Svijet
POLITIKU DONALDA TRUMPA NE PODRŽAVA NI SUPRUGA

Melania Trump i Laura Bush protiv razdvajanja djece migranata i obitelji
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

Prva dama Melania Trump i jedna od njezinih prethodnica Laura Bush u nedjelju su se pridružile brojnim kritičarima politike Trumpove administracije, koja primjenjuje razdvajanje djece od roditelja koji ilegalno ulaze u SAD.

Zbog politike nulte tolerancije u svrhu sprječavanja ilegalne imigracije u razdoblju od šest tjedana tijekom travnja i svibnja 2000 djece razdvojeno je od svojih roditelja. "Gospođa Trump mrzi vidjeti djecu odvojenu od obitelji i nada se da će se obje strane složiti i postići uspješnu imigracijsku reformu", rekla je njezina direktorica za odnose s javnošću Stephanie Grisham za CNN.

"Ona vjeruje da mi moramo biti zemlja koja provodi sve zakone, ali i zemlja u kojoj se vlada srcem", stajalište je američke prve dame, koja je izrazila nadu da će se demokrati i republikanci u Kongresu složiti oko uspješne imigracijske politike. U kolumni za Washington Post supruga bivšeg republikanskog predsjednika Georgea W. Busha rekla je da je politika razdvajanja djece od roditelja "okrutna" i "nemoralna". "Naša zemlja ne bi se trebala baviti skladištenjem djece u prenamijenjene trgovine kutija ili planiranjem da ih se smjesti u šatorska naselja u pustinji kod El Pasa", napisala je.

"Ti prizori jezivo podsjećaju na američke logore za internaciju u kojima su bili zatočeni američki Japanci u Drugom svjetskom ratu, a sada se smatraju jednom od najsramotnijih epizoda u američkoj povijesti", nastavila je.

Američki mediji brzo su primijetili da izjava Melanije Trump odražava riječi njezina supruga, predsjednika Donalda Trumpa, koji je pogrešno okrivio demokrate za tu politiku.

"Demokrati bi se trebali povezati s republikanskim kolegama i nešto riješiti sa sigurnošću granice", napisao je na Twitteru Trump nekoliko sati nakon poruke svoje žene. Politiku uhićenja i progona svih ilegalnih imigranata, čak i onih koji planiraju tražiti azil, objavio je u travnju američki državni odvjetnik Jeff Sessions, a da bi ona bila promijenjena, nije potrebna suradnja demokrata u Kongresu. Djeca ne mogu biti poslana u iste objekte za pritvor kao i njihovi roditelji jer nisu optužena za zločin i stoga su poslana u odvojena skloništa, koja navodno uključuju prenamijenjenu zgradu Walmarta.

Prošle nedjelje Kirstjen Nielsen, čelnica ministarstva domovinske sigurnosti, branila je politiku u nizu tvitova, optuživši medije za pogrešno izvješćivanje. Napisala je: "Nemamo politiku razdvajanja obitelji na granici. Točka."

Međutim, zastupnici su brzo reagirali na njezine tvrdnje. "To nije istina. Upravo sam se sastao s dužnosnicima centra za provedbu granične kontrole u McAllenu u Teksasu, koji su mi rekli da je 1147 djece odvojeno od svojih roditelja te da je u njihovu centru", poručio je preko Twittera demokratski kongresnik David Ciciline.

Zastupnici bi ovoga tjedna trebali glasati o dvjema imigracijskim mjerama, tvrdolinijskom zakonu koji podupiru konzervativci i umjerenijem koji podržavaju republikanski čelnici.Hina

Dužnosnici ministarstva: Ne odvajamo bebe koje majke doje

Unatoč oštroj kritici aktivista za ljudska prava, dužnosnici američke administracije rekli su da vlasti samo slijede zakon i odgovaraju na povećanje broja obitelji koje stižu na granicu. "Norma je javne politike" da djeca ne budu zatočena s roditeljima koji prekrše zakon, rekao je dužnosnik. Izvješća o stanju u centrima počela su izlaziti na vidjelo ovoga tjedna, kad je novinarima dopušten ulazak u njih, prvi put otkad je uvedena nova imigracijska politika stupila na snagu. Dužnosnik ministarstva domovinske sigurnosti rekao je da se mnoge stvari objavljuju nekorektno, poput, primjerice, toga da se odvajaju bebe koje majke još doje. Čelnica parlamentarne manjine Nancy Pelosi politiku je nazvala "sramotnom" te rekla da za nju nema pravnog opravdanja.

Možda ste propustili...

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

UKRAJINA TRPI SVE RAZORNIJE RUSKE ZRAČNE NAPADE

Stoltenberg Kijevu obećao dodatne sustave protuzračne obrane

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike