Sport
NIKOLA JERKAN

Hrvatska ima bolju momčad, a Argentina je jača pojedinačno
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Ne treba se opterećivati posjedom jer on nužno ne donosi rezultat, rekao je Dalićev skaut za Argentinu

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Nikola Jerkan u stožeru izbornika Zlatka Dalića imao je najsloženiju zadaću. Zadužen je za praćenje i skauting reprezentacije Argentine. Gledao je „gaučose“ triput. U prijateljskim utakmicama protiv Španjolske, Italije te, naravno, u prvom susretu na Svjetskom prvenstvu, s Islandom. Jerkanove analize trebale bi pomoći naše izborniku u odabiru prave taktike za utakmicu u kojoj nam pobjeda znači plasman u drugi krug.

Nepredvidljivi Sampaoli

Jerkan je dio svojih zapažanja podijelio s novinarima u Roščinu. Njegov najvažniji zaključak bio je da je argentinski izbornik Jorge Sampaoli posve nepredvidljiv svat.

- Jako je teško predvidjeti što će Sampaoli „izmisliti“ za utakmicu protiv nas. U utakmicama koje sam gledao ni jednom nije igrao s istom momčadi i s istom formacijom. Stalno priprema nekakva iznenađenja, a to je učinio i u susretu s Islandom, kada je u vezni red postavio Bigiliu, koji je puno jači u defenzivi nego u organizaciji napada. Nije mu se ta ideja isplatila. Nakon starta, koji im nije donio očekivanu pobjedu, očekujem da će protiv nas opet posegnuti za određenim promjenama u momčadi - priča Nikola Jerkan.

Najjači dio argentinske reprezentacije nedvojbeno je napad. Messi, Agüero, Higuain, Di Maria, Dybala imena su od kojih drhte svi braniči ovog svijeta. Međutim, nemoguće ih je sve odjednom strpati u momčadi.

- Napadački im je potencijal nevjerojatan. Dovoljno je reći kako na popisu putnika za SP nije bilo mjesta za Icardija, koji je bio najbolji strijelac talijanske Serie A, što je iznimno teško. Uz to, u prvih 11 protiv Islanda nije bilo mjesta ni za Higuaina i Dybalu. No, u ostalim linijama momčadi nisu ni izbliza tako jaki i tu postoji prostor koji se može iskoristiti.

Ako ćemo govoriti o manama Argentinaca, onda su to defenzivne bočne pozicije, posebno desna strana, preko koje je dosta curilo u susretu s Islandom.

- Vjerojatno će Sampaoli pokušati zakrpati tu stranu nekim defenzivnije orijentiranim igračem od Salvija, kojeg je protiv Islanđana postavio na tu poziciju, koja mu zapravo nije prirodna. Već činjenica da je iznenadio uvršatavanjem Ansaldija na popis putnika u Rusiju, kojeg prije toga nije bilo ni na mapi, dovoljno govori o tim problemima na bočnim pozicijama.

Izgledi 50:50

Argentina nije imala idealne pripreme za SP jer joj je otpala jedna od dogovorenih proba. Trebali su igrati protiv Izraela u Jeruzalemu, ali je to otkazano zbog političkih razloga (stanje u Palestini, nap. a.). Naime, argentinski nogometni savez dobio je puno prosvjeda zbog te utakmice pa ju je odlučio otkazati.

- Pripremno razdoblje nije im bilo idealno. Nedostajalo im je jakih provjera u utakmicama i zbog toga su možda malo sporije ušli u turnir. No neće to promijeniti sliku o njihovoj snazi. Iako dosta mijenja formacije i igrače, Sampaolijevi zahtjevi u igri uvijek su isti. Pokušavaju igrati poput Barcelone, vole držati loptu i sve je, naravno, prilagođeno Messiju, o kojem su jako ovisni.

Kakvi su onda izgledi Hrvatske u toj utakmici?

- Rekao bih 50:50. Mi imamo bolju momčad, a Argentina bolje pojedince. Uostalom, reprezentaciji koja u svojim redovima ima najboljeg igrača svijeta uvijek se mora dati bar polovične izglede za uspjeh. Smatram kako naša reprezentacija ima odgovor na sve načine suparničke igre i oko toga se ne moramo brinuti.

Jerkan je samo potvrdio i mišljenja koja smo čuli posljednjih dana oko načina neutraliziranja Lea Messija.

- Način na koji se postavio Island u obrambenom dijelu dobar je primjer kako se može parirati Messiju i Argentini. Naravno, od Hrvatske će se očekivati više poduzetnosti u igri nego što je to imao Island, jer mi možemo preuzeti kontrolu igre. No ne treba se opterećivati posjedom, jer on ne mora nužno donijeti željeni rezultat. Argentina je dominirala u susretu s Islandom pa svejedno nije pobijedila - zaključio je Nikola Jerkan, čovjek koji je bio zadužen za skautiranje našeg sljedećeg suparnika – Argentine.

Naravno, ključne stvari koje je zapazio u igri „gaučosa“ Jerkan je prenio samo izborniku Zlatku Daliću, ali iz njegova izlaganja dalo se naslutiti kako Argentinci imaju više slabih točaka. Vidjet ćemo hoće li ih Hrvatska moći i znati iskoristiti.

Dalibor KELER

Mateo Kovačić

hrvatski vezni igrač

Snaga Hrvatske nije samo u veznom redu već u cijeloj momčadi. Ne trebamo se bojati Argentine samo ih respektirati kao što smo i Nigeriju. Ako se izuzme Messi mislim kako ukupno gledano imamo bolje igrače. Obzirom na našu snagu trebamo više razmišljati o sebi i svojoj igri, a ne o drugima.

Ante Rebić

hrvatski krilni napadač

Trebamo biti zadovoljni pobjedom protiv Nigerije jer vidite koliko je iznenađenja bilo na početku ovog prvenstva. Dosta je favorita kiksalo, neki su se mučili, a mi smo kvalitetno riješili pitanje Nigerije i sad trebamo nastaviti gdje smo stali.

Sampaoli

ARGENTINSKI IZBORNIK MIJENJA FORMACIJE

KRAMARIĆ PROSLAVIO 27. ROĐENDAN

U hrvatskom taboru u Roščinu bilo je jučer svečano. Svoj 27. rođendan proslavio je Andrej Kramarić. Dakako, priređena mu je rođendanska torta.

Najčitanije iz rubrike