Sport
OSIJEK ON TOUR

Bilo kuda, lege svuda. I u Rusiji!
Objavljeno 19. lipnja, 2018.
Iz Osijeka do Kalinjingrada nešto je manje od 1400 kilometara, a većina Osječana zaputila se prema Rusiji automobilima

Vezani članci

RUSKI RULET

Baltik i nije hladan

Bilo kuda, Osječani svuda! Možemo i tako parafrazirati nekad popularnu reklamu i prilagoditi je današnjoj situaciji kada su brojni Osječani ovih dana pohodili Rusiju da bi svjedočili susretu Hrvatska - Nigerija, a poslije tko zna koliko i do kada.


Kažu, Kalinjingrad je najbliži svim hrvatskim gradovima. Od Osijeka do Kalinjingrada nešto je manje od 1400 kilometara. Dakako, u jednom smjeru. Većina Osječana upravo su se automobilima zaputili prema ovom izdvojenom ruskom području između Poljske i Litve. Naravno, oko 18 sati putovanja na 1400 kilometara putova od kojih su samo polovina autoceste, i nisu se odlučivali ići u jednom "cugu". Velika većina onih koji su na put krenuli automobilima, naime, prenoćili su negdje u Poljskoj, odakle su se sutradan zaputili prema Kalinjingradu. I živopisna su bila prenoćišta. Doznali smo da su jedni od njih su u sobi imali klavir, pa su se usred Poljske, zasvirale hrvatske rock-balade!

 

Dobar dio njih na vrijeme su rezervirali zrakoplove te su prema ruskim gradovima, pa tako i Kalinjingradu, stigli iz različitih polaznih zračnih luka. Naravno, važno je da su u konačnici svi stigli sretno. I da su za početak proslavili prvu pobjedu Hrvatske. Svi će pamtiti nezaboravnu atmosferu uoči utakmice, zajedničko navijanje s malobrojnijim nigerijskim navijačima. Pamtit će i hvalit će svi i rusko gostoprimstvo, naravno i Rusi mogu biti vrlo sretni kakav su dojam hrvatski navijači ostavili tijekom boravka u njihovom gradu. Dio navijača, pa tako i oni iz Osijeka, odmah nakon Kalinjingrada zaputio se kućama u Hrvatsku. Kako smo doznali, dio njih će se vratiti. Najveći broj njih ipak je nastavio svoj "tour" kroz najveću zemlju svijeta. Nakon Kalinjingrada, a prije dolaska u Nižnji Novgorod, gdje Hrvatska igra drugu utakmicu protiv Messijeve Argentine, većina hrvatskih navijača zaputili su se u Moskvu. Glavni grad Rusije prava je navijačka meka. Boljšoj teatar, hramovi..., možda nekom drugom prilikom. Moskva, kažu, nudi ludi noćni život, dobru zabavu, istina i nešto paprenije cijene, mnogo veće negoli su bile u Kalinjingradu. A trebat će, naravno, i nešto uštedjeti, naravno, ako se želi što duže ostati u Rusiji. Ili bar dok su "vatreni" tamo.

S AUTOMOBILOM NI BLIZU STADIONU


Do stadiona u Kalinjingradu nije se moglo prići vozilom na udaljenost od dva kilometra. Naravno, veći je problem bio nakon susreta kada je već navijače i umor svladao. Inače, kako nam svjedoče Osječani i brojni hrvatski navijači, pregled na ulasku u stadion bio je vrlo temeljit. Prolazili su kroz detektor za metal i barut, a svaka prtrljaga se otvarala. Inače, redari i osoblje redom govore engleski jezik. Vjerojatno su i za poslove u kojima je izravni kontakt s navijačima tražili bar kakvo-takvo znanje engleskog.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike