Dome slatki dome
HAKIRANJE POSTOJEĆIH PROIZVODA

Proglašeni pobjednici HACKING IKEA natjecanja
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

Svojim radom studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta Lucija Mandekić i Marko Mišković pobijedili su na trećem izdanju HACKING IKEA natjecanja te osvojili stručno putovanje u Švedsku. Stručni žiri ocijenio je kako je pobjednički tandem, u konkurenciji devet finalista, najbolje odgovorio na ovogodišnju temu HACKING IKEA natjecanja "Ravnopravnost je bolja za sve" te najdalje otišao u hakiranju postojećih IKEA proizvoda, dajući im novu vrijednost, zanimljivost i praktičnost. Drugonagrađeni rad ovogodišnjeg HACKING IKEA natjecanja je "Tangled Up In You", koji je izradila Tamara Runtić, kriminalistica iz Zagreba, a zbog izuzetne kreativnosti žiri je odlučio i nju nagraditi putovanjem u Švedsku. Treća je nagrada pripala Borisu Šantošiju, koji se uz stalni administrativni posao entuzijastički bavi produkt-dizajnom i dizajnom interijera, a za njegov rad nazvan "Teeter-Totter".


Takvu odluku, kojoj je – zbog iznimne kvalitete radova i nadasve kreativnog pristupa zadanoj temi - prethodilo dugo vijećanje, donio je stručni žiri koji su činile Petra Puž-Novoselec, dizajnerica interijera u robnoj kući IKEA Zagreb, te Ivana Fabrio, docentica na Studiju dizajna, i nezavisna dizajnerica Nina Bačun iz kolektiva Oaza. Uz zahvalnice Design Districta Zagreb, IKEA je za sve sudionike natjecanja osigurala i poklon-bonove.


"Raduje nas što smo i ove godine, u sklopu HACKING IKEA natjecanja, potaknuli naše sugrađane da s pomoću malo kreativnosti svoju svakodnevicu učine još kvalitetnijom, a prostor u kojemu žive prilagode vlastitim navikama i potrebama. Zadatak finalista bio je hakirati postojeće IKEA proizvode kako bi dobili ne samo novu vrijednost nego i pokazali kako dizajnom možemo odgovoriti na društvene izazove te koliko nam je svima važna rodna ravnopravnost – u obiteljskom domu, u radnom okruženju, prilikom učenja ili zabave… ukratko - uvijek i svuda. Svi natjecatelji pokazali su veliki entuzijazam i umijeće, što izvrsno pokazuju i njihovi radovi, a osnovni kriterij prilikom odabira bio je koliko su svojim radom odgovorili na temu natjecanja", istaknula je Petra Puž-Novoselec.


Ovogodišnje HACKING IKEA natjecanje održano je treći put u sklopu festivala Design District Zagreb, a zadatak natjecatelja bio je prenamijeniti ili doraditi postojeće IKEA proizvode kako bi dobili novu ili dodatnu funkciju. Natjecanje je održano tijekom prva dva dana Design District Zagreb festivala, a prethodile su mu radionice na kojima su, u suradnji s mentoricama Ivanom Fabrio i Ninom Bačun, finalisti izradili nacrte svojih radova i u robnoj kući IKEA Zagreb obavili kupnju proizvoda koje su hakirali.

Ovogodišnji pobjednici Lucija Mandekić i Marko Mišković time su se na poziciji najboljih hakera IKEA proizvoda u Hrvatskoj pridružili Josipu Tadiću i Luki Palestrini Mazić, koji su na prvom izdanju HACKING IKEA natjecanja, 2016. godine, svojim radom "Pasta" osvojili najviše glasova žirija, te Eli Meseldžić i Andreji Lovreković koje su pobijedile prošle godine, na drugom izdanju HACKING IKEA natjecanja, radom "Lucky Charm". J. Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana