Novosti
DAN DRŽAVNOSTI

Priznanja za promicanje humanosti
Objavljeno 18. lipnja, 2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u ponedjeljak, uoči Dana državnosti, brojna odlikovanja znanstvenicima, kulturnim i zdravstvenim djelatnicima, sportašima i gospodarstvenicima za njihov doprinos promicanju humanosti i društvenih vrijednosti.

“Priznanja obuhvaćaju izniman doprinos koji ste svojim životom i radom, a posebno svojim osobnim angažmanom u promicanju humanosti i društvenih vrijednosti, dali u više područja našeg javnog života: u gospodarstvu, znanosti, kulturi i umjetnostima, u promicanju prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, u zdravstvu, sportu i turizmu, u očuvanju nacionalnog identiteta hrvatskoga iseljeništva, u vatrogastvu, zaštiti i spašavanju”, rekla je predsjednica u prigodnom govoru. Spomenuvši umjetnike i djelatnike u kulturi kao nositelje ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti, gospodarstvenike i turističke djelatnike koji svojim radom šire poduzetničku klimu, požrtvovnost ljudi koji rade u službama spašavanja i zbrinjavanja, te odavši priznanje onima koji rade na razminiranju Hrvatske, Grabar Kitarović je istaknula da “naša domovina ima izvanredne ljude, čiji vrijedan rad često nije poznat u javnosti”. Upravo zato ovim odlikovanjima ističemo kako su njihovi napori prepoznati kao snažne poluge uspjeha društvenoga razvoja i općega dobra, naglasila je. Osvrnula se i na pojedince i ustanove koji vode brigu o najranjivijim skupinama, djeci i bolesnicima, osobama s posebnim potrebama, kao i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Nije zaboravila ni sportaše, za koje je kazala da su veleposlanici koji nas predstavljaju kao zemlju sporta. H

ZAHVALIO PALJETAK

“Treba što više isticati uspješne i požrtvovne ljude jer upravo su oni poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja, što nam je posebno potrebno u našem suvremenom društvu”, rekla je predsjednica RH. U ime 44 odlikovanih, zahvalio je akademik Luko Paljetak kazavši da su počašćeni te da će i dalje nastaviti raditi ono što najbolje znaju.

Možda ste propustili...