Novosti
DRŽAVNA MATURA U PUNOM JEKU

Hrvatski mnogima pretežak,
žale se na zbunjujuća pitanja
Objavljeno 19. lipnja, 2018.
Osječki gimnazijalci na eseju bi željeli izbjeći Kiklopa, a dobiti Preobražaj

Testom iz Hrvatskog jezika u ponedjeljak su krenuli ispiti iz obveznih predmeta za ovogodišnje maturante, što je znak da se državna matura zahuktala.

Višu razinu prijavilo je 22.519 hrvatskih maturanata, a 10.316 nižu. Svoje znanje iz književnosti i gramatike imali su vremena pokazati u 100 minuta kroz 80 pitanja.

Nova pravila

Iako se većina za ispite pripremala mjesecima, mnoge su osječke maturante pitanja zbunila, bila su im nejasna ili dvosmislena. S druge strane, nekima je bilo dovoljno vremena, a nekima premalo. Za pisanje eseja u utorak imaju 160 minuta, a što će im, nadaju se, biti dovoljno. Ove godine ne smiju kiksati ni s testom, ni s esejom – jer prema novome moraju zadovoljiti minimalni prag u oba dijela ispita. Baš svi od njih s kojima smo razgovarali, žele izbjeći Kiklopa Ranka Marinkovića, dok je najpoželjnija lektira Kafkin Preobražaj. O državnoj maturi misle da je nepravedna, stresna i da bi se od nje trebalo odustati.

Za Helenu Štajduhar, maturanticu II. gimnazije u Osijeku, test nije prošao onako glatko kako je očekivala. Želi studirati engleski jezik i pedagogiju, ili hrvatski.

- Problem mi je bilo vrijeme, jer inače sporije pišem i nisam stigla prepisati pet zadnjih pitanja. Mogu reći i da je bilo teže nego prošlih godina. Bilo je pitanja koja nismo niti spomenuli na satu – kaže Helena. S njom se slaže i kolegica Ema Bradarić.

- Nije bilo tako teško, više zbunjujuće, primjerice neki dijelovi iz književnosti nisu mi bilo poznati – kaže Ema. Petra Kristić, maturantica III. gimnazije u Osijeku, zadovoljna je kako je napisala test. Ipak je jedno pitanje i njoj bilo problematično i konfuzno.

- Imali smo polazni tekst i trebalo je odrediti geografski smještaj zgrade u odnosu na tekst pa je trebalo prilično dobro razmisliti – kaže Petra koja je test riješila za 40 minuta. Petra planira upisati medicinu i važniji su joj, kaže, izborni predmeti poput Kemije, Biologije i Fizike, koje je već napisala.

- Najteža je bila Kemija, odnosno previše računskih zadataka, a premalo vremena – kaže ona. Čekaju je još ispiti iz Matematike i Engleskog jezika. Najstresniji joj je bio prvi – iz Biologije, baš kao i njezinom kolegi Petru Iviću. Njihova školska kolegica Gabrijela Peranović kaže kako očekuje slabije bodove iz dijela s gramatikom, jer se više pripremala za književnost. Luka Kukučka, maturant osječke Elektrotehničke i prometne škole, mučio se s gramatikom.

Teška gramatika

- Književnost mi je bila lagana, ali gramatika je katastrofa. Najteži su mi bili morfemi, rastavljanje na slogove. I zadnje pitanje je bilo na latinskome, uopće ga nisam razumio – kaže Luka koji namjerava upisati Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu. S gramatikom se mučila i Dragana Milić, maturantica Ekonomske i upravne škole.

- U usporedbi s prijašnjim godinama ovo je, prema mome mišljenju, bila najteža matura. Jezik je bio većinom isti, ali književnost i gramatika jako teški. Neka od pitanja pojavila su se prvi put – kaže Dragana, koja državnu maturu doživljava jako stresno i smatra da bi ju trebalo ukinuti. S njom se slaže i kolegica Lucija Staščik.

- Prvi zadaci vezani uz književnost bili su lakši, dok su iz jezika i gramatike bila mnogo složenija pitanja. Bojim se za esej, jer mi pisanje baš ne ide – kaže Lucija koja namjerava upisati Učiteljski ili Rani i predškolski odgoj.

Dora Kozjan, maturantica Medicinske škole, želi se upisati na studij sestrinstva, dijeli njihovo mišljenje.

- Bilo je dosta teško, najteža je bila književnost. Neka pitanja iz polaznih tekstova bila su nejasna, a odgovori dvosmisleni, i to me dosta zbunilo. S obzirom na to da imamo samo prve dvije godine Hrvatski jezik, nama je vrlo teško dobro riješiti ispit na A razini, jer to gradivo ne obrađujemo tako dobro. I pitanja iz Biologije bila su jako teška - zasnivaju se na biljnom i životinjskom sustavu. Što će to meni za sestrinstvo, nema logike – kaže Dora kojoj je matura prouzročila velik stres. Iako na pola puta, za mnoge od ovih maturanata najveći stres tek dolazi, jer ih sve čekaju još obvezni predmeti Matematika i Engleski jezik, a neke još i ostali izborni predmeti. Državna matura piše se do 29. lipnja, a prvi rezultati bit će poznati 11. srpnja.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Strukovnjaci misle da bi trebalo ukinuti državnu maturu

Dora Kozjan iz osječke Medicinske škole kaže: “Državnu maturu treba ukinuti, jer takav princip nije pravedan. Gimnazijalac ima veće šanse upisati sestrinstvo nego ja koja sam se pet godina za to školovala. Mi, maturanti iz strukovnih škola, moramo učiti hrvatski jezik koji ne obrađujemo u školi dovoljno, i zapravo nam nije potreban”.

Lucija Staščik, maturantica Ekonomske i upravne škole, kaže kako već mjesecima stalno razmišlja hoće li stići sve naučiti. “Oni ne shvaćaju što nama rade i koliko nam je sve to stresno” ističe.

Dragana Milić iz osječke Ekonomske i upravne škole strašno se boji da ne položi ispit: “Učila sam i želim proći, ali jako me strah. Sinoć sam jedva spavala, cijelu noć sam se prevrtala i brinula, tako mi je već mjesecima. Mislim da bi se matura trebala ukinuti, jer jedan test ne može biti odraz znanja. Nije fer ni što se gimnazijalci za maturu pripremaju cijelu godinu, a nama u strukovnim školama se to kaže reda radi tek dva-tri tjedna pred kraj nastave”.

Helena Štajduhar

maturantica II. gimnazije u Osijeku

Mogu reći i da je bilo teže nego prošlih godina. Bilo je pitanja koja nismo niti spomenuli na satu.