Kultura
IZLOŽBA BRIANA ENOA “77 MILLION PAINTINGS” U HISTORIJSKOM MUZEJU BIH

Eno: Ovim sam radom htio promijeniti svijet u kojem živim
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

SARAJEVO - Uz veliki je broj posjetitelja u Historijskom muzeju BiH otvorena izložba "77 Million Paintings" britanskoga umjetnika, kompozitora, producenta Briana Enoa, što je bilo prvo regionalno predstavljanje ove izložbe. Brian Eno pred sarajevskom je publikom i gostima iz regije održao predavanje o umjetnosti kojom se uspješno bavi od 70-ih godina prošlog stoljeća, o generativnoj muzici i zanimljivoj instalaciji koju će posjetitelji Historijskog muzeja moći pogledati do 29. kolovoza.
Izložba "77 Million Paintings" prvi je put prikazana u Tokiju 2006., a do sada je predstavljena u više od 30 galerijskih i muzejskih prostora diljem svijeta, i sama instalacija svojevrstan je dnevnik same sebe.
- U svakoj postavci nalaze se djelići gradova u kojima je gostovala, od Rima, Berlina, Amsterdama - kaže Eno i dodaje kako je u sarajevskoj postavci uvršten i dio Sarajeva:
- Neke od vizualnih radova napravio sam proteklih dana u Sarajevu. Fotografirao sam grafite koje smatram najzanimljivijom umjetnošću svakog grada jer odaje njegov pravi karakter kroz perspektivu mladih ljudi, gledano očima kakvim mi više ne gledamo na svijet. Te fotografije grafita modificirao sam i uvrstio u izložbu kao djelić Sarajeva - dodaje Eno.
- Ovim sam radom želio promijeniti svijet u kojem živim, želio sam usporiti sebe prije svega. I još uvijek pokušavam - rekao je Brian Eno, koji se vizualnom umjetnošću bavi već desetljećima, istražujući odnos svjetla i zvuka, umjetnosti i tehnologije, glazbe i slikarstva. Izlagao je diljem svijeta, u prestižnim prostorima, nekoliko puta i na glasovitom Venecijanskom bijenalu, a prvi put prije više od 30 godina.
- Raduje me dolazak Briana Enoa u Sarajevo zbog dvaju razloga: prvi je upisivanje Sarajeva na mapu kuturnih središta regije, a drugi je održavanje događaja svjetskih razmjera u Historijskom muzeju BiH. Tim Historijskog muzeja BiH za ljeto ove godine pripremio je bogat program. Očekujemo da će naše aktivnosti biti zanimljive ne samo domaćoj publici već i brojnim gostima iz regije i svijeta - naglasila je na otvorenju Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.
U povodu postavke "77 Million Paintings" tijekom ljeta će u Muzeju biti održana serija različitih predavanja i radionica, koje će se baviti različitim temama, uključujući i pitanja koja je Brian Eno potaknuo svojom izložbom.
Posjetitelji će Historijskog muzeja BiH imati priliku tijekom ljeta kupiti suvenire nadahnute izložbom "77 Million Paintings". Ekskluzivno izdanje suvenira nastalo je prema želji Briana Enoa da pomogne rad Historijskog muzeja BiH, pa će se prihodi od prodaje koristiti za unaprjeđivanje ove institucije - ističu organizatori. N.Vek.

Brian Eno:


Neke od vizualnih radova napravio sam proteklih dana u Sarajevu. Fotografirao sam grafite koje smatram najzanimljivijom umjetnošću svakog grada jer odaje njegov pravi karakter kroz perspektivu mladih.

Sjajan odaziv


“Posjet Briana Enoa dio je regionalnoga programa British Councila, koji je sa svojim partnerima organizator ove velike izložbe. Vrlo smo zadovoljni odzivom i reakcijom publike, a i sam autor nije krio zadovoljstvo zanimanjem publike za izložbu i predavanje”, rekla je na otvorenju izložbe Larisa Halilović, direktorica British Councila za Bosnu i Hercegovinu. Izložba se može posjetiti do 29. kolovoza ove godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u