Novosti
NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA

Poginula trojica radnika osječke i čepinske tvrtke, otrovao ih plin u šahtu
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Poginuli su Mario Horvat, djelatnik Urednosti te Danijel Franjić i Luka Karin iz Vodovoda

Trojica poginulih radnika, dvojica iz Vodovoda Osijek te jedan iz komunalne tvrtke Urednost Čepin, crna su bilanca stravične tragedije koja se u utorak dogodila u Kalničkoj ulici u Čepinu.

Kako je objavljeno na službenim mrežnim stranicama Općine Čepin, na samom mjestu događaja poginuli su Mario Horvat, djelatnik Urednosti, i Danijel Franjić, djelatnik Vodovoda Osijek. U Kliničkom bolničkom centru Osijek kasnije je preminuo i Vodovodov djelatnik Luka Karin.

Do nesreće je došlo kad je jedan radnik upao u prepumpnu stanicu, odnosno kanalizacijski šaht dubok sedam metara, a potom su ga iz njega, jedan po jedan, pokušali izvući njegovi kolege. Nažalost, najbolja namjera da se pomogne nesretnom djelatniku koji je prvi upao u otvor rezultirala je još jednom smrću, a tri ozlijeđena radnika, jedan iz Urednosti i dvojica iz Vodovoda, odvezena su u KBC Osijek.

Akcija spašavanja

Međutim, i jedan od njih, Luka Karin, je preminuo unatoč višekratnim pokušajima reanimacije, a jedan djelatnik Urednosti Čepin je, prema riječima doc. dr. sc. Željka Zubčića, ravnatelja osječkog KBC-a, u teškom zdravstvenom stanju.

-Trenutno je stabilno, no ključna su sljedeća tri dana. Nalazi se na respiratoru, no komplikacije kod takvih zdravstvenih stanja znaju se razviti s odgodom – pojasnio je dr. Zubčić. Treći zaprimljeni radnik pregledan je i u dobrom je zdravstvenom stanju.

Na samom mjestu događaja u utorak prijepodne, djelatnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka i DVD-a Čepin odmah su započeli izvlačenje unesrećenih radnika koji su se, kako se pretpostavlja, ugušili zbog udisanja otrovnih plinova. Naime, do dolaska osječkih vatrogasaca djelatnici DVD-a Čepin izvukli su dvojicu radnika, a potom su akciju spašavanja preuzeli djelatnici JPVP-a Grada Osijeka. Pojasnio je to Mate Kuna, voditelj vatroodjeljenja JPVP-a Grada Osijeka, koji je unesrećene radnike spašavao zajedno s vozačem, Šimom Ćuzelom Papatom.

- Na poziv zapovjednika DVD-a Čepin, Stjepana Nađa, izišli smo na intervenciju spašavanja i izvlačenja unesrećenih osoba iz prepumpne stanice. Dolaskom na mjesto događaja izvidili smo situaciju te utvrdili da su dvije osobe spašene, a da su u prepumpnoj stanici još dvije osobe, i to na dubini od oko šest metara – pojasnio je Kuna, dodajući da su potom, zbog opasnosti od otrovnih plinova, koristili izolacijske aparate te se s pomoću njih spustili u prepumpnu stanicu. Preostale dvije unesrećene osobe izvučene su s pomoću tronošca, a o složenosti operacije izvlačenja unesrećenih govori i činjenica da su vatrogasci spašavali radnike gotovo dva sata.

Nakon što su pokušali reanimirati dvojicu, djelatnici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije u osječki KBC prevezli su preostale dvije izvučene osobe iz septičke jame, kao i još jednu koja nije izravno sudjelovala u nesreći, no bila je u stanju šoka. Zamjenica ravnateljice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije, mr. Ida Parčetić-Kostelac, dr. med., rekla je za naš list kako su dva radnika odmah odvezena u Objedinjeni hitni bolnički prijem osječkog Kliničkog bolničkog centra, i to u vrlo teškom stanju.

- Ustanovljeni su mogući prijelomi, ali i otrovanje zbog velikih količina sumporovodika, ali i još više metana, a zatražena je i ekipa za reanimaciju – potvrdila je dr. Parčetić Kostelac. Ondje je također bio i djelatnik koji je pozvao Hitnu pomoć zbog nesreće i koji je bio u vidljivom šoku, no srećom bio je izvan dosega otrovnih plinova iz septičke jame. Rekao nam je to i dr. sc. Srđan Čalošević, dr. med., pročelnik OHBP-a, rekavši za muškarca koji je kasnije preminuo u bolnici da je reanimiran odmah na mjestu nesreće, "a potom je ponovo reanimiran u našem urgentnom traktu te je nakon reanimacije prebačena u Zavod za intenzivnu medicinu".

- Druga je osoba došla s svijesti i ima akutnu upalu pluća. To su vrlo teške ozljede iako ta osoba uopće nije inhalirala plin ni eventualno kakav tekući sadržaj. Budući da je doživjela stres i loše se osjeća, zadržana je u bolnici – potvrdio je dr. Čalošević.

Ostaje nejasno što je dovelo do smrtonosnog udisanja opasnih plinova, a to će se vjerojatno saznati nakon policijskog očevida i istrage.

Kako smo doznali od mještana koji su svjedočili tragediji i spašavanju, djelatnici Vodovoda Osijek pozvani su u utorak prijepodne na intervenciju jer je u Ulici Papuk došlo do začepljenja kanalizacijskog cjevovoda, pa su se otpadne vode vraćale u nekoliko kuća. Oni su dio cjevovoda uspjeli očistiti, no do ponovnog začepljenja došlo je u blizini prepumpne stanice. Tada su na intervenciju došli i djelatnici čepinske Urednosti. Jedan je od djelatnika s maskom na licu ušao u kanalizacijski otvor i za nekoliko je sekundi, od plinova u njemu, izgubio svijest. Vidjevši to, kolega mu je pokušao pomoći i izvući iz šahta, no i on je upao u njega. Nedugo potom u istom su otvoru bez svijesti završila još dva radnika koja su pokušala izvući drugu dvojicu.

- Izišli smo iz kuća kada je jedan djelatnik u šoku pozivao u pomoć. Uspio je nazvati policiju, hitnu i vatrogasce i pao na travu pokraj prepumpne stanice. Samo je ponavljao kako su četvorica u šahtu - rekao nam je stanovnik Kalničke ulice. Prvi su do šahta došli vatrogasci DVD-a Čepin, koji su iz njega izvukli dvije osobe, a potom su pristigli i profesionalni vatrogasci JPVP-a Osijek, koji su s dubine od šest metara izvukli još dvojicu.

Sućut obiteljima

Očevidom djelatnika PU osječko-baranjske rukovodio je zamjenik županijskog državnog odvjetnika, a prisutan je bio i inspektor zaštite na radu.

Prema riječima Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske, "policijski službenici razgovaraju sa svjedocima, a očekujemo i izjave stručnjaka kako bismo utvrdili što se doista dogodilo. Čim budemo znali više detalja, o tome ćemo obavijestiti javnost". Čuvši za nesreću, u Kalničku ulicu pristigli su i djelatnici te članovi uprave obiju tvrtki.

Iz tvrtke Vodovod Osijek izrazili su najdublju sućut obiteljima stradalih u tragediji. "Po dojavi stanara o povratu otpadnih voda u kuće, tvrtka Urednost d.o.o. angažirala je dežurnu ekipu s vozilom za čišćenje kanalizacijske mreže tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. Po izlasku na teren uočeno je da Crpna stanica ne prihvaća otpadnu vodu jer je njena rešetka prepuna krpa. Pri pokušaju čišćenja rešetke dogodila se strašna tragedija koja je imala za posljedicu smrtno stradavanje djelatnika. U otkrivanju uzroka ove tragedije odgovorne osobe tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. surađuju s nadležnim institucijama", stoji u priopćenju osječkog Vodovoda.Marija Mihelić/Milan Bugarić

TRAGEDIJA ZBOG SPLETA OKOLNOSTI
"Ovi događaji rezultat su instinkta za pružanje pomoći kolegi iz tvrtke Urednost. Takav instinkt postoji u svakom dobrom čovjeku i pritom ne razmišlja hoće li ugroziti svoj život, a naš djelatnik učinio je upravo to", rekao je Ivan Jukić, direktor Vodovoda Osijek. Radnici su, pojašnjava, otišli u Čepin na temelju narudžbenice tvrtke Urednost zbog začepljenog dijela kanala. Jukić kaže da je uobičajeno da ekipe Vodovoda ne ulaze u crpne stanice, izuzev onih koji imaju svu potrebnu opremu, poput maski te mjernih uređaja. "Naši djelatnici trebali su oprati rešetku u crpnoj stanici i pretpostavljamo da je jedan od djelatnika Urednosti upao, pa su ga naši dečki pokušali spasiti. Pretpostavljamo da ih je ošamutio plin i pali su zajedno s njim. To je katastrofa", kaže Jukić. U Osijeku je 120 crpnih stanica, a jedan od stradalih djelatnika Vodovoda na tim poslovima radi 20 godina i iznimno je iskusan. Jukić ističe da nije u pitanju neprofesionalizam, već tragedija nastala spletom okolnosti i željom za pomoći kolegama.

U PITANJU JE BILO NEKOLIKO SEKUNDI
Kad osoba udahne zrak zasićen plinovima, pojašnjava dr. Srđan Čalošević, dolazi do akutne ozljede pluća, a to se dogodilo i u ovom slučaju kod jedne osobe. Oštećenje pluća nastalo je, dodaje, zbog udahnutog saržaja, a ne zbog tzv. mehaničke traume, no ne može reći je li riječ o zraku zasićenom otrovnim plinovima ili tekućem sadržaju. Dr. Čalošević ističe da se u pravilu događa da pluća budu ozlijeđena agresivnim plinovima, a izmjena plinova, odnosno otpuštanje CO2 i primanje kisika zbog otoka sluznice i poremećaja na osnovnoj membrani, poremećena je. "Dolazi do manjka kisika, povećane koncentracije ugljičnog dioksida i akutnog edema na respiracijskoj sluznici. Zbog poremećaja u plinovima osoba gubi svijest i u igri su desetci sekunde, najviše minuta", kaže dr. Čalošević.

PITANJE ZAŠTITE NA RADU
Ova tragedija otvorit će i pitanja o zaštiti na radu. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Martin Novosel, kao stručnjak u polju zaštite na radu, ističe kako je prvo i osnovno pravilo definirati rad s povećanim opasnostima, kao i provođenje svih mjera zaštite. "Uvijek inzistiramo da radnici budu osposobljeni za rad na siguran način. Ovdje je pitanje jesu li bili osposobljeni, ali i je li obavljena procjena opasnosti. Također, kad se obavlja procjena opasnosti, utvrđuje se koja je zaštitna oprema obvezna. Svaka se procjena opasnosti obavlja na mjestu događaja, a time i propisuju zaštitna sredstva, kao i postupak rada na tome mjestu kako ne bi došlo do nezgode. Sve ovisi o radnome mjestu, ali i o radnoj operaciji, no obveza je poslodavca osigurati rad na siguran način", pojasnio je Novosel.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost