKOVAČKE SREDNJE ŠKOLE DO 26. LIPNJA

Novim srednjoškolcima
1108 mjesta
Objavljeno 20. lipnja, 2018.

VINKOVCI

Završeni osnovci koji žele upisati neku od šest vinkovačkih srednjih škola, gdje ih čeka 1108 slobodnih mjesta, do 26. lipnja moraju dostaviti upisnu dokumentaciju. To vrijedi i za one koji se upisuju kao redoviti učenici i za kandidate izvan redovitog sustava obrazovanja. Od 2335 slobodnih mjesta u14 srednjih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji u vinkovačkim je školama 1108 mjesta, nešto manje od polovine ukupnih upisnih srednjoškolskih kapaciteta u Vukovaru, Iloku, Županji i Vinkovcima. U Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića je 168, a u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca 188 mjesta i u te je dvije škole najveći pritisak. U Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara je 96 slobodnih mjesta, u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića 240, Srednjoj strukovnoj 184, Drvodjelskoj školi 60, a u Poljoprivredno-šumarskoj školi 172 mjesta.

Ohrabrujuće je što se u nekim školama gdje su imali problema s popunjavanjem odjela posljednjih godina situacija popravlja pa se sve više srednjoškolaca odlučuje na škole za proizvodna zanimanja i atraktivna zanimanja, poput četverogodišnje turističke gimnazije i za zanimanje turističkog komercijalista ili modnog tehničara, što nudi Srednja strukovna škola prema eksperimentalnom kurikulumu. U toj je školi nekada bio velik pritisak na zanimanje frizer, ali više nije jer su sada atraktivnija zanimanja kuhar i konobar, zbog potražnje za njima na tržištu rada. No posljednje dvije godine nije upisan ni jedan ličilac ni krojač, a za obućara i zidara nema interesa već godinama. Tehnička škola nudi atraktivna zanimanja: računalni tehničar za strojarstvo, tehničar za mehatroniku, a ovdje postoji i tehnička gimnazija za elektrostrojarstvo, namijenjena učenicima koje zanima prirodoslovlje, tehnika i moderne tehnologije, a koji nakon srednje škole namjeravaju nastaviti obrazovanje. Zbog stjecanja širokog obrazovanja učenici imaju mogućnost upisa na sve visokoškolske ustanove.M.Flego

Neće u glazbalare
"Restauratori su jako traženi i učenik koji kod nas završi školovanje odmah se zaposli u Osijeku. Za stolare još i ima zanimanja, ali za glazbalara nema zaisteresiranih pa nam je za neka zanimanja teško skupiti deset učenika da bismo formirali odjel. Sada imamo 116 učenika i 8 odjela, a prije nekoliko godina 160 i 180 učenika. Školujemo tehničare, dizajnere i restauratore u četverogodišnjem trajanju i stolare u trogodišnjem, gdje, uz tjedan u školi, praktični dio obavljaju u stolarijama", kaže ravnatelj Drvodjelske škole Josip Jovanovac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike