Regija
KUPCI PLAĆAJU CEH TOPLOJ ZIMI I PREURANJENOM LJETU

Kilogram kajsija 20 kuna skuplje od ananasa i mesa
Objavljeno 19. lipnja, 2018.
Baranja i Osijek, ističu u Voćarskoj zajednici, neće imati ni 20 posto nor malne berbe

ĐAKOVO - Rijetko će koja đakovačka domaćica ovih dana za štednjakom miješati pekmez od kajsija, sretne su one s lanjskim zalihama te zimnice. Jer, iako im je sezona, kajsija u đakovačkom kraju nema! Kilogram im je na gradskoj tržnici prošle subote bio čak 20 kuna, a toliko su se cijenile i jučer, s tim da ih je bilo samo na jednom štandu. Skupo je i ostalo voće, ali i povrće. Povrtlarka Šele Imeri, s proizvodnjom u Ivanovcima Đakovačkim, kaže kako je prodaja na tržnici pala i više od 30 posto. Jer, godina je netipična. Kroničar đakovačkih vremenskih (ne)prilika Bartol Bačić kaže kako je do sada u lipnju palo čak 114 litara kiše, a mjesečni je prosjek upola manji – 65 litara. "Najviša temperatura koju je zabilježio moj termometar, i to već dva puta, u lipnju bila je čak 36 stupnjeva", dodaje Bačić.


- Povrće, pa i voće, "skuhalo" se na tim temperaturama, a sada padaju jake i učestale kiše… Dogodilo se da povrća i ostaloga nema dovoljno - kaže povrtlarka iz Budrovaca, Mara Kretonić.


- Kajsija nema, to malo što imam na svome štandu nabavili smo iz Baranje - kaže Imeri. I kilogram njezine "kraljice pekmeza" je 20 kuna. Poskupjela je i cvjetača, također 20 kuna za kilogram. Prije je cijena bundevicama na tržnici bila pet kuna za komad, a sada je osam kuna za kilogram. I breskve drže cijenu, 15 - 20 kuna za kilogram. Kilogram peršina je 25, mrkve 12, rajčice i paprike 10 kuna…


- Poput kajsija, neće biti ni šljiva, za pekmez ih zasigurno neće biti - dodaje Imeri. Tako je hirovita priroda učinila da je Đakovčanima trenutačno od kajsije, kao voća čije stablo gotovo svako dvorište ima, dostupniji egzotični ananas ili banana. Jer, ananasa ovih dana na trgovačkim policama ima za 9-10, a banana u nekim trgovačkim centrima na akciji već i za 6,90 kuna. Deficitarna kajsija skuplja je i od mesa – kilogram svježe piletine na akciji je već po 18,90 kuna… Baranjci, pak, ovih dana po kajsiju za rakiju hrle u brodski i požeški kraj...


- Razgovarao sam s velikim proizvođačima kajsija iz Baranje i oko Osijeka i kažu da zbog ovakve godine neće imati ni 20 posto od normalne berbe. Uzrok – topli siječanj i veljača kada su sokovi krenuli, a onda je došlo do minus 17, minus 22 stupnja. Rezultat – drastično smanjen urod - kaže glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković. Dodaje da u centrima kajsija ima cijenu od 20 pa i do 30 kuna, dok su trešnje dostizale i do 90 kuna za kilogram. U Ivkovićevoj branši, a to je proizvodnja jabuka, očekuju solidnu berbu – od 100 do 120 tisuća tona.


- Možda bude i više, ako ne krenu tuče… Očekuje se 70 posto prve te po 15 posto druge i industrijske klase - kaže Ivković. Na upit o cijeni prve klase jabuka Ivković kaže kako trgovci već najavljuju 18 eurcenti te traže od države da otkupljivačima da četiri eurocenta. "A država to ne može, ni preko fondova Europske unije", dodaje Ivković. No voćare raduje da je njihova proizvodnja ušla među prioritete.


- Odlučeno je o gradnji dviju hladnjača - oko Zagreba i Osijeka, što će u lancu od voćnjaka do potrošača isključiti posrednike i naš proizvod pojeftiniti krajnjem kupcu - kaže Ivković. Dodaje da će na trgovačkim policama jabuke iz ovogodišnje berbe startati s 5,5 - 6, a kasnije narasti na 10-11 kuna. Lanci će s ovogodišnjim urodom jabuka startati s akcijskim cijenama, a akcija ne bi smjelo biti tijekom berbe - ističe Ivković. Upozorava da će i ove godine biti problem radne snage u berbi.


- Država je, nakon prvotnih 500, po najnovijem odobrila još 500 stranih radnika za to. I uzgajivači jagoda i trešanja imali su problema s deficitarnom radnom snagom, pa se sve nije uspjelo ni pobrati, velik je dio propao - upozorava Ivković.

I dok voćare zabrinjava tko će njihovo voće brati, prodavači na đakovačkoj tržnici strahuju tko će zbog nestalne prirode poskupjele plodove kupovati. Jučerašnji prizor s jednog štanda govori sam za sebe – starija Đakovčanka kupila je samo dvije paprike i jednu rajčicu…

Suzana Župan

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike