Regija
LIDAS 2018. - 36. SMOTRA FOLKLORA U PLETERNICI

Godinama otimaju zaboravu
hrvatsku riječ i tradiciju
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

PLETERNICA - Pod pokroviteljstvom Grada Pleternice i pleterničke Turističke zajednice, a u organizaciji kulturno-umjetničkog društva Orljava, održana je 36. Smotra folklora na kojoj su nastupili KUD-ovi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Članovi folklornih skupina u povorci su prošli pleterničkim ulicama, a u središtu grada svaka se skupina predstavila kratkim nastupom.


Bogatstvo zavičajne tradicije ove su godine u mimohodu i na pozornici predstavili: KUD Orljava - Pleternica, KUD Bijelo Brdo - BiH, KUD Berda - Brestovac, HKUD Crnač - Široki Brijeg, BiH, Muška vokalna skupina "Sinovi atara" iz Zagreba, KUD ZD Rama - Pleternica, Matice slovačke Kukučin Kuntarić - Jakšić, KUD "Matija Gubec" - Sotin, KUD "Nova zora" Donja Lomnica i KUD Radinje Siče. Prigodnim riječima čuvare tradicije pozdravila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.


- Danas smo ugostili ova kulturno-umjetnička društva s njihovom tradicijom, njihovom kulturom. Iz škrinja smo izvadili ono što su nam ostavile naše bake, naši djedovi, dragocjenu baštinu, pjesme, ruho koje su nama naši stari ostavili u naslijeđe. Pleternica 36 godina čuva tradiciju, čuva običaje, čuva kulturu hrvatskog naroda i hrvatski identitet na prostoru Lijepe Naše. Posebna mi je čast pozdraviti kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine i drago mi je da su danas s nama. Svi vi ste ponos i ukras i najbolji predstavnici kulture i tradicije krajeva iz kojih dolazite - rekla je gradonačelnica Jozić.


Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević organizatorima je čestitao na 36 vrijednih godina, a sudionicima poželio dobrodošlicu.


- Vrijedno je to što radite već 36 godina – oteti zaboravu hrvatsku riječ i tradiciju, ne dopustiti da nestane ponos ovog dijela Hrvatske. I danas tako možemo uživati u pjesmi hrvatskog roda i naroda - rekao je župan Tomašević.

Kulturno-umjetnički program održan je na Stadionu malih sportova. AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike