Kultura
JAZZ ORKESTAR HRT-A, POD VODSTVOM ANDREASA MARINELLA

Izvode program posvećen glazbi Franka Zappe
Objavljeno 20. lipnja, 2018.

ZAGREB - Glazba i grad ponovno se sastaju na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava i novim izdanjem festivala Zagreb Classic. Četiri ansambla HRT-a – Zbor i Simfonijski orkestar, Tamburaški orkestar i Jazz orkestar.


Učiniti glazbu dostupnu svima i svagdje, potaknuti amaterske i profesionalne glazbenike na muziciranje izvan strogih okvira koncertnih dvorana, na otvorenim prostorima, doprijeti do što šire publike - ideja je koja je zaživjela 1982. u Parizu kao Fête de la musique - Svečanost glazbe – dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim. Ideja se od tada pretvorila u međunarodni fenomen: diljem svijeta na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.


Na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, Jazz orkestar izvodi program posvećen glazbi Franka Zappe. Zbog složenosti, posebnog duha i osobnog karaktera Zappine glazbe, rijetki su glazbenici i orkestri koji su se odvažili izvoditi njegova djela; sviraju ga samo oni najspremniji, otvorenih pogleda, bez predrasuda i stilskih ograničenja; rokeri, klasičari i džezisti - navode organizatori.


Među njih se 2015. svrstao i Jazz orkestar HRT-a kada je, u MSU ugostio dirigenta, aranžera, skladatelja i saksofonista Edwarda Palerma, koji se 'drznuo' posegnuti u Zappinu glazbenu ostavštinui obogatiti njegova djela vlastitim viđenjem.


Upravo njegove aranžmane, uz one Niclasa Rydha, donosi Jazz orkestar, pod vodstvom Andreasa Marinella, uz goste: Ervina Baučića, Petera Ugrina i Bornu Šercara! N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente