Kultura
20. GODIŠNJICA POLIFONIJE

Jedinstven i prepoznatljiv centar zborske izvrsnosti
Objavljeno 21. lipnja, 2018.
Od 1998. novo razdoblje: rast kvalitete, povećanje broja članova, projekata

Posljednjih 20 godina u Osijeku postoji umjetnička udruga glazbena radionica mladih Polifonija Osijek u sklopu koje djeluje nekoliko pjevačkih zborova, a od kojih se kao najpoznatiji ističu Vokalni ansambl Brevis i Dječji zbor Osječki zumbići. Ti su zborovi, kao umjetnički entiteti, osnovani i prije usustavljivanja Polifonije (Zumbići 1989., a VA Brevis 1996.), no osamostavljivanjem i izdvajanjem iz prijašnjih organizacijskih sustava Glazbene škole Franje Kuhača i Društva Naša djeca grada Osijeka, 1998. započelo je novo razdoblje koje karakterizira značajan rast kvalitete ansambala, povećanje broja članova, zborova, suradnika, nacionalnih i međunarodnih projekata.


U tom su se razdoblju zborovi Polifonije nametnuli kao vodeći hrvatski pjevački zborovi u kategoriji zborova za djecu i mlade, o čemu svjedoče brojne nagrade, priznanja te audio i video izdanja.


Uspjeh Polifonije i njezinih zborova nije slučajan, već je rezultat sustavnog rada temeljenoga na posebnoj glazbeno-pedagoškoj metodi rada s pjevačkim zborovima, koji je u Osijeku započeo radom prve umjetničke voditeljice zborova Polifonije, prof. Jelene Burić (1989.-2000.), a nastavio se i razvio djelovanjem današnje umjetničke ravnateljice dr. sc. Antoanete Radočaj-Jerković (1995.-2018.). To potvrđuje činjenica da su se od osnutka do danas rezultati značajno multiplicirali i dosegnuli vrhunac.

Prisjećanje na uspjehe


Obljetnica rada i proslava osnivanja Instituta za zborsku glazbu Polifonija održana je u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata Vikarijata Osijek, svečanim koncertom svih ansambala Instituta. Uz prisjećanje na najznačajnije uspjehe, predstavljena su i dva najnovija izdanja na koje je Udruga posebice ponosna: notna zbirka skladatelja, osnivača i prvog predsjednika Polifonije, Vjekoslava Burića (1937.-2016.) pod nazivom “Osječka pjesmarica” te CD “Zavičajna pjesmarica”, zbirka pjesama nacionalnih manjina Hrvatske, u suradnji s Nansen dijalog centrom Osijek. U spomen na skladatelja Vjekoslava Burića Polifonija će pjesmaricu pokloniti svim osječkim osnovnim školama, a zahvaljujući Nansen dijalog centru, CD je već darovan zainteresiranim nastavnicima glazbene kulture iz cijele Hrvatske.


Institut i njegovo vodstvo zahvalili su svima koji su do sada, te koji će i u budućnosti nastaviti podupirati i pridonositi ostvarenju vizije stvaranja jedinstvenog i prepoznatljivog hrvatskog centra zborske izvrsnosti.

Iznimni projekti


Ostvareni su iznimni projekti: više od 30 zlatnih odličja na državnim i međunarodnim natjecanjima zborova (Velika Britanija, Švedska, Kina, Mađarska, Rusija, Australija…). Snimljeno je preko 200 pjesama objavljenih na nosačima zvuka (Bruno Bjelinski: Kapljice, Brevis: najljepši hrvatski djevojački zborovi, Osječki zumbići: Slon u Babilonu, ali i video izdanja: Karl Jenkins: Adiemus, Brevis goes to Hollywood, The best of Zumbi Zum…).


