Osijek
MALIŠANI PRAZNIKE PROVODE KROZ UČENJE I IGRU

Zabavno i poučno "Ljeto s Franom"
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Druženje i boravak na zraku, tjelesne aktivnosti, izleti, učenje francuskog jezika uz izvorne govornike, likovne i filmske tematske radionice, dio su programa Ljeta s Franom u kojemu i ovih školskih praznika uživaju osječki mališani.

Riječ je o cjelodnevnom ljetnom boravku prepunom kreativnih, zabavnih i poučnih sadržaja koje učenici nižih razreda osnovnih škola provode u pratnji animatora, muzejskih pedagoga i profesora. Program organiziraju Francuska alijansa, Muzej likovnih umjetnosti, Kinematografi Osijek i OŠ Franje Krežme te svake godine bilježe velik odaziv. U utorak smo posjetili prvu likovnu radionicu u MLU kada su mali polaznici programa izrađivali kreativne identifikacijske kartice, nakon čega su krenuli u obilazak muzeja i s upoznavanjem izložaka.

- Likovna radionica traje tri tjedna – u prvom tjednu fokus je na crtačkim tehnikama, u drugom na slikarskim, a u trećem na kiparskim tehnikama. Obilazimo izložbu, gledamo što je izloženo, razgovaramo o muzejima, a djeca imaju priliku upoznati se s likovnim elementima i likovnom umjetnosti općenito – kaže likovna umjetnica Iva Mandić-Stojaković, voditeljica radionice. Dodaje kako su ovi mališani jako dobro upoznati s likovnim elementima, a većina njih već je posjetila sve osječke muzeje.

- Vidi se da u školi to dosta dobro pokrivaju i da posjećuju muzeje.Trenutačno radimo identifikacijske kartice, tek se upoznajemo, a sutra su na rasporedu prave radionice. Krećemo s crtačkim tehnikama i upoznavanjem olovke te načinima kojima se olovkom mogu izraziti, a motive ćemo koristiti iz izložbe koju će najprije razgledavati - kaže voditeljica radionice. A 25 mališana potvrdilo je da žele i vole provoditi ljetne praznike uz poučan sadržaj. "Na likovnoj radionici mi je jako zabavno. Napravili smo svoje ime, ukrasili ga i bojili", kaže Lena koja kreće u 2. razred u OŠ Jagode Truhelke. Najviše joj se, kaže, sviđa francuski jezik, i već je naučila nekoliko riječi i izraza. Njezin školski kolega David kreće u 3. razred, a s njim u programu sudjeluje i brat Danijel, budući prvašić. "Jako nam je zabavno. Najdraže su mi druženja i igra. I inače jako volim crtati i bojiti, a zabavan mi je i francuski i snimanje filma", rekao je David. Toni Petaš iz OŠ Mladost već treće ljeto provodi kreativno. "Sve mi je podjednako zanimljivo i zato dolazim svako ljeto i ostajem sve duže", kaže Toni.

Program traje od 13. lipnja do 8. srpnja, od ponedjeljka do petka, a uz radionice, obuhvaća i topli obrok te dvije užine. J. Pejaković

Možda ste propustili...

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana