Regija
NOVA PRIZNANJA ZA BARANJSKA VINA

Vinarije Kalazić i Svijetli dvori osvojili srebra na Decanteru
Objavljeno 21. lipnja, 2018.
Nagrade za Rajnski rizling (berba 2016.) Vinarije Kalazić i izbornu Graševinu (berba 2015.), nastalu u Svijetlim dvorima

BELI MANASTIR

U posljednje vrijeme ne prođe godina, a da neko od vina proizvedeno od grožđa s Baranjskog vinogorja ne osvoji neku od medalja na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju - londonskom Decanter World Wide Awardu.

Na nedavno održanom ocjenjivanju, naime, baranjska su vina osvojila dva srebra, a samo su ih nijanse dijelile od najsjajnijeg odličja. Srebrom su ''ovjenčani'' Rajnski rizling, berbe 2016. godine, proizveden u Vinariji Kalazić i Graševina (izborna berba) iz 2015. godine, nastala u podrumu vinarije Svijetli dvori.

- Ovo vino rađeno je u modernom, svježem, ljetnom stilu, uz nešto manje alkohola i djelomično se razlikuje od standardnih baranjskih vina - opisuje nagrađeni Rajnski rizling njegov tvorac, Slavko Kalazić, napominjući kako je riječ o ekološkom vinu, koje se, osim u Vinariji Kalazić, može naći u hotelima i restoranima na jadranskoj obali te Zagrebu. Ističe kako mu je ovo prvo sudjelovanje na Decanter World Wide Awardu te kako je uzorak vina u London, između ostaloga, poslao zbog želje da pojača izvoz.

- Za razliku od većine domaćih distributera i kupaca, na europskom tržištu poprilično je važno imati nagrađeno vino na nekom od renomiranih svjetskih ocjenjivanja kao što je Decanter - priča Kalazić, dodajući kako su njegova vina već prisutna u Francuskoj, Belgiji, Poljskoj, Kini..., ali je riječ o relativno malim količinama. Od 18 hektara vinograda, rajnski je rizling posadio na 2,2 hektara, a godišnje ga proizvede 15.000 boca. Prvi put na prestižno ocjenjivanje stiglo je i vino iz karanačkih Svijetlih dvora.

- Naša izborna berba graševine iz 2015. godine već je osvojila niz zlata i šampionskih titula na ocjenjivanjima, pa smo uspjeh očekivali i na Decentaru. No, unatoč očekivanjima, obavijest o srebrnoj medalji nas je itekako oraspoložila - kaže Oliver Novački, direktor Svijetlih dvora, opisujući nagrađeno vino kao žuto i bistro vino u kojem dominira botritisni tip mirisa. Kaže kako je čisto i profinjeno s primjesama suhog grožđa, koje se u vinu našlo zbog kasno branog probranog grožđa. Vino je kremozno, punog tijela, poluslatkog okusa, a idealno se slaže s jelima bogatog i intenzivnog okusa te masnim i pikantnim sirevima. Može se naći u restoranima na Jadranu te njihovoj kušaonici u Karancu. Proizvodnja je bila limitirana na 580 boca. Inače, vinogradi Svijetlih dvora protežu se na 13 hektara, od čega na graševinu "otpada" 10 hektara. Godišnje proizvedu 40-ak tisuća litara vina. Za sada su njihova vina samo na domaćem tržištu, ali u planu imaju i izvoz. Važno je istaknuti kako je na ovogodišnji Decanter pristiglo više od 15.000 uzoraka vina iz cijelog svijeta te kako ih je ocjenjivalo 270 stručnjaka.Ivica Getto

I prošle godine dva odličja
Podsjetimo, s prošlogodišnjeg ocjenjivanja iz Londona u Baranju su se vratila dva srebrna vina. Zeleni silvanac berbe 2015. godine, proizveden u podrumima obitelji Kolar, te kvalitetna butelja graševine Vina Belje, proizvedeno 2016. godine. Kolaru je ovo bio prvi Decanter, a kako je istaknuo, vina ne proizvode posebno za natjecanje, a posebno za prodaju, a jedini razlog sudjelovanja bila je želja da vide gdje su u usporedbi s drugim vinarima. Vina Belje, pak, iza sebe imaju već nekoliko Decantera, a još uvijek se pamti zlatno odličje iz 2010. godine za Merlot iz 2008. godine, nekoliko bronci...

Vinogradi u dobrom stanju
Sudeći po meteorološkim uvjetima i stanju vinograda, ovogodišnja vina Baranjskog vinogorja također bi mogla polučiti velike uspjehe na raznim natjecanjima diljem Hrvatske i inozemstva. Baranju je, doduše, djelomično pogodio led, ali je riječ o manjim štetama.

Srebrom su ''ovjenčani'' Rajnski rizling, berbe 2016. godine, proizveden u Vinariji Kalazić i Graševina (izborna berba) iz 2015. godine, nastala u podrumu vinarije Svijetli dvori.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike