Osijek
TRAGOM PRIČE O NOVIM ZAPOŠLJAVANJIMA I RASTU PLAĆA

Radnici Unikoma do kraja
lipnja u borbi za veće plaće
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

Kako krajem lipnja ističe kolektivni ugovor dvaju radničkih sindikata tvrtke Unikom, sindikati su krenuli u nove pregovore o kolektivnom ugovoru, a njihov je cilj, između ostalog, i podići plaće za oko 350 djelatnika ove gradske komunalne tvrtke.

Da su u tijeku pregovori sa sindikatima potvrdio nam je i direktor Unikoma Davor Vić.

Nama je cilj uskladiti materijalna prava naših djelatnika s učinkovitošću nas kao službe koja je od javnog interesa i koja se financira od strane naših sugrađana te preispitujemo koliko bi se jednoobraznim povećanjem plaće svim djelatnicima postigao taj cilj. Naime, kao što ne pridonose sva radna mjesta u jednakom značaju funkcioniranju tvrtke, tako ni unutar radnih mjesta ne pridonose svi pojedinci u jednakom značaju kvaliteti i pravovremenom obavljanju naših djelatnosti. Stoga bi princip “svima jednako” prije svega mogao imati demotivirajući efekt na većinu naših djelatnika koji se trude i daju svoj maksimum. Tomu treba pridodati i činjenicu da iznosi prosječnih plaća radnih mjesta s najnižim koeficijentima te s najvećim brojem izvršitelja ne ugrožavaju egzistenciju naših djelatnika. Početna neto plaća u Unikomu za najjednostavnije poslove je oko 3.800 kuna, a nakon nekoliko godina se penje na preko 4.000 kuna, dakle mi nemamo nikoga na minimalcu - naglašava Vić.

Načelan dogovor je da se preispita postojeća sistematizacija, izvrši ocijenjivanje djelatnika, no kako su pregovori oko ostalih stavki ugovora još u tijeku poslodavca o njima ne bih htio dalje. Inače, priča o plaćama i zapošljavanju u Unikomu, započela je na prošloj sjednici Gradskog vijeća, kada je HDZ-ov vijećnik Mario Opačak zatražio odgovore od gradonačelnika Vrkića i Unikoma o navodnim novim zapošljavanjima i povećanju plaća u ovoj gradskoj tvrtki. Vić mu je tada odgovorio kako se zapošljava tek zamjena za voditelja voznog parka zato što dosadašnji djelatnik odlazi u mirovinu.

Nevezano uz kolektivni ugovor mi smo povećali plaće tek osobama u knjigovodstvu. No, treba reći da je smanjen broj knjigovođa s 12 na 8 osoba, a to radno mjesto imalo je koficijent 1,41 što je primjerice koeficijent djelatnika na odvozu otpada i zelenim površinama. Također, dosadašnjoj tajnici pridodani su poslovi provedbe postupaka jednostavne nabave i izrade te vođenja evidencije odnosno registra ugovora iz tog područja, sukladno novim obvezama iz Zakona o javnoj nabavi.

Na opasku Milana Opačka, kako djelatnici Unikoma zarađuju plaću svom direktoru Vić kaže: "Smatram da jedni drugima zaradimo plaću, svatko u sklopu svojih dužnosti. Unikom danas košta godišnji proračun 12 milijuna kuna manje nego 2013. kada sam imenovan, a što se ni u jednom slučaju nije odrazilo na broj djelatnika i njihove plaće, a to su rezultati rada uprave", poručuje Vić.Nefreteta Zekić Eberhard

DODATAK NA SRAMOTU - URBANI MIT
Dodatak na sramotu djelatnicima Unikoma, zbog čišćenja ulica ili nošenja kanti ne postoji i kako kaže direktor Unikoma, to je urbani mit. No, usporedili smo i plaće u drugim komunalnim tvrtkama. Tako smetlar s deset godina radnog staža i dvije odrađene nedjelje u splitskoj Čistoći zaradi plaću od oko 9.000 kuna. Smetlari su još bolje plaćeni u Njemačkoj, gdje plaće u prosjeku iznose preko 2.200 eura

Možda ste propustili...

ZATVOREN MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI

Građa je na sigurnome, izložbe u podstanarstvu

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana