Dome slatki dome
HAKIRANJE POSTOJEĆIH PROIZVODA

Proglašeni pobjednici HACKING IKEA natjecanja
Objavljeno 21. lipnja, 2018.

Svojim radom studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta Lucija Mandekić i Marko Mišković pobijedili su na trećem izdanju HACKING IKEA natjecanja te osvojili stručno putovanje u Švedsku. Stručni žiri ocijenio je kako je pobjednički tandem, u konkurenciji devet finalista, najbolje odgovorio na ovogodišnju temu HACKING IKEA natjecanja "Ravnopravnost je bolja za sve" te najdalje otišao u hakiranju postojećih IKEA proizvoda, dajući im novu vrijednost, zanimljivost i praktičnost. Drugonagrađeni rad ovogodišnjeg HACKING IKEA natjecanja je "Tangled Up In You", koji je izradila Tamara Runtić, kriminalistica iz Zagreba, a zbog izuzetne kreativnosti žiri je odlučio i nju nagraditi putovanjem u Švedsku. Treća je nagrada pripala Borisu Šantošiju, koji se uz stalni administrativni posao entuzijastički bavi produkt-dizajnom i dizajnom interijera, a za njegov rad nazvan "Teeter-Totter".


Takvu odluku, kojoj je – zbog iznimne kvalitete radova i nadasve kreativnog pristupa zadanoj temi - prethodilo dugo vijećanje, donio je stručni žiri koji su činile Petra Puž-Novoselec, dizajnerica interijera u robnoj kući IKEA Zagreb, te Ivana Fabrio, docentica na Studiju dizajna, i nezavisna dizajnerica Nina Bačun iz kolektiva Oaza. Uz zahvalnice Design Districta Zagreb, IKEA je za sve sudionike natjecanja osigurala i poklon-bonove.


"Raduje nas što smo i ove godine, u sklopu HACKING IKEA natjecanja, potaknuli naše sugrađane da s pomoću malo kreativnosti svoju svakodnevicu učine još kvalitetnijom, a prostor u kojemu žive prilagode vlastitim navikama i potrebama. Zadatak finalista bio je hakirati postojeće IKEA proizvode kako bi dobili ne samo novu vrijednost nego i pokazali kako dizajnom možemo odgovoriti na društvene izazove te koliko nam je svima važna rodna ravnopravnost – u obiteljskom domu, u radnom okruženju, prilikom učenja ili zabave… ukratko - uvijek i svuda. Svi natjecatelji pokazali su veliki entuzijazam i umijeće, što izvrsno pokazuju i njihovi radovi, a osnovni kriterij prilikom odabira bio je koliko su svojim radom odgovorili na temu natjecanja", istaknula je Petra Puž-Novoselec.


Ovogodišnje HACKING IKEA natjecanje održano je treći put u sklopu festivala Design District Zagreb, a zadatak natjecatelja bio je prenamijeniti ili doraditi postojeće IKEA proizvode kako bi dobili novu ili dodatnu funkciju. Natjecanje je održano tijekom prva dva dana Design District Zagreb festivala, a prethodile su mu radionice na kojima su, u suradnji s mentoricama Ivanom Fabrio i Ninom Bačun, finalisti izradili nacrte svojih radova i u robnoj kući IKEA Zagreb obavili kupnju proizvoda koje su hakirali.

Ovogodišnji pobjednici Lucija Mandekić i Marko Mišković time su se na poziciji najboljih hakera IKEA proizvoda u Hrvatskoj pridružili Josipu Tadiću i Luki Palestrini Mazić, koji su na prvom izdanju HACKING IKEA natjecanja, 2016. godine, svojim radom "Pasta" osvojili najviše glasova žirija, te Eli Meseldžić i Andreji Lovreković koje su pobijedile prošle godine, na drugom izdanju HACKING IKEA natjecanja, radom "Lucky Charm". J. Kn.

Možda ste propustili...

VRT KREATIVNO OREZIVANJE

Šimšir najpogodniji za oblikovanje

PRAVA DOZA LUKSUZA I OSOBNOSTI

Bijeli mramor i minimalizam se vole

ŠTO UREĐENJE INTERIJERA GOVORI O VAMA?

Crvenu boju vole aktivne osobe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠTO UREĐENJE INTERIJERA GOVORI O VAMA?

Crvenu boju vole aktivne osobe

2

VRT KREATIVNO OREZIVANJE

Šimšir najpogodniji za oblikovanje

3

PILOT-PROJEKT EUROPSKA DIREKTIVA 20-20-20

Počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj