Novosti
ZLATNA KUNA OSJEČKO-BARANJSKIM TVRTKAMA

Dobitnici najviše izvozili, ali su i povećali plaće
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Gospodarstvo Osječke županije i dalje raste, ali je zabilježen financijski minus

Tvrtke DS Smith (Belišće), Kanaan (Donji Miholjac) i Mono (Osijek) dobitnice su Zlatne kune HGK Županijske komore Osijek kao najuspješnije osječko-baranjske tvrtke u svojim kategorijama u 2017. godini.
Zlatna kuna je plaketa koju za ostvarene rezultate poslovanja u prethodnoj godini dodjeljuje Gospodarsko vijeće HGK ŽK Osijek, dodjeljuje se u tri kategorije, za velike, srednje i male tvrtke.
Za svaku kategoriju prijavilo se 30 tvrtki, a u finalni krug ušlo je 20 kandidata. Pobjednici se odlučuju usporedbom 20 različitih ekonomskih kriterija. Domaćin ove dodjele, Zoran Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek, ukratko je pojasnio što je ove godine presudilo u izboru najboljih tvrtki iz Osječko-baranjske županije.
Izvoze do 90 posto
- Ovogodišnji dobitnici Zlatne kune izvozili su između 40 do 90 posto svojih proizvoda i usluga, povećali su ukupne prihode u dvoznamenkastom iznosu, povećali su broj zaposlenih, kapital i ukupne prihode - sažeo je Kovačević te ukazao na dobitnu kombinaciju. Sve tri tvrke, naime, vodile su računa o svojim zaposlenicima.
- Dakle, riječ je o ljudskom faktoru. Ove su tvrtke prepoznale njegovu važnost i u ovim kriznim vremenima išle su korak naprijed ispred svojih konkurenata. Osim potpisivanja kolektivnog ugovora, podigli su plaće i nagrađivali najbolje - rekao je Kovačević. On je uvodno, na temelju dostupnih pokazatelja, dao i ocjenu poslovanja osječko-baranjskog gospodarstva za prošlu i početak ove godine. Evidentiran je nastavak pozitivnih pomaka, ali uz ozbiljno usporavanje.
Osječko-baranjsko gospodarstvo i prošlu je godinu završilo rastom ukupnih prihoda u iznosu od tri posto, što je ipak znatno manje nego godinu prije kada je taj rast bio dvoznamenkast – 11 posto. Ali gledano kroz konačni financijski rezultat dogodio se obrat, od dobiti od 500 milijuna kuna iz 2016. godine, prošle godine ukupno gospodarstvo završilo je s minusom od 300 milijuna kuna. Ipak, upozorio je Kovačević, uz rezervu, jer još analiza nije završila, nedostaju završna izvješća tvrtki iz sastava Agrokora. Segmentirano je potom upozorio na probleme koji su prepoznati, visokogradnja je u velikim problemima, zabilježila je 300 milijuna kuna gubitka. Potom je tu gubitak prehrambenog sektrora u iznosu od 100 milijuna i trgovine na veliko koje su također na toj razini.
Izvoz raste
Još su dva elementa koja nije moguće zaobići. Prvi je usporavanje investicija, ulaganja u dugotrajnu imovinu su u 2017. godini pala za 20 posto. Drugi element je smanjenje broja radno aktivnog stanovništva u županiji. U godinu dana otišlo je novih 3000 radno aktivnih stanovnika, od prije koju godinu sa 125 tisuća sada je taj broj pao na 105 tisuća.
- Ipak, ima i dobrih stvari. Izvoz osječko-baranjskog gospodarstva raste po stopi od deset posto, suficit vanjskotrgovinske razmjene približava se brojci od 2,5 milijardi kuna, što je izuzetan rezultat i to je izvrstan kotač zamašnjak. Dodatni efekt i zamah očekuje se od takozvanih komunalnih investicija, dakle projekata koji se diljem županije realiziraju iz EU fondova - naglasio je Zoran Kovačević.
Zlatne kune primili su u ime Mona član Uprave Žarko Gajić, u ime Kanaana direktor Zvonko Popović, a u ime tvrtke DS Smith Ana Soldo, članica Uprave. Ona je ujedno i zahvalila u ime svih dobitnika ove nagrade.
- Hvala Komori što je prepoznala naše rezultate. Ponosni smo na njih i vjerujem da ćemo i dalje tako nastaviti. Zahvaljujem i našim poslovnim parterima, lokalnoj zajednici i našim zaposlenicima - rekla je Soldo.
Čestitke dobitnicima uputio je i osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović koji je pozvao gospodarstvenike da uz pomoć lokalne politike kreiraju zajednički put gospodarskog razvitka Osječko-baranjske županije.Dario Kuštro

 

DS Smith Belišće Croatia - opći rast

Za ovu su tvrtku u 2017. godini, u usporedbi s godinom prije, prihodi bili veći 17 %, izvoz 16 %, a dobit 9 %.
Prošle su godine investirali 83 milijuna kuna u poboljšanje tehnologije i proširenje proizvodnih kapaciteta, što je dovelo do povećanja proizvodnje od 10,3 %. Zaposleno je 358 radnika, kojima je isplaćena prosječna netoplaća od 6526 kuna.

Kanaan - jedini domaći proizvođač čipsa

Kanaan je jedini domaći proizvođač čipsa i ostalih snack proizvoda. Tvrtka je 2017. godine ostvarila 106 milijuna kuna prihoda, od čega 44 milijuna kuna na izvoznim tržištima, a prihod po zaposlenom u prošloj je godini iznosio 1,2 milijuna kuna. Dobit je u 2017. u odnosu prema 2016. porasla za devet posto i iznosila je 11 milijuna kuna.

Mono - uspješna prodaja u inozemstvu

U 2017. godini Mono je imao 42 zaposlena djelatnika, ili 24 % više nego u 2016. Prosječna isplaćena netoplaća iznosila je 7772 kune. Ukupni prihod te godine iznosio je 21,3 milijuna kuna, dobit nešto manje od devet milijuna kuna i u odnosu prema 2016. godin bila je veća za osam posto. Od ukupnih prihoda 92 posto ostvareno je od prodaje u inozemstvu.

Možda ste propustili...