Osijek
GALERIJA ART TOWER U ERDUTU

Znanost i umjetnost imaju istovjetan cilj
Objavljeno 20. lipnja, 2018.

"Atropolog Leslie White još prije sedamdeset godina ukazao: - Znanost je jedan od dvaju osnovnih načina ljudskog postupanja s iskustvom; drugi je umjetnost. Znanost i umjetnost imaju isti cilj: ljudsko iskustvo učiniti inteligibilnim, pomoći čovjeku da se prilagodi svojoj okolini kako bi opstao. Upravo zato vrlo je značajno pokretanje Galerije Art Tower ovdje u Erdutu. Galeriju je izgradila prof. dr. sc. Anka Mašek iz Osijeka, kao svoj prilog turističkom i kulturnom razvoju Erduta i promociji kulturne baštine slavonske regije", ističe dr. sc. Milan Ivanović, predsjednik Panona - instituta za strateške studije iz Osijeka.

Prof. Mašek cijeli je svoj radni vijek posvetila stručnom radu i znanosti, a umjetnost je, kako sama kaže, uvijek bila tu negdje, pokraj nje. Posljednjih godina, iako još uvijek djeluje u okvirima znanosti, umjetnost dobiva sve više prostora u njezinu djelovanju. Tako je i Galerija Art Tower nastala kao ostvarenje njezine dugogodišnje želje da se, ako ne direktno kao stvarateljica, aktivno uključi u društvo umjetnika i njihov svijet umjetničkih djela. Kupnjom i renoviranjem zapuštenog objekta u blizini Erdutske kule izgradila je izložbeni prostor, u nastojanju da pridonese oživljavanju društvenog i kulturnog života u Erdutu, kao i promociji kulturne baštine slavonske regije.

- U proteklih je pet godina održano na toj lokaciji pet likovnih kolonija, a od 2016. organiziraju se redoviti sezonski postavi likovnih djela - sudionika kolonije - podsjeća Ivanović. Ove godine sezonski postav izložbe u Galeriji Art Tower predstavlja slike likovnih umjetnika iz Slovenije: Maksimilijana Sternada Milča i Stanislava Lukića iz Rogaške Slatine te Nike Ribiča, Irene Ferk i Rajka Ferka iz Maribora. I. Rab Guljaš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike