Ekonomija
SUZBIJANJE ZLATNE ŽUTICE VINOVE LOZE

Tolušić: Moramo zaštititi našu proizvodnju vina
Objavljeno 19. lipnja, 2018.

Zbog šteta koje je zlatna žutica vinove loze prouzročila u pojedinim vinogorjima i opasnosti od daljnjeg širenja na nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Naredbu o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze za 2018. godinu. Naredbom se proširuje područje provođenja fitosanitarnih mjera u odnosu prema prošloj godini u cilju iskorjenjivanja i sprječavanja širenja zlatne žutice na teritoriju Republike Hrvatske. Zlatna žutica vinove loze najopasnija je bolest vinove loze u Europi, podsjećaju iz Ministarstva poljoprivrede i dodaju da se u vinogradima u kojima se pojavi brzo širi te čini velike štete, koje se očituju u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. - Zarazu širi američki cvrčak, kojeg je potrebno suzbijati. Simptomi žutice vinove loze na oboljelom se trsu pojavljuju najčešće krajem lipnja. Suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja. Prvo tretiranje provodi se nakon cvatnje vinove loze najkasnije do sredine lipnja, drugo u prvoj polovini srpnja, a prema potrebi provodi se i treće tretiranje krajem srpnja ili početkom kolovoza, ako se tijekom srpnja ulovi tjedno četiri i više odraslih oblika američkog cvrčka po jednoj žutoj ljepljivoj ploči.

 Osim tretiranja, posjednici vinove loze trebaju postaviti žute ljepljive ploče u vinograde početkom srpnja na srednju armaturnu žicu. Preporučuje se u vinograd veličine do 10 ha postaviti tri žute ljepljive ploče. Ploče se zamjenjuju svaka dva do tri tjedna do kraja rujna. Ploče služe posjedniku da provjeri učinkovitost suzbijanja vektora u svom vinogradu, ali i za informaciju o tome jesu li provedene mjere suzbijanja vektora u okolnim vinogradima. Vinogradari su obvezni pratiti pojavu simptoma koji bi upućivali na eventualnu zarazu zlatnom žuticom te su u slučaju sumnje na zarazu dužni o tome obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora ili Zavod za zaštitu bilja. Važno je da svi vinogradari obave suzbijanje vektora američkog cvrčka u demarkiranom području, ali i nezaraženom području ako se utvrdi njegova prisutnost u vinogradima, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze prema propisanom programu, ističu iz Ministarstva poljoprivrede..

"Imamo svjetski poznata vina i vinograde s velikim potencijalom za rast. Moramo zaštititi našu proizvodnju vina, širom otvoriti oči i zajedno se boriti protiv zlatne žutice vinove loze. Vinogradari, slijedite upute, pratite sve promjene u svojim vinogradima i obratite nam se za pomoć i savjet", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Podsjetimo, prvi nalaz zlatne žutice vinove loze u RH potvrđen je 2009., a na temelju pozitivnih laboratorijskih analiza fitosanitarna inspekcija donijela je rješenja o krčenju vinograda na ukupno 93,47 ha. Z.Rupčić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike