Svijet
SRPSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Moramo platiti za sastanak s Trumpom
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

Šef srpske diplomacije Ivica Dačić pojadao se novinaru beogradskog tabloida Srpski telegraf kako Srbija hitno mora osigurati pola milijuna dolara kojim će platiti lobiste kako bi srpsko izaslanstvo došlo do američkog predsjednika Donalda Trumpa i “izborilo se za svoje interese kada je riječ o Kosovu”. On podsjeća srpsku javnost kako politika na taj način funkcionira u Americi i “sustav lobiranja je zakonit, legalan, postoje ugovori, oni su javni, objavljuju se na webu ministarstva i moramo se time baviti” jer “nama će sutra drugi biti kriv jer je netko došao do Trumpa prije nas” te priznaje kako Srbija ništa ne može učiniti u promjeni stava prema Kosovu State Departmenta i Kongresa.

- Ali možemo pokušati poraditi na uspostavljanju boljih veza s administracijom. Tu mislim na Trumpa, njegov tim, Penca, Pompea. Radit ćemo na tome, ustrajat ću na tome. To je od 50.000 do 150.000 dolara mjesečno. Nisu to bajoslovne svote koje Srbija ne može osigurati. Ali jako je važno komu se daje – pojasnio je Dačić, a na pitanje što time Srbija dobiva, ministar vanjskih poslova navodi kako se “stvara pozitivna klima da oni saslušaju i uvaže naše mišljenje o načinu razrješenja vezano uz Kosovo”.

- Nije to stvar da mi nekoga platimo kako bi on bio na našoj strani. Riječ je o tome da netko bude spreman razgovarati s nama. Do sada to nismo imali, kada god se pokrene pitanje Kosova, nisu htjeli razgovarati o tome. Prvi put smo s Trumpovom administracijom uspjeli reći svoje mišljenje – rekao je Dačić.

Bila je to, zapravo, reakcija Srbije na vijest koju su prenijeli mediji prije deset dana, kako kosovski predsjednik Hashim Thaci “itekako lobira da se sastane s Trumpom”, a za njega lobira istaknuti lobist Brian Ballard, koji se već sastao s američkim predsjednikom i razgovarao o njegovu susretu s Thacijem. M.Flego

Možda ste propustili...

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike