Osijek
IZLOŽBA ARHEOLOŠKI MUZEJ

Fotografije dolaska izbjeglica u Sloveniju
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

U Arheološkom muzeju u Osijeku u utorak je otvorena izložba ''Balkan Trails exhibition'' slovenskih autora Cirila Jazbeca, Matica Zormana, Boštjana Pucelja i Mateja Povšea. Izložbu je organizirao Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek u okviru projekta ''Koalicija pozitivnih glasnika za borbu protiv govora mržnje na internetu'', a izložene su fotografije skupine slovenskih autora koje prikazuju ključne trenutke dolaska izbjeglica u Sloveniju i pokušaj suživota s lokalnim stanovništvom. Podsjetimo, rat u Siriji na bijeg je natjerao golem broj nevinih ljudi, od kojih su mnogi dom odlučili potražiti u Europi te su krenuli takozvanom Balkanskom rutom, koja uključuje i Sloveniju.

Otvorenju izložbe nazočili su zamjenik župana Radomir Čvarković, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, ravnatelj Arheološkog muzeja Tomislav Hršak te autori izložbe Boštjan Pucelj i Matej Povše, a svečanost otvorenja svojim izvedbama uveličao je i Osječki gudački trio, koji čine Kiril Naumov (violina), Veronika Branežac (viola) i Irenja Kranjčević (violončelo).

Projekt četiriju slovenskih fotografa individualni je doživljaj svakog od njih trenutnog stanja, a Matej Povše jedan je od autora koji se doslovno priključio izbjeglicama i provodio s njima dane i noći. ''Bilo mi je teško sjediti i od kuće gledati što se događa pa sam se odlučio priključiti i vidjeti tko su ti ljudi. Otišao sam u Tursku i putovao s njima sve do Austrije te, razgovarajući s njima, shvatio da ima svakakvih ljudi, kao i u svakom društvu, ali to je u osnovi vrlo tužna priča, za kakvu se samo možemo nadati da se više neće ponoviti. Drago mi je što je izložba otvorena baš u Osijeku, gradu koji ima iskustva s ovakvim nesretnim pričama i čiji stanovnici znaju što znači biti protjeran iz svog doma'', poručio je Povše.

Izložba je financirana novcem Europske komisije – Opće uprave za pravosuđe te ju svi zainteresirani mogu pogledati do 27. lipnja. D. Miklić

Najčitanije iz rubrike