Novosti
BISKUPI O PRAVU NA PRIZIV SAVJESTI

Politika sve više dira u pitanja savjesti i ulazimo u jednoumlje
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) predstavila je u ponedjeljak izjavu Komisije Iustitia et pax “Savjest - čuvar čovjekova dostojanstva i slobode” u kojoj se upozorava da se u sferi društva i politike sve više dira u slobodu savjesti, pri čemu je posebno spomenuto glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić rekao je na konferenciji za novinare da su biskupi osjetili kako se u posljednje vrijeme u politici sve više dira u pitanje savjesti, pri čemu se zahtijeva “nesloboda savjesti” pri zauzimanju stavova i glasovanju. Pravo na priziv savjesti zadnja je crta obrane demokracije, susrećemo se s problemom odricanja slobode i neslobodom u političkom djelovanju, ustvrdio je Hranić dodavši kako saborski zastupnici moraju “uživati slobodu izražavanja”.

“U društvu se stvara ozračje straha, guši se sloboda mišljenja i izražavanja i ulazimo u jednoumlje. Kao da su na djelu elementi totalitarnog sustava u kojem stranka kaže svoje i svi bi se trebali tako ponašati”, istaknuo je.

Tajnik Komisije Iustitia et pax Vladimir Dugalić prvo je ustvrdio da ne postoji poseban povod za izjavu, a potom je, govoreći o kontekstu izjave, spomenuo glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije u Saboru, kada se pojedincima osporavalo pravo na priziv savjesti. U novije se vrijeme osporava građanima da se javno izjasne o nekim društvenim, političkim i socijalnim temama, pa čak i da zatraže referendum o tome. Ako netko ima neko drukčije mišljenje o nekim svjetonazorskim pitanjima, to se osporava, pa čak i napada, rekao je. U Hrvatskoj je savjest očito podcijenjena i u društvenom i u političkom životu postaje puka formalnost. Još uvijek zarobljeni određenim ideologijama, prioritetom postavljamo stranačku stegu i uskogrudne društveno-političke interese, pa se tako u demokratskom društvu žrtvuje cilj demokracije, a to je sloboda čovjeka, kaže Dugalić.

Na novinarski upit misli li se u izjavi na premijera Andreja Plenkovića, Hranić je odgovorio kako u izjavi “nismo ni na koga konkretno mislili i mislili smo na sve zajedno, na tu problematiku u društvu”. “I premijer Plenković ima što pročitati u toj izjavi i naći poruku za sebe, ali ne želim da se shvati da je ovo pisano protiv njega i da je najveći problem hrvatskog društva premijer”, rekao je.

Upitan za komentar Zakona o pobačaju i stajališta dubrovačkog biskupa Mate Uzinića da Crkva neće pisati taj zakon Hranić je kazao kako ga Crkva neće pisati, ali želi sudjelovati u javnoj raspravi. H

SAVJEST I SLOBODA IDU ZAJEDNO

“Savjest i sloboda idu zajedno, odnosno čovjekova sloboda temelji se na savjesti koju je potrebno trajno oblikovati u istini. To je potrebno zbog toga da bi se izbjegla pogrešna poimanja i primjena pojma savjesti u konkretnom životu. Prema tome, savjest se ne može poistovjetiti s osobnim poimanjem onoga što je dobro i zlo, s konkretnom individualnom prosudbom u pogledu svega, pa tako i vrednota. Tako nije moguće da netko smatra kako mu je, snagom odluke vlastite savjesti, dopušteno ubiti nevino ljudsko biće, krasti, lagati i sl. To vrijedi za svakoga čovjeka, pogotovo kršćanina, a osobito vrijedi za izabrane predstavnike naroda koji su preuzeli odgovornost skrbiti za opće dobro, bez obzira na to kojoj političkoj stranci pripadali”, stoji, između ostaloga, u izjavi HBK.

Đuro Hranić

đakovačko-osječki nadbiskup

I premijer Plenković ima što pročitati u toj izjavi i naći poruku za sebe, ali ne želim da se shvati da je ovo pisano protiv njega i da je najveći problem hrvatskog društva premijer.

Možda ste propustili...