Svijet
VELEPOSLANICA SAD-A:

Rusija ima maligni utjecaj na BiH
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

Sadašnja politika Rusije jasno je definirana kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država, a ta konstatacija odnosi se i na ruski utjecaj na Balkanu, odnosno u Bosni i Hercegovini, jer Moskva čini zapreku napretku te zemlje, upozorila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack u intervjuu koji je u srijedu objavio sarajevski portal Klix.


"Nas zabrinjava ono što vidimo kao maligni ruski utjecaj ovdje. Često se čini kako je Rusija fokusiranija na nestabilnost i sprječavanje napretka BiH. Takve težnje diljem svijeta zabrinjavaju SAD. Predsjednik Donald Trump i njegova strategija nacionalne sigurnosti jasno kažu da SAD Rusiju smatra prijetnjom, kao i prijetnjom našim saveznicima i partnerima. Smatram kako BiH ovo pitanje mora ozbiljno uzeti u razmatranje", izjavila je veleposlanica Cormack. Istaknula je kako je SAD jasno opredijeljen poduprijeti BiH na putu k NATO-u i Europskoj uniji te kako bi i sama željela vidjeti da svi u BiH zajednički rade i idu k tom cilju.

Podsjetila je kako se građanima BiH na izborima 7. listopada nudi prilika izabrati upravo takve političke lidere, ali je dodala kako SAD na njima nema svoje favorite, a svakako će nastaviti raditi s izabranim tijelima vlasti s ciljem potpore zemlji kao cjelini, kako je utemeljena Daytonskim sporazumom. Podsjetila je da taj dokument daje jasne ovlasti entitetima, ali i državi, te kako se to mora poštovati, ustvrdivši da je ključna zapreka napretku BiH nedostatak političke volje. "Političari se, umjesto toga, koriste nacionalističkom retorikom i vode zemlju unatrag, sprječavaju je da napreduje jer oni u tome imaju osobni interes. To je jako žalosno. Jasno nam je da entiteti imaju svoje uloge i dužnosti, ali to se jasno događa u strukturama države BiH i ta država nije pitanje mišljenja, to je činjenica koja stoji u međunarodnom pravu", kazala je Cormack očito aludirajući na separatističku politiku koju vodi Republika Srpska, predvođena Miloradom Dodikom. Kao najopasniji proizvod blokada i zastoja Cormack je opisala korupciju, kazavši kako je SAD "jako zabrinut" zbog njezina širenja u BiH. Izravno je prozvala Dodikov Savez nezavisnih socijaldeokrata (SNSD) kao stranku koja pokušava spriječiti da se u parlamentu BiH usvoje izmjene zakona o kaznenom postupku koje će osigurati učinkovitu istragu u slučajevima korupcije.H

Najčitanije iz rubrike