Ekonomija
RADNA MJESTA

Rast stope slobodnih radnih mjesta u prvom kvartalu ove godine u cijeloj EU i Hrvatskoj
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Najvišu stopu slobodnih radnih mjesta imala je Češka, od 4,8 %, slijede Belgija s 3,5 % te Njemačka i Švedska sa po 2,9 %

Stopa slobodnih radnih mjesta u prvom je ovogodišnjem kvartalu u Europskoj uniji i eurozoni uvećana prema prethodnom tromjesečju i u odnosu prema godini prije, a u Hrvatskoj je izrazitije porasla na kvartalnoj razini dok je na godišnjoj ostala nepromijenjena, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

U 28 članica Europske unije sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prvom je tromjesečju 2018. uvećana na 2,2 posto, s dva posto u prethodnom tromjesečju. U prvom tromjesečju godine prije iznosila je 1,9 posto.

Istodobno, u 19-članoj eurozoni uvećana je na 2,1 posto, s dva posto u prethodnom tromjesečju i u odnosu prema 1,9 posto u prvom tromjesečju 2017. godine.

U Hrvatskoj je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla na 2,1 posto, s 1,5 posto u četvrtom tromjesečju 2017. U odnosu prema istom razdoblju lani ostala je nepromijenjena.

Promatrano po sektorima, na razini EU u cjelini u sektoru industrije i graditeljstva stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je 2, a u uslužnom sektoru 2,4 posto. Slična je situacija i u eurozoni, gdje je u sektoru industrije i graditeljstva ona 1,9 posto, a u uslužnom sektoru 2,4 posto. Među članicama EU-a najvišu stopu slobodnih radnih mjesta u prvom je ovogodišnjem kvartalu imala Češka, od 4,8 posto. Slijede Belgija, s 3,5 posto i Njemačka i Švedska, gdje je ona iznosila po 2,9 posto, te Nizozemska i Austrija, sa po 2,8 posto.

Najniže stope zabilježene su u Grčkoj, od 0,7 posto, u Španjolskoj i Portugalu, od po 0,9 posto, te u Bugarskoj i Irskoj, gdje su one iznosile po 1,0 posto.

U odnosu prema istom razdoblju prethodne godine stopa slobodnih radnih mjesta uvećana je u 16 zemalja EU-a, u njih osam, uključujući Hrvatsku ostala je nepromijenjena, a u ostatku je smanjena.

Najviše je porasla na godišnjoj razini u Češkoj, za 1,7 postotnih bodova, a slijede Austrija, s 0,6 postotnih bodova višom stopom, dok je u Latviji, Mađarskoj, Nizozemskoj i Sloveniji uvećana za po 0,5 postotnih bodova. Uz Hrvatsku, stopa slobodnih radnih mjesta ostala je na godišnjoj razini nepromijenjena i u Bugarskoj, Danskoj, Irskoj, Litvi, Luksemburgu, Portugalu i Finskoj a smanjila se u Grčkoj u odnosu prema istom razdoblju lani za 0,3 postotna boda, u Estoniji za 0,2 te na Malti i u Rumunjskoj za po 0,1 postotni bod. Statistički ured EU-a izdvojio je Dansku, Francusku, Italiju i Maltu u zasebnu tablicu jer njihovi podatci "nisu striktno usporedivi."(Hina)

Možda ste propustili...