Regija
ODOBREN 1,1 MILIJUN KUNA

Centar za socijalnu skrb ide u obnovu
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Građevinski radovi i nabava novog automobila omogućit će kvalitetniji rad s korisnicima

ŽUPANJA - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric potpisali su s ravnateljem Centra za socijalnu skrb Županja Sašom Užarevićem ugovor o rekonstrukciji zgrade Centra za socijalnu skrb, ukupne vrijednosti od 1.106.250,35 kuna. Riječ je o sredstvima osiguranima iz EU fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkuretnost i kohezija.


- Javili smo se na Otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga: Unaprjeđivanje infrastrukture centara za socijalnu skrb kao podrška procesu deinstitucionalizacije. Postojeća infrastruktura i opremljenost zgrade CZSS-a Županja nisu potpuno prilagođeni potrebama ciljne skupine. Projektom će se rekonstruirati i modernizirati postojeća infrastruktura s ciljem prilagodbe korisnicima tako da će se stvoriti dostupan, adekvatan i opremljen prostor, posebice za rad s osobama s invaliditetom - objašnjava Užarević. Napominje da od potpisivanja počinje i provedba ugovora, a radovi bi trebali završiti do travnja 2019. Obuhvaćaju preinake u zgradi kako bi se osobe s invaliditetom i teže pokretni mogli nesmetano koristiti uslugama ustanove, uredit će se toalet za osobe s invaliditetom i napraviti podizna platforma, koja će im dostupnim učiniti i kat zgrade. Predviđeni su i radovi na stolariji. Rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno oko 22 posto zgrade, čime će se pridonijeti izgrađenim/opremljenim infrastrukturnim jedinicama koje pridonose procesu deinstitucionalizacije. Užarević posebno ističe da će projekt pridonijeti i povećanju kvalitete rada, jer će se dobiti kvalitetnije radno okruženje za djelatnike. Svaki socijalni radnik imat će svoju sobu, u kojoj će moći nesmetano raditi s korisnicima, poštujući njihovu privatnost.


- U projektnim aktivnostima kreirat će se prijeko potreban samostalan prostor za rad, čime će se pridonijeti boljim procjenama i prevenciji, a to će u konačnici povećati učinkovitosti te ulogu CZSS-a ŽU u korist ciljne skupine projekta - kaže Užarević.


Uz građevinske radove, bit će nabavljen osobni automobil za tim za udomiteljstvo, koji će osigurati nazočnost stručnjaka na terenu, što je prijeko potrebno radi održavanja, ali i širenja postojeće mreže udomiteljstva.


- Tako će se pridonijeti deinstitucionalizaciji korisnika te njihovoj uključenosti u lokalnu zajednicu iz koje potječu, sprječavanju daljnje institucionalizacije širenjem mreže socijalnih izvaninstitucionalnih usluga u zajednici – prije svega jačanjem mreže udomiteljskih obitelji (kvantitativno i kvalitativno) - zaključuje.

Na području županjske Posavine nakon ulaska Hrvatske u EU i otvaranja granica i tržišta rada postoji trend smanjenja broja korisnika socijalne pomoći. Krajem 2017. Centar za socijalnu skrb Županja imao je 1545 korisnika zajamčene minimalne naknade. U četiri godine njihov je broj manji za oko 1000. Iz državnog proračuna lani je za socijalne naknade i druga prava preko tog centra isplaćeno 23.469.310 kuna. Marija Lešić Omerović

Sve manje naknada


- Ako usporedimo kraj 2013. godine, kada je na području županjske Posavine bilo 2525 osoba na pomoći za uzdržavanje, s krajem 2017., vidljivo je da je broj korisnika zajamčene minimalne naknade u četiri godine manji za oko 1000 osoba - kaže ravnatelj Centra, Saša Užarević.

Krajem 2017. u udomiteljskim obiteljima u županjskoj Posavini bilo je 25 djece i mladih te 50 odraslih
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike