Dome slatki dome
EINHELL GE-LC 18 LI

Pila za svaku priliku
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

Lančana pila, osim kod profesionalaca poput šumarskih radnika, neizostavan je alat svakog građevinskog, ali i kućnog majstora, odnosno obiteljskog gospodarstva koje ima potrebu s vremena na vrijeme prepiliti koje deblo, prerezati cjepanicu, skratiti drvo i obaviti druge povremene zadatke lančanom pilom. Ako ste okruženi zelenilom oko vašeg doma, sigurno ste se našli u nemalom broju situacija u kojima ste trebali prerezati neko deblo drveta ili skratiti cjepanicu za roštilj, kamin ili obaviti sličan zadatak, a onda ste ručno krenuli piliti do iznemoglosti žaleći što nemate lančanu pilu uza sebe. Također, ako ste građevinski radnik, tada znate da bez motorne pile nema posla. Upravo za takve potrebe dalje od Einhell GE-LC 18 Li ne treba gledati, a za to postoji više razloga.

Piljenje bez muke


Motorne benzinske lančane pile donedavno su bile gotovo isključivo jedine koje ste mogli kupiti. Ako ste posjedovali jednu, ili još uvijek imate, onda zasigurno znate koje su sve mane takvih alatki. Prvo, u vrijeme kada cijena goriva postaje sve viša, motorna pila također svoj rad i učinkovitost čini manje isplativom. Druga stavka je svakako njezino održavanje. Kao i svaki drugi motor s unutarnjim izgaranjem, tako i motorna pila zahtijeva poprilično održavanje, jer ako ga zanemarimo, samo je pitanje vremena kada će pila otkazati poslušnost. Uostalom, ako imate motornu pilu ili nekoga u okruženju, onda ste sigurno bar jednom doživjeli onaj famozni trenutak kada motor neće upaliti. Treća stavka, možda i najvažnija, cijena je takvih motornih pila. Zbog motora s unutarnjim izgaranjem i brojnih komponenti, cijena ne može nikako biti u rangu s električnim modelima, a ako to i je slučaj, tada je upitna kvaliteta takve motorne pile. Dakle, to su samo tri razloga, a sigurno ih svatko za sebe može nabrojiti još. Zbog tih razloga lančane pile i nisu čest alat koji viđamo kod ljudi koji piljenje trebaju samo povremeno. No, razvojem tehnologije, ponajprije one u području baterija, baterijske lančane pile postaju sve više dio neizostavnog alata. Jednu od takvih neizostavnih imali smo na testu. Riječ je o modelu Einhell GE-LC 18 Li, lančanoj pili koja nas je ugodno iznenadila svojim mogućnostima.

Power X-Change


Einhell GE-LC 18 Li predstavlja malu laganu priručnu lančanu pilu kao nezamjenjiv alat za kućne majstore, građevinske radnike, osobe zadužene za održavanje zelenih površina i svaku drugu namjenu gdje je potrebno povremeno piljenje. Einhell GE-LC 18 Li izrađena je od kvalitetne i robusne plastike, a sve skupa složeno je više no solidno i ulijeva povjerenje u dugogodišnji beskompromisan rad. Da ništa nije prepušteno slučaju govori i to kako su za mač i lanac odabrana rješenja tvrtke Oregon. Upravo upotreba Oregon mača i lanca čine tu akumulatorsku pilu izrazito poželjnom za korištenje te vrlo pouzdanom i sigurnom za rukovanje. Puštanje u rad gotovo je za samo nekoliko minuta. Dovoljno je lanac postaviti u vodilicu mača, pritegnuti sve skupa s pomoću navoja bez korištenja dodatnog alata i uliti ulje za podmazivanje lanca u spremnik. Pokraj konvencionalnih pila, to je brzina svjetlosti. Uz Einhell GE-LC 18 Li nije stigla baterija (i punjač), pa je njezina kupnja nužna posebno ili ako već imate Einhell Power X-Change, slobodno koristite bateriju od tog alata. Preporuka je koristiti minimalno bateriju od 3 Ah. Upravo takvom smo se i sami služili, a performanse ove pile su ono što nas je ugodno iznenadilo. Debla promjera do 70 mm moći ćete prerezati minimalno 50-ak puta, pa i do 100 puta, što je više no odlično. U jednom trenutku uhvatili smo se u koštac i s deblom debljine oko 25 cm, a i njega smo u vrlo kratkom vremenu svladali. Za ovako mobilnu, malu i baterijsku pilu to je vrhunski. Kada ostanete bez baterije, samo umetnite drugu i nastavite dalje. Isporuka bez baterije ima smisla jer ako se odlučite koristiti Einhell Power X-Change ekosustav alata, onda vam više od dvije do tri baterije neće ni biti potrebne, pa nema smisla gomilati baterije sa svakim novim alatom. Usto, kako su baterije skupe, isporuka alata bez baterije snižava cijenu, a jednom kada baterija izgubi kapacitet, dovoljno je samo dokupiti novu. Sam Einhell Power X-Change sustav izuzetno je napredan, a čini ga brzi punjač i snažne 18-voltne baterije koje nude napredno upravljanje strujom kako bi kapacitet (koji je, usput rečeno, dostupan u raznim veličinama) bio dulje očuvan, a sama baterija što dugovječnija. Cijena Einhell GE-LC 18 Li aku pile iznosi oko 750 kuna, što je zaista povoljno, možemo reći i bagatelno. M. Režić

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike