Regija
ULAGANJA U DRŽAVNU ERGELU LIPICANACA

Na ergeli obnovili zgrade i nabavili novu opremu
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

ĐAKOVO - Ulaganja u obnovu i uređenje zgrada i prostora Državne ergele lipicanaca, započeta prošle godine, nastavljaju se, a rezultati su vidljivi. Obnovljena su pročelja, unutarnji prostor zgrada za smještaj konja, uređene su zelene površine te okolni prostor, a gdje god se moglo ispred prozora je posađeno cvijeće. Prošle godine u prvoj su staji napravljeni boksovi tako da više nema vezanja konja, a prostor Gezine staje, gdje su se nalazili preponaši i dresurni konji, prenamijenljen je. Konji su smješteni u novu jahaonicu, a staja je nakon gotovo 15 godina uređena. Obojeni su zidovi, do visine konja bojeni su uljanom bojom kako bi se lakše održavali, uređen je strop te su obnovljene željezne pregrade.
- Staja služi za jednodnevni prihvat konja koji su na turniru, ili za karantenu novih pastuha - kaže ravnatelj ergele Mirko Damjanović. Dodaje da je nakon nekoliko godina proradila šetnica za konje i uređena j unutrašnjost koja sada može služiti kao izložbeni prostor i prihvat posjetitelja. U jahaonicu je ugrađeno grijanje i postavljen razglas koji se do sada unajmljivao. Od osnovnih ulaganja izdvaja otvaranje suvenirnice na Ivandvoru, uređenje sanitarnog prostora, kupnju fiskalnih uređaja i računala, a uz postojeće idejno rješenje očekuje se uređenje ovoga prostora iduće godine.
- Ministarstvo poljoprivrede podržava nas, očekujemo potvrdu za obnovu južnoga dijela jahaonice koja bi do Božićnog bala trebala biti uređena. Obnovit ćemo mehanizaciju koju trebamo za obradu zemlje - kaže Damjanović. Kaže da je vidljivo sve veće otvaranje ergele posjetiteljima koji svakodnevno obilaze prostor kojemu su ukras plemeniti lipicanci.M.Alduk

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana