Regija
NA AKTUALCU GRADSKOG VIJEĆA O PRIKUPLJANJU OTPADA

Ništa od nižih računa, Grad će pokriti poskupljenje i sačuvati budžet Županjcima
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

ŽUPANJA - Na aktualnom satu Gradskog vijeća vijećnika SDP-a Josipa Gregorovića zanimalo je radi li gradska tvrtka Čistoća projekciju mogućih prihoda od prodaje odvojenog reciklažnog otpada kojeg će ubuduće prikupljati u većim količinama, i namjerava li, i koji iznos toga novca, vratiti građanima kroz jeftiniju uslugu odvoza otpada. Iznio je podatak da je u 2017. prikupljeno 156 tona papira, 6,5 tona plastike, 2,5 tona stakla i tekstila. Gradonačelnik Davor Miličević ustvrdio je da se Grad maksimalno trudi pokazati socijalnu osjetljivost i u okviru mogućnosti pomoći građanima. Podsjetio je da je rebalansom gradskog proračuna predviđeno 300.000 kuna kojima će na godišnjoj razini sufinancirati Čistoću. Grad će financirati trošak očekivanog poskupljenja odvoza smeća zbog povećanih troškova prikupljanja odvojenog otpada kako ga građani ne bi osjetili. Uz napomenu da je nužno poraditi na podizanju ekološke svijesti, pozvao je građane da odvajaju otpad kako bi postao sirovina i bio koristan. Spomenuo je i negativno iskustvo koje su građani imali s računima za vodu.


- Što se tiče održavanja pročistača otpadnih voda, a čija je gradnja završena, tu ćemo također uskočiti s oko 500 tisuća kuna za sufinanciranje troškova koji bi trebali nastati i omogućiti da našim građanima cijena bude što manja. Došli smo u situaciju da dio sredstava od komunalne naknade koja je povećana prije nekoliko godina na ovaj način sada vratimo našim građanima - poručio je Miličević.


Odgovarajući na upit o prikupljanju i prodaji reciklažnog otpada, direktor Čistoće Ante Klanac kazao je da tržište sirovina u Hrvatskoj praktički ne postoji.


– Jedina sirovina koju mi uspijemo uprihodovati je papir. Lani smo uprihodovali oko 50 tisuća kuna, što je zanemarivo u odnosu prema troškovima koje smo imali - kazao je, napomenuvši da je u zadnje tri godine u sustav odvojenog prikupljanja otpada tvrtka uložila više od milijun kuna.

- Bio bih najsretniji da dio prihoda uspijemo vratiti našim građanima, ali, nažalost, u ovome trenutku to nismo u mogućnosti - ustvrdio je. U Čistoći očekuju ponovni natječaj Ministarstva zaštite okoliša, a koji je već bio raspisan prije četiri godine, gdje je Fond za zaštitu okoliša dio povratne naknade trebao vratiti tvrtkama koje se bave prikupljanjem sirovine i na taj način smanjiti opterećenje za krajnje korisnike. „Nažalost, taj natječaj, a na kojemu smo bili prošli, poništen je i do danas nije raspisan novi. Za sada trenutačno nemamo mogućnosti smanjiti račune građanima i stimulirati ih na način da im za količinu reciklažnog otpada kojeg prikupe vratimo ta novčana sredstva. Ali mislim da će i ovaj način naplate miješanog komunalnog otpada to djelomice izravnati, jer oni koji budu više odvajali imat će manje odvoza, a time i manje račune", zaključio je.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike