Regija
VODA IZVRSNE KAKVOĆE

Jezera Banja su vinkovački Jarun
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Na dva uređena jezera nastala iskopavanjem gline za tvornicu opeke dolaze i kupači iz okolice

VINKOVCI - Prije nekoliko dana otvorena je ovogodišnja sezona kupanja na popularnom vinkovačkom kupalištu Jezera Banja koja traje sve do sredine kolovoza, a prije otvaranja provjerena je kvaliteta vode i pokazalo se da je voda zdrava za kupanje i izvrsne kakvoće. Zato nema sumnje da će Vinkovčani slobodno vrijeme u vrućim ljetnim mjesecima provoditi na ovome omiljenom kupalištu.


Prije nekoliko godina Grad je uložio tri milijuna kuna u uređenje i govorilose kako se Jezera Banja može usporediti sa Jarunom, i svatko tko je došao osvježiti se na kupalištuuvjerio se u to. Banju čine dva uređena jezera nastala iskopavanjem gline za potrebe tvornice opeke i crijepa, i oduvijek su na kupanje dolazili odvažni momci koji su se htjeli podičiti plivačkim sposobnostima. Nekada je oko ova dva jezera bila šikara, divlji deponiji i tu su dolazili samo ribiči i vrlo rijetki plivači, a od 1997., kada se netko dosjetio da bi se to plivalište moglo urediti u lijepo mjesto za odmor i rekreaciju, Grad ulaže u uređenje tih jezera i danas tu obitelji s djecom i mladi mogu provesti ugodan dan u kupanju, sunčanju, osvježavajućim napicima i sportu, a i navečer bude glazbenih događanja. Naime, uređena su igrališta za odbojku na pjesku, vaterpolo i dječje igralište, plivalište s označenim stazama, pješačke staze oko kompleksa dvaju jezera, asfaltirano je parkiralište.Mario Jurić iz Upravnog odjela društvenih djelatnosti podsjeća da je prema analizi Hrvatskog veterinarskog instituta – Veterinarskog zavoda Vinkovci, voda za kupanje na oba jezera izvrsne kakvoće i pogodna je za sigurno kupanje građana.


- I ove je godine na kupalištu uspostavljena služba spašavanja koju će organizirati i provoditi Spasilački klub Vinkovci svaki dan od 10 do 18 sati. No ima pojedinaca kojima nije stalo da Vinkovci imaju ovako lijepo uređeno i organizirano plivalište pa uništavaju suncobrane, sportske terene, ili lome mlada ukrasna stabla u čijem bi hladu za nekoliko godina mogli uživati. Problem su nam i psi koji se kreću plažom i jezerima bez nadzora pa je jedan takav agresivni pas ugrizao djevojku za ruku – kaže Mario Jurić, i poziva građane neka prijave one koji onečišćuju okoliš, lome drveće i uništavaju inventar kupališta.

Policija upozorava na oprez pri kupanju u jezerima i rijekama, jer vrebaju mnoge opasnosti, moguće su ozljede, prijelomi kralježnice, vrata ili noge. Rijeke su najopasnije jer su protočne, često imaju virove i usjeke i često mijenjajutok. Jezera, pak, imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno temperatura je u jezeru pri površini toplija, a dolje hladnija. Velik problem kupačima zna predstavljati i raslinje o koje se zapletu pa se uplaše i na kraju se utope. Policija savjetuje da ne treba skakati u vodu nepoznate dubine, nikada plivati sam, plivati u blizini spasilaca. Dogodi li se nevolja, treba ostati smiren, plutati na leđima i mahati jednom rukom za pomoć. Ako u vodi uočite nekog u nevolji, odmah potražite pomoć!

Miroslav Flego

"PLIVAČKE" PRIČE O SOMOVIMA OD 800 KG

Trebalo je hrabrosti da se zapliva Banjom jer dno je sve do prije dvadesetak godina bilo neuređeno, brojne opasnosti vrebale su od odbačenih automobilskih školjki i bijele tehnike do potonulog drveća čije su se grane širile prema gore, a mnogi kupači zadobili su ozljede ako bi dublje zaronili. Širile su se i razne fantastične priče o somovima težim od 800 kilograma koji se kaljužaju na dnu i kada ogladne zgrabe i u trenu pojedu kupača, iako se nitko ne može sjetiti da ijedan kupač koji se utopio u ovom jezeru nije pronađen.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike