Novosti
SUSRET VUČIĆA I ŽIGMANOVA:

"Živjet ćemo u slozi"
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

U povodu druge godišnjice potpisivanja subotičke Deklaracije o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske srpski predsjednik Aleksandar Vučić primio je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova i tom prigodom pozvao građane Srbije neka poštuju hrvatsku zajednicu jer "oni su ravnopravni građani naše zemlje s kojima smo živjeli i živjet ćemo u miru i slozi".


Vučić i Žigmanov zajedno su razmotrili ostvarenje ključnih inicijativa i konkretnih projekata u području infrastrukture, kulture i obrazovanja, koji će pridonijeti unapređivanju položaja hrvatske zajednice u Srbiji, a predsjednik DSHV-a ustvrdio je kako je dvije trećine dogovorenih projekata realizirano, dok je realizacija ostalih u tijeku. Pozdravili su potpisivanje Memoranduma o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, pa je srpski predsjednik rekao kako je "ponosan što Srbija ispunjava obećano". Memorandum je sa srbijanskim kolegama prošloga tjedna potpisala hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a prethodno je u Subotici otvoren novi obrazovni profil u Srednjoj medicinskoj školi. Također, od jeseni redovita nastava na hrvatskom jeziku počinje u selu Bereg na sjeveru Bačke u Vojvodini.


Podsjetimo i da je dio rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu otkupljen novcem države Srbije i Hrvatsko nacionalno vijeće ušlo je u posjed dijela te povijesne građevine.


Vučić je istaknuo i kako je rješavanje pitanja nestalih najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate te uvjeravao Žigmanova kako "državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvjetljavanja njihovih sudbina i najavio imenovanje svog specijalnog izaslanika, koji bi surađivao s državnom Komisijom za rješavanje pitanja nestalih".

Ovo je bio drugi izravan susret srbijanskog predsjednika Vučića i čelnika DSHV-a Žigmanova. Prvi je bio u veljači ove godine. M.F.

Možda ste propustili...

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana