Crna kronika
ŽENA OSTALA BEZ UŠTEĐEVINE

Telefonom joj poručile da ima krivotvorene novčanice, došle po njih i pobjegle
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

ĐAKOVO - Još jedna starija osoba postala je metom bešćutnih prevaranata, koji u potrazi za plijenom iskorištavaju stariju životnu dob žrtava. Posljednja prijevara zbila se u poslijepodnevnim satima u utorak u Đakovu. Žrtva je 78-godišnja žena.


Nju je nazvala nepoznata žena predstavivši joj se, uobičajeno, kao službenica banke. Objasnila je 78-godišnjakinji da provjerava krivotvorene novčanice pa ju je zamolila da pročita serijske brojeve svojih novčanica (!?). Kada je, ništa ne sumnjajući, žrtva to napravila, žena joj je telefonom poručila da će uskoro u njezinu kuću doći druga službenica, kojoj treba predati novac jer je krivotvoren. Ona se ubrzo pojavila na vratima i žrtva joj je predala sav novac koji je imala. Shvativši poslije da je žrtva prijevare, žena je obavijestila policiju, koja je obavila očevid i traga za prevaranticama.


Svjedoci smo novog oblika prijevare, usmjerenog prema građanima starije životne dobi. Prevaranti iskorištavju životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i neopreznost osoba da dođu do njihove ušteđevine i novca. Najčešće počinitelj telefonski kontaktira neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke ili neke druge novčarske institucije. Potom izjavljuje da novac podignut u banci nije ispravan ili da su novčanice zastarjele te navodi žrtve da novac trebaju vratiti. Nedugo nakon toga oštećene ponovo naziva osoba ponavljajući im navode "bankara" te im prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. Kako bi to izbjegli, novac moraju predati osobi koju će poslati da ga preuzme, a nakon što obave zamjenu, vratit će im isti novčani iznos u novim novčanicama. Ubrzo nakon toga drugi počinitelj dolazi na adresu oštećene osobe, navodeći da ga je poslao inspektor/bankovni službenik i da je došao po pošiljku. Nakon što im oštećeni preda novac, napušta adresu oštećenih.


Često je i da počinitelji lažno se predstavljajući dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativna nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu kako bi izazvali sažaljenje. Žrtve, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te bivaju prevarene. Žrtve prijevare nerijetko tek poslije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prijevari.


Policija apelira građane da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom a da se prethodno ne uvjere o kome je riječ. "Ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu, koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze, zapišite registracijsku oznaku vozila, marku i boju, zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)", poručuju iz Policijske uprave osječko-baranjske. Odrasli članovi obitelji koji se brinu o starijim osobama trebaju ih upozoriti na opasnost i svakodnevno im ponavljati te savjete. "Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah bez razmišljanja obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji", poručuju iz policije.

Pravovremena informacija i opis pomogli su otkrivanju dvoje prevaranata početkom siječnja. Mladić i djevojka uhićeni su nakon što su od 82-godišnjakinje u Beravcima ukrali nekoliko tisuća kuna. Prvo je žrtvu nazvao muškarac, predstavio se kao policajac i rekao da je dobila krivotvoren novac. Nakon desetak minuta stigao je 26-godišnjak predstavivši se kao policajac i uzeo više tisuća kuna od starice. Žrtvu je tada pozvala 27-godišnjakinja i rekla joj kako je ona bankarica i da preda novac. Dok je 82-godišnjakinja razgovarala s njom, prevarant se iskrao iz kuće, s novcem.

Milan Bugarić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike