Sport
REDA MORA BITI

Dalić otjerao Kalinića
Objavljeno 18. lipnja, 2018.
Kalinić je rekao kako ne može u igru protiv Brazila, pa protiv Nigerije, a meni su potrebni zdravi, rekao je Dalić

Lagani potres uzdrmao je bazni kamp hrvatske reprezentacije u Roščinu. Izbornik Zlatko Dalić odlučio je poslati kući napadača Nikolu Kalinića. Vijest koja je prostrujala u noćnim satima s nedjelje na ponedjeljak zapravo i nije previše iznenadila bolje poznavatelje zbivanja unutar reprezentacije. Već od početka priprema za SP Nikola Kalinić nije baš izgledao sretno što nije starter. Naime, u prijateljskoj utakmici protiv Brazila nije želio ući u igru objašnjavajući to ozljedom leđa, slična se stvar ponovila u prvom susretu na SP-u protiv Nigerije kada ga je izbornik Zlatko Dalić želio pred kraj susreta ubaciti umjesto već umornog Mandžukića, a eskalacija se dogodila na prvom treningu nakon utakmice protiv Nigerije u Roščinu kada je Kalinić još jednom poručio izborniku kako nije sposoban vježbati – opet zbog leđa.

Daliću trebaju zdravi

I tu je Dalić presjekao te odlučio Kalinića poslati kući. Izbornik je dao šturo obrazloženje takvog svog poteza koji je sve samo ne konvencionalan kada su u pitanju završnice velikih natjecanja.

- Kalinić je rekao kako ne može u igru u Liverpoolu protiv Brazila, pa protiv Nigerije u Kalinjingradu, a zbog istog je razloga propustio i trening nakon prve utakmice. S obzirom na to da su meni ovdje potrebni samo zdravi igrači, odlučio sam ga poslati kući - rekao je Dalić odbijajući dati bilo kakvo dodatno pojašnjenje.

Međutim, sasvim je jasno kako stvari nisu tako jednostavne u tom slučaju. Naime, samo dan prije izbornik, a kasnije i liječnička služba potvrdili su kako unutar momčadi nema ozbiljnijih ozljeda. Kalinić svih ovih dana nije poslan ni na kakve dodatne preglede zbog bolnih leđa. Ipak će biti kako se radi o nezadovoljstvu statusom. No, Dalić je još jednom jasno pokazao kako neće trpjeti nikakva iskakanja bez obzira na to pod kakvim se plaštom ona događala. Izbornik želi zdravu atmosferu u reprezentaciji, pa je očekivano što nije želio otkriti pravu pozadinu ovog slučaja ili bar cijelu istinu oko njega. Gubitnik je svakako samo Kalinić jer ovo bi lako moglo značiti kraj njegove reprezentativne karijere.

Nije prvi put

Ovo nije prvi takav slučaj u povijesti hrvatske reprezentacije. Bilo je odstranjivanja igrača i prije. Radili su to Ćiro Blažević uoči Francuske 1998. kada je otpisao Igora Cvitanovića ili još ranije uoči EP-a 1996. kada se zbog odlaska po sendvič u sitnim satima zahvalio Ivici Mornaru. Otto Barić prekrižio je Igora Bišćana tijekom kvalifikacija za Euro 2004., a Zlatko Kranjčar potjerao je Stjepana Tomasa jer je bez njegova dopuštenja koristio usluge fizioterapeuta. Slaven Bilić svoj je mandat započeo kada je zbog noćnog izlaska morao otjerati Ivicu Olića, Darija Srnu i Boška Balabana, a na kraju neuspješnih kvalifikacija za SP 2010. zbog sukoba je poslao kući Joea Šimunića i Ivicu Križanca. Međutim, nikada se ni jedan hrvatski izbornik nije odrekao igrača kada je turnir već počeo. Očito za sve postoji prvi put, a Dalić je time samo potvrdio kako njegove izjave o homogenosti i potrebi zatomljavanja igračkih ega nisu samo prazna priča. Kalinić je reprezentativni kamp napustio jučer rano ujutro, a Hrvatska će prvenstvo nastaviti s 22 igrača jer nemamo mogućnost pozivanja zamjene za Kalinića. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li taj događaj ostaviti traga na ozračje i kvalitetu nastupa naše reprezentacije. Ovako na prvu čini se da neće. Neće poremetiti ni Dalićeve taktičke ideje jer ima on još dovoljno napadačkih rješenja.

Dalibor KELER

Bez zamjene

HRVATSKA DALJE S 22 IGRAČA NA SP-u

Prvi put u povijesti hrvatski izbornik se odrekao nekog igrača za vrijeme trajanja velikog natjecanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku