Dome slatki dome
INSPIRACIJA U UREĐENJU DOMA

Plava boja za ljetne ugođaje
Objavljeno 21. lipnja, 2018.
Ljetni detalji su vedri i veseli te kao takvi ne mogu ostati nezapaženi u prostoru

Ljeto je na pragu pa su sve misli usmjerene k ljetnim ugođajima i planiranjima godišnjih odmora. Dolazi najrasterećeniji dio godine, kada mnogi razmišljaju o preuređenju doma, a glavna inspiracija je unošenje ljetnog ugođaja kako bi se vedrina i pozitivni osjećaji, koje ljeto donosi, osjećali u prostoru cijele godine.


Ljetni detalji su vedri s istaknutim koloritom te kao takvi ne mogu ostati nezapaženi u prostoru. Igra bojama, namještajem i detaljima stvorit će ugodan stambeni ambijent prožet ljetom i euforijom koje ono nosi, a unošenje morskih ugođaja dodatno će začiniti cijelu interijersku priču.


Tipična boja ljeta je plava. Plavo nebo i plavo more stvaraju asocijacije koje pobuđuju ugodne i osvježavajuće osjećaje u svakom pojedincu. Osim toga, plava boja umiruje, pa je preporučljiva za spavaće i radne sobe, ali i dječje u kojima se boravi i uči. Plavetnilo se kroz boje zidova, namještaja i dekorativnih tkanina nameće kao vrlo dominantan element prostora, upravo zbog ugode koju stvara i asocijacija koje pobuđuje.


Igra bojama iz ove palete nije samo za odvažne i hrabre nego sve one koji žele osjetiti čari ljeta, ugodnu i opuštajuću atmosferu, te ljepotu prostora koju može kreirati plava boja u interijeru. Poigravanje nijansama može stvoriti vrlo dinamične prostorne efekte, osobito atraktivne pojedincima koji od plave boje očekuju dvojne efekte – opuštajuće i stimulirajuće. Plava boja namještaja izazovna je svakom pojedincu, a namještaj ovakvih boja može biti prisutan u svim prostorijama doma.

Za spavaće sobe


Dnevni boravak idealno je okruženje za unošenje plave boje i ljetnih morskih detalja, koji će u cijelosti transformirati prostor u oazu za uživanje. Plava se boja namještaja može pojaviti na različite načine, a ovisno o odabranoj kombinaciji pojačat će se ili smanjiti vizualni doživljaji i ugođaji koje stvaraju njezine različite nijanse.


Komode, klub-stolići, ormarići ili police mogu se izvoditi kao puni elementi u plavoj boji ili se kombinirati s drugim materijalima – staklom, drvom ili metalom te tako tvoriti vrlo interesantna dizajnerska rješenja. Prostor ispunjen ovakvim komadima namještaja idealno je upotpuniti ljetnim detaljima poput podnih prostirki od bambusa, slikama s motivima ljeta, ukrasnim predmetima s odsjajem sedefa, školjkama, dekorativnim jastučićima vedrih boja te dekoracijama s motivima vode. Dio površine zida ili poda može biti popločan kamenom, koji je po svojoj vrsti i načinu slaganja tipičan za podneblje u kojemu živite. Sve će to stvoriti ugodne morsko-ljetne ugođaje o kojima mnogi sanjaju cijele godine, bilo da se radi o interijeru ili eksterijeru. Plava boja je preporučljiva za spavaće sobe. Krevet, ormar, noćni ormarići te komoda trebaju biti u nježnim nijansama plave boje ako su svi navedeni elementi namještaja u cijelosti izvedeni kao plavi. Izvedba u kombinaciji s drugim materijalima ili bojama dopušta primjenu intenzivnije nijanse. Vrlo je važno uskladiti boju zidova s odabranom nijansom namještaja, i to tako da se zidovi izvode u vrlo nježnim i diskretnim tonovima drugih boja. Odabir plave boje namještaja postavljaju je uvijek kao dominantnu te joj ostale boje u interijeru trebaju biti podređene. Detalji poput stolnih te stajaćih lampi od ratana ili platna, zastori na prozorima u obliku resa od školjki ili špage, mirisne svijeće te posteljina s cvjetnim motivima unijet će ljetne ugođaje u svaku spavaću sobu.

Dinamičnost


Dječje sobe uvijek su vesele i razigrane, pa će primjena plave boje u igri svjetlijih i tamnijih nijansi stvoriti dinamičnost primjerenu njihovoj dobi. U dječjim sobama preporučljivo je primijeniti više boja kako bi se stvorila ugodna stimulirajuća sredina, pa se plava može kombinirati s bijelom, žutom, crvenom, zelenom narančastom, tirkiznom itd. Intenzitet plave boje i efekti koje ona stvara u naglašenijoj primjeni osobito se mogu osjetiti u dječjim sobama, jer je ovo jedini prostor u kojemu ne možete pogriješiti intenzitetom. Razigran i maštovit namještaj s otvorenim bojama treba biti postavljen uz zidove svijetlih boja. Ne ponavljajte plavu boju namještaja i na zidovima, jer ćete prostor učiniti monotonim.

Ideja i mogućnosti je mnogo! Potrebno je poželjeti, biti dovoljno hrabar za kolorističke izazove u plavoj boji, unijeti ljetno - morske detalje i trenutci uživanja u vlastitom domu bit će zagarantirani... Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.

Možda ste propustili...

SAVJETI ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST

Učinkovito koristiti kućanske uređaje

TEPIH CENTAR DONOSI PREGLED NAJPOPULARNIJIH TEPIHA U HRVATSKOJ

Šest vrsta tepiha koji će osvježiti svaki interijer