Zborovi su Polifonije ostvarili suradnje i s HNK-om u Osijeku (B. Britten: Mali dimnjačar, G. Puccini: Tosca, G. Puccini: La boheme, G. Bizet: Carmen). Neki od značajnih umjetničkih projekata su: C. Orff: Carmina Burana (2005.) J. Rutter: Mass of the children (2007. i 2008.), praizvedba oratorija D. Bobić: Izaija (2009.), K. Jenkins: Adiemus (2010.), Božićni koncerti Božić s Brevisima (2010. i 2011.), brojne koncertne turneje u zemlji i inozemstvu te nedavno održan koncertni ciklus VA Brevis: Valcer cvijeća i Aurora. Ostvarene su i suradnje s eminentnim orkestrima i dirigentima, a ponose se i gostovanjima te snimanjima na radiju i televiziji (Koncert u okviru radio emisije 3. programa Hrvatskog radija Putovima hrvatske glazbe, Božićni gala koncert u Bjelovaru…).

Svojim najvećim uspjesima Polifonija smatra nezaboravne koncertne nastupe VA Brevis u najprestižnijim svjetskim koncertnim dvoranama kojima su Osijek i Hrvatska proslavljeni u svijetu: Carnegie Hall u New Yorku (2013.), Grand Philharmonic Hall u Sankt Peterburgu (2016.) i Sydney Opera House u Sydneyu (2017.). N.Vekić

30 zlatnih odličja na državnim i međunarodnim natjecanjima

USPJESI NEMOGUĆI BEZ PODRŠKE


Jedan je od najvećih uspjeha Udruge svakako i činjenica da je kroz programe udruge prošlo nekoliko tisuća članova, od kojih su se desetci afirmirali i kao zborovođe. Današnje umjetničko vodstvo, na čelu s ravnateljicom Antoanetom Radočaj-Jerković i dosadašnjim ravnateljem, a sadašnjim počasnim predsjednikom Davorom Dedićem, koje čine: Majda Milinović, dirigentica Osječkih zumbića, Anja Papa, dirigentica Mlađeg zbora Brevis te korepetitori Martina Proleta i Zvonimir Glibušić, zborski su se obrazovali upravo u sklopu programa Polifonije, što dodatno garantira nastavak uspješnog rada i promicanja temeljne vizije i misije Udruge i u budućnosti.

Realizacija svih navedenih uspjeha ne bi bila moguća bez sustavne podrške Grada Osijeka, Ministarstva kulture RH te bez ostalih podupiratelja, članova zbora i njihovih obitelji, prijateljskih udruga i institucija

Prerasli dosadašnje okvire svoga postojanja

Polifonija je danas Udruga koja je kvalitetom, sadržajima, pristupom i potrebama prerasla dosadašnje okvire svoga postojanja. Umjetnički aspekti i rezultati rada starijih zborova odavno ne pripadaju sferi amaterskog djelovanja, a aktivnosti udruge nisu više ekskluzivno vezane samo uz mladenačku populaciju. Sve navedeno potaknulo je vodstvo da povodom obilježavanja 20. godišnjice rada jasnije istakne i promovira te proširi cjelokupnu djelatnost udruge i to pod imenom koje egzaktno opisuje sveobuhvatnost svih njenih ciljeva i aktivnosti. Zato od ove godine GRM Polifonija Osijek prerasta u Institut za zborsku glazbu Polifonija. Osnovan je s ciljem njegovanja, promicanja, istraživanja i unaprjeđenja zborske glazbe, zborskoga pjevanja i glazbene umjetnosti općenito u Hrvatskoj i inozemstvu primarno djelovanjem u području umjetnosti i kulture te razvijanja odgojno-obrazovne, socijalne, preventivne, kurativne i inkluzivne uloge i potencijala zborskoga pjevanja u društvu.

Žele potaknuti aktivnosti popularizacije zborske umjetnosti, organizirati usavršavanja za zborovođe, ojačati vlastitu izdavačku djelatnost u području zborske glazbe i dr.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike