Regija
VINKOVAČKI VATROGASCI SPREMNI ZA RAT

Odlaze pomoći gasiti požare u Dalmaciji
Objavljeno 19. lipnja, 2018.
Svake godine od 20. lipnja do 20. rujna, na Jadran odlazi gasiti požare bar sedam vinkovačkih profesionalnih vatrogasaca

VINKOVCI - Profesionalni vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci spremni su za ljetnu sezonu kada ima i više požara, posebice za trajanja žetve, ali nekoliko njih će, kao i svake godine, u ljetnim mjesecima otići u ispomoć vatrogascima na Jadranu. Prema zakonu, svi gradovi i općine dužne su u vrijeme trajanja žetve i vršidbe na poljima organizirati dežurstvo kako bi vatrogasci, oni profesionalni kao i oni iz DVD-a, odmah reagirali i spriječili širenje vatre.


- Naša dobrovoljna vatrogasna društva i jave postrojbe profesionalnih vatrogasaca tijekom žetve organizirat će dežurstva od 7 do 21 sat i nadamo se da neće biti većih intervencija. Optimisti smo, jer unazad niz godina nije bilo većih požara za vrijeme ljeta, ali splet nesretnih okolnosti kaže kako svakih desetak godina bude neka veća vatrogasna intervencija na gašenju požara baš na žitnim poljima. Uz dežurstva na našim poljima svake godine upućujemo minimalno sedam vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci u ispomoć kolegama na gašenju požara na jadranskoj obali, u bazu Divulje, a naši vatrogasci raspoređeni su u Jelsu, na otoku Hvaru. Tako će biti i ove godine kada će naši vatrogasci biti tamo od 20. lipnja do 20. rujna – kaže Antun Jelić, zapovjednik JVP Vinkovci, dodajući kako su prošle godine imali 91 intervenciju.


Od tog broja na građevinama je bila 31 intervencija, 60 na otvorenom prostoru i šest na motornim vozilima. U tim je intervencijama sudjelovalo 247 vatrogasaca i utrošeno je 248 radnih sati. Lani su vatrogasci imali i 77 tehničkih intervencija na području grada i općine Andrijaševci u kojima su sudjelovala 173 vatrogasca i utrošeno je 209 radnih sati. U dežurstvima, vježbama i prijevozu vode, ukupno je bilo 17 takvih intervencija, sudjelovala su 34 vatrogasna vozila i utrošili 87 radnih sati. Prema plicijskoj statistici u ovoj godini, zaključno sa sredinom lipnja, u najistočnijoj županiji bilo je 39 požara, najčešći uzroci su nehaj i nepažnja, kratki spoj na električnim instalacijama, konstrukcijski nedostaci i neodržavanje dimnjaka, pirotehnička sredstva, udar groma, kao što je to bilo slučaj nedavno u Privlaci i Nuštru gotovo u isto vrijeme, nestručno korištenje radnih strojeva i uređaja te paljevine, najčešće zapaljivom tekućinom. Od tih 39 požara, 29 ih je bilo na građevinama, tri na otvorenom prostoru gdje je nastala materijalna šteta od 473.500 kuna i sedam na motornim vozilima uz materijalnu štetu od 777.000 kuna. Jedna je osoba smrtno stradala, a troje ih je ozlijeđeno.U policijskoj statistici stoji da do sada u ovoj godini nitko nije optužen za izazivanje požara, niti je protiv nekoga podnesen prekršajni nalog.

Prije desetak i više godina na području Ivankova i Vođinaca bilo je više požara za koje je policija pretpostavljala da su namjerno podmetnuti i za koje je utvrđeno, nakon sveobuhvatne istrage, da su zaista namjerno podmetnuti. Otkrivena je i osoba piromanskih sklonosti koja je priznala da je namjerno palila slamu i, kako je objasnila, uživala gledajući vatru i užurbanost koja vlada pri gašenju požara. Sredinom ožujka 2009. izbio je požar na starim drvenim tribinama stadiona NK Lokomotiva, odmah uz stadion Cibalije. Bile su to male tribine sagrađene tko zna kada dobrovoljnim radom navijača i prijatelja, i nalikovale su tribinama koje se mogu vidjeti u filmovina s nogometnom tematikom u Engleskoj. Požar je izbio u gluho doba noći, sat iza ponoći, kada je vatra prvo zahvatila drvenu tribinu s popratnim sadržajima u prizemlju te je izgorjela drvena konstrukcija s krovištem pa je vinkovačkim profesionalnim vatrogascima trebalo više od pet sati da potpuno ugase požarište. Policija je isključila mogućnost da je požar izbio slučajno. Miroslav Flego

U ratu im uništeno 80 posto opreme


Povijest vatrogastva u vinkovačkom kraju datira od 1880., kada je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Vinkovci koje je djelovalo sve do 1980., kada je osnovana teritorijalna profesionalna vatrogasna postrojba Vinkovci. U Domovinskom ratu vinkovačkim vatrogascima uništeno je 80 posto opreme i vozila, ali su unatoč tome dali veliki doprinos u saniranju šteta tijekom granatiranja grada, poput onoga u jesen 1991., kada pogođena središnja vinkovačka crkva sv. Euzebija i Poliona, a vatrogasci pod granatama gasili vatru i spašavali vrijednu imovinu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